Connect with us

Hrvatska

Osijek obilježio 30. obljetnicu VRO ‘Kopački rit’, važne za obranu grada

Objavljeno

-

Foto: Hina

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja i križa poginulim hrvatskim branitelja na Biljskoj cesti u subotu je obilježena 30. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Kopački rit“, kojom su odbačeni velikosrpski agresori i stvorena sigurnosna zona prema prema Osijeku.

Vijence su položili, izaslanik ministra branitelja Antun Blažević, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu ‘Fran Krsto Frankopan’ brigadni-general Željko Ljubas, predstavnici postrojba Hrvatske vojske koje su sudjelovale u akciji, udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva lokalnih vlasti.

Nakon što je jugo-srpska agresorska vojska 16. prosinca 1991. bezuspješno pokušala ući u Osijek iz tada okupirane Baranje, dva dana kasnije, 18. prosinca 1991. postrojbe Hrvatske vojske i policije odbacile su neprijateljske postrojbe.

Naime, združenim snagama 135. baranjske brigade HV-a, 4. policijske postaje Beli Manastir MUP-a RH te pripadnika specijalne policije “Orao” i dijelova 106. brigade HV-a – odbacile su neprijateljske postrojbe iz neposredne blizine obale rijeke Drave, dublje u pozadinu Baranje i Kopačkog rita, sve do sela Kopačevo, rekao je jedan od sudionika akcije, bivši zapovjednik 135 brigade HV-a i saborski zastupnik HDZ-a Stipan Šašlin.

Ističe kako je to praktički bila prva pobjeda hrvatskih snaga na ovom dijelu bojišnice i prekretnica, nakon čega srpske postrojbe više nisu napredovale.

Akcijom je stvoren svojevrsni mostobran, kao sigurnosna zona prema Osijeku; nakon toga grad Osijek je bio puno sigurniji, a više nije ni dolazilo u pitanje hoće li se uspjeti obraniti, naglasio je Šašlin.

U Vojno redarstvenoj akciji „Kopački rit“ poginula su četiri hrvatska branitelja, a osam ih je teže ili lakše ranjeno. Velikosrpskim agresorima naneseni su veliki gubici, a zaplijenjeno je i mnogo oružja i opreme koja je bila potrebna osječkim braniteljima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari