Connect with us

Iz Svijeta

Osamdeset godina poslije, Britanija obećava da će se uvijek sjećati Dana D

Objavljeno

-

Foto: EPA

Velika Britanija odala je u srijedu počast savezničkim vojnicima koji su sudjelovali u Danu D, obećavši da će se “uvijek sjećati” njihovih žrtava.

Britanska svečanost obilježavanja 80. godišnjice Dana D održana je u Portsmouthu, glavnoj točki polaska 5000 brodova prema Normandiji za invaziju 6. lipnja 1944. “Danas smo se okupili kako bismo odali počast gotovo 160.000 britanskih i savezničkih vojnika, koji su se 5. lipnja 1944. okupili ovdje i duž ovih obala kako bi krenuli u misiju koja će zadati taj udarac za slobodu i biti upamćena kao najveća amfibijska operacija u povijesti”, rekao je britanski kralj Karlo.

Obećajmo ponovno da ćemo se uvijek sjećati, cijeniti i poštovati one koji su služili tog dana i biti dostojni slobode za koju su umrli. Na Dan D poginulo je gotovo 4400 savezničkih vojnika. U Francuskoj, gdje će se se glavne svečanosti održati u četvrtak u nazočnosti svjetskih čelnika uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, britanski i američki veterani okupili su se kod mosta Benouville, koji je na Dan D imao kodno ime Pegaz.

Rat je besmislica, zaista. Ali u tom slučaju, to je bilo neophodno”, rekao je veteran britanske mornarice Bob Gravells, koji je prevozio vojnike na plaže Normandije. “Ponosan sam što sam odigrao jako malu ulogu u oslobađanju Europe. Jako malu ulogu”, rekao je. Tisuće turista okupile su se na plažama Dana D i posjetile groblja iz Drugog svjetskog rata. Kolekcionari su se provozali vojnim džipovima, a zgrade su bile ukrašene američkim, kanadskim, britanskim i francuskim zastavama.

Ništa me ne boli. Kako bih mogao biti sretniji? I ovdje sam, slavim na mostu Pegaz, rekao je Jake Larson, 101-godišnji američki veteran koji se iskrcao na plaži Omahi, nakon ceremonije kod mosta Pegaz. “Hvala vam ljudi. Hvala svima što se došli ovdje.” Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je odao počast francuskim borcima u Bretagni ranije tijekom dana, sudjelovat će kasnije na svečanosti u Saint-Lou u Normandiji. Taj je gradić bio gotovo u cijelosti uništen u savezničkom bombardiranju na Dan D i tijekom bitke za Normandiju.

Ta trauma pretvorila je naš grad u ‘prijestolnicu ruševina’, kako je napisao dramatičar Samuel Beckett, rekla je gradonačelnica Emmanuelle Lejeune za Reuters. Grad koji je tada imao 12.000 stanovnika bio je 90 posto uništen. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas