Connect with us

Gospodarstvo

Osijek: Otvoreno postrojenje za dvostupanjsku filtraciju vode

Objavljeno

on

Otvorenjem postrojenja za dvostupanjsku filtraciju vode vrijednog 70 milijuna kuna u osječkoj gradskoj tvrtki Vodovod u ponedjeljak je obilježen Svjetski dan voda, koji se obilježava pod geslom “Cijenite vodu”.

Riječ je o iznimno važnom projektu za osječko područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi, a kojim će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 mikrograma po litri, što je standard koji se primjenjuje u EU.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna i realizirana je u okviru EU projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka”.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako je riječ o projektu dvostupanjske filtracije koji se po prvi put realizira na području Hrvatske te Slavonije i Baranje, a kojim će se rapidno smanjiti količina arsena u vodi te dovesti na dosad nezabilježene razine.

Vrijednosti arsena u vodi prema najvišim europskim i svjetskim standardima

Ćorić je istaknuo kako će završetak projekta osigurati građanima Osijeka kvalitetnu vodu s vrijednostima arsena koje su prema svim najvišim europskim i svjetskim standardima.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je kako su kvaliteta vode i njena ispravnost za ljudsku potrošnju te sigurnost opskrbe “imperativ bez kojeg ne možemo”.

Upravo ovaj projekt, navela je Tramišak, govori da Vlada kvalitetno koristi dostupna EU sredstva kako bi se dostupnost pitke vode i ispravnost za ljudsku potrošnju osigurali diljem Hrvatske.

Na području Osječko-baranjske županije, rekla je, provode se projekti sufinacirani sredstvima EU vrijedni gotovo četiri milijarde kuna, a pripremaju se i novi projekti koje će Ministarstvo podržati.

Zaštitom vodnih resursa štitimo zdravlje ljudi

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda treba uputiti poruku kako “brinemo o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju, jer zaštitom vodnih resursa, štitimo zdravlje ljudi”.

Iako arsen u našim vodama nije posljedica zagađenja, već je prirodnog porijekla, Đuroković ističe kako puštanjem u rad ovoga postrojenja arsen u vodi na osječkom području “više ne predstavlja problem”.

Podsjetio je kako je investicija osmišljena još 2014. godine u sklopu projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka”, vrijednog oko 700 milijuna kuna s PDV-om, a postrojenje za dvostupanjsku filtraciju vrijedno je 70 milijuna kuna, od čega je 73 posto iz EU fondova.

Direktor osječkog Vodovoda Željko Mandić istaknuo je kako tvrtka dnevno proizvede oko 26 tisuća kubika pitke vode, a cijeli proces je pod stalnim nadzorom laboratorija te tvrtke, koji godišnje uzme preko 9.200 uzoraka iz kojih se dobije više od 157 tisuća podataka o kvaliteti vode.

Postrojenje dvostupanjske filtracije ima kapacitet 600 litara u sekundi i predstavlja tehnološki iskorak za tvrtku, jer su riješena dugogodišnja pitanja vezana uz razinu arsena u vodi, koja je sada višestruko manja nego što zakonska regulativa predviđa, rekao je Mandić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari