Pratite nas

Politika

Osječki HDZ: Je li nakon Osječko-baranjske županije došlo vrijeme na preuzimanje vlasti i u najvećem slavonskom gradu?

Objavljeno

na

U redovima osječkog HDZ-a pitanje je samo jedno:
Je li nakon Osječko-baranjske županije došlo vrijeme na preuzimanje vlasti i u najvećem slavonskom gradu?

Gradska organizacija HDZ-a Grada Osijeka proživjela je dugačak i trnovit put prije no što je postala kompaktnom i homogenom. Unutarstranačke frakcije godinama su suzbijale potencijal koji nikada nije mogao biti dosegnut, ali onda je došao prosinac prošle godine i članovi su velikom većinom pokazali što misle – vrijeme je za mlade i pogled prema naprijed. Upravo takav čovjek, mlad i perspektivan, izabran je kao predsjednik osječkog HDZ-a. Široj javnosti poznat po činjenici kako je već bio saborskim zastupnikom u 8. sazivu Hrvatskoga sabora, Ivan Radić zasjeo je u vruću fotelju u kojoj je prethodno sjedio čak dvadeset i jedan predsjednik. Ako je netko tada mislio da će Radić biti tek jedan u nizu, danas vrlo vjerojatno razmišlja malo drugačije…

A svoja razmišljanja kao i očekivanja svi će moći konkretizirati vrlo skoro, jer su za 9. prosinca u Osijeku zakazani izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. Građani, naseljeni u sedam osječkih gradskih četvrti i osam mjesnih odbora, imat će mogućnost izabrati stotinu trideset i tri vijećnika na ovoj prvoj, mikrolokalnoj razini odlučivanja. Velik je broj onih koji će reći da se radi o izborima koji to, u suštini, zapravo i nisu, jer uloga izabranih vijećnika često biva podcijenjena. Međutim, imajući na umu kako se ipak radi o sudjelovanju u odlučivanju po pitanjima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život građana, ove izbora nije uputno tek tako zanemariti.

Širokom spektru političkih opcija izbori su prilika za nešto drugo – vaganje trenutnih odnosa između stranačkih snaga, jer upravo ovi izbori su idealna prilika za testiranje kakvo je raspoloženje birača i što se može očekivati na izborima koji slijede. Toga su itekako svjesne i političke opcije kao i nezavisni kandidati kojih, ako je suditi po pravovaljanim kandidaturama, ponovno neće nedostajati.
HDZ je istaknuo liste u četrnaest od ukupno petnaest gradskih četvrti i mjesnih odbora, preskočivši tako jedino mali Mjesni odbor Klisa u kojem obitava većinski srpsko stanovništvo i u kojem su izbori jednosmjerna ulica s obzirom na to da je kandidirana tek jedna lista. U stopu s kandidaturama prati ga i koalicija HNS-a i HSU-a koja na izbore izlazi s jednakim brojem lista, a priča oko SDP-a (ili onoga što je od nekadašnjeg SDP-a ostalo) posebno je zanimljiva. Naime, čak i ova mikrorazina za nekad jaku stranku predstavlja problem, jer su ušli u široku koaliciju s nekoliko partnera (GLAS, HSS, Naprijed Hrvatska i ORaH), ali to im nije bilo dovoljno čak niti za popuniti liste pa će na izbore izaći tek na deset birališnih mjesta.
Zanimljivo je bilo pogledati kandidate na HDZ-ovim listama i provjeriti je li optimizam kojeg šire vladajuće strukture, pa čak i neki od visokih stranačkih izvora koji žele ostati anonimni, utemeljen ili se radi o još jednoj političkoj reciklaži. Međutim, viđeno nas je ugodno iznenadilo, a kandidirana imena samo su još jedan pokazatelj – osječki HDZ ovaj put zaista misli ozbiljno. Lista je popunjena plejadom kvalitetnih ljudi dokazanih u svojim profesijama, a dojma smo kako se pomno biralo kandidirati ljude iz svih društvenih sfera koji su, što je najbitnije, prihvatljivi širokom krugu ljudi.
Tako, u velikoj Gradskoj četvrti Gornji grad kao nositelj je postavljen izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med. Uz bok nositelja, nalazi se još nekoliko snažnih imena među kojima se ističu dr. sc. Tomislav Dagen, gradski vijećnik Vinko Kuduz, prof. dr. sc. Jerko Barbić, dr. med., kao i dojučerašnji predsjednik osječke Mladeži, Antonio Lozančić. U Gradskoj četvrti Retfala na čelu je još jedan istaknuti dugogodišnji član, diplomirani ekonomist Mate Jurčević koji godinama uspješnu karijeru gradi u Hrvatskim vodama, a lista ima dodatnu težinu znajući da su na njoj i mlada dr.sc. Antonija Huljev kao i dojučerašnji predsjednik Gradske četvrti, Željko Lijić. U Donjem gradu kao vodeći je postavljen stranački doajen, Frano Barać, a u Novom gradu jedno mlado i novo lice, Luka Došen, mladić koji politički nije bio previše eksponiran do ovog trenutka, ali uživa veliko povjerenje o čemu govore i ostali na listi koji dolaze nakon njega. Naime, odmah iza nalazi se dojučerašnji predsjednik Gradske četvrti, Ivan Karalić, ravnatelj kao i zamjenik ravnatelja KBC Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med. i Vlatko Kopić, dr. med. dent., ujedno i saborski zastupnik, poznata osječka odvjetnica i gradska vijećnica Sanda Pašuld i, zanimljivo, dr. sc. Ivan Zeko-Pivač, diplomat na mandatu u Bruxellesu čijim se smještajem na jedanaestom mjestu šalje poruku kako je uvijek najbitnije održavati čvrste odnose sa stranačkom bazom. Gradska četvrt Tvrđa na izbore izlazi pod palicom izv. prof. dr. sc. Jerka Glavaša kojem leđa čuva još jedno zvučno ime, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić. U Gradskoj četvrti Jug II na čelo liste kandidata će mladi i perspektivni Igor Pandžić uz podršku jakog stranačkog operativca Dejana Rusmirovića kao i dekana Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislava Babića dok je možda najmanje nedoumica u Gradskoj četvrti Industrijska četvrt gdje je nositelj liste, Zdravko Nalio, već godinama neprikosnoven, ali sada je još dodatno podržan snažnim imenima poput doc. dr. sc. Krunoslava Dugalića i uspješnog ravnatelja Doma zdravlja Osijek, Mate Lukića.

Po pitanju mjesnih odbora, ponovno, utjecajna imena su na vodećim pozicijama, a možda će najviše pažnje biti usmjereno na Mjesni odbor Tenja. Naime, aktualni predsjednik i organizator brojnih manifestacija po kojima je Tenja, u krajnju ruku, široko poznata, Josip Mihaljević, nosit će listu kojoj se suprotstavlja aktualna zamjenica osječkog gradonačelnika, Žana Gamoš. Zanimljivo će biti kako će završiti ovaj ogled između dva profilirana političara gdje će poraz poprilično uzdrmati ambicije onoga koji će biti u nepovoljnom položaju. U Mjesnom odboru Višnjevac ne očekuju se problemi za iskusnog Mirka Ivkovića, dok u Josipovcu već godinama kontekst pobjednika poima kombinacija Milana Opačaka i Željka Kovačevića, predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Osijeka, koji su ponovno na dva čelna mjesta liste. U Mjesnom odboru Cvjetno po pobjedu će još jedna jaka lista predvođena Mirom Leko-Ćurčić kao i na Brijestu gdje je oformljena jaka i zdrava priča koju predvodi Ana-Marija Putrić. Konačno, na Lijevoj obali i Sarvašu ne bi trebalo biti previše nepoznanica, jer ondje već po tradiciji pobjede odnose Lucija Tadić odnosno Ivana Davidović, dvije žene koje su se dokazale i kojima pobjeda, ponovno, ne bi trebala biti pod upitnikom.

Ova detaljna analiza govori samo jedno – Radić je brzo pohvatao konce i zna što radi kako bi 2021. godine Osijekom zavladao HDZ i osvojio gradonačelničko mjesto, što do današnjeg dana još niti jednom od brojnih gradskih predsjednika nije pošlo za rukom. Znajući kako Osječko-baranjskom županijom već mirno plovi Ivan Anušić, pobjeda u Osijeku označila bi potpunu dominaciju HDZ-a na istoku Hrvatske i tako dodatno učvrstila kvalitetne odnose na relaciji Anušić-Radić koji se ogledaju u svakodnevnim aktivnostima. Nakon desetljeća tuge i politike inata, čini se kako je konačno došlo vrijeme prosperiteta. Nažalost, za neke od Slavonaca koji su već daleko od domovine sada je kasno, ali treba misliti i na one koji ostaju – neprincipijelne političke suradnje kakvu Osijek trenutno poznaje, neminovno, bliže se svome kraju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jandroković: EU izbori pokazat će HDZ-ovu snagu i ozbiljnost, oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak u Šibeniku, da je HDZ trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i da će europski izbori pokazati HDZ-ovu snagu, ozbiljnost i odgovornost, dok je oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata.

Jandroković je u sklopu priprema za europarlamentarne izbore nazočio sjednici HDZ-a Šibensko-kninske županije te humanitarnoj večeri u organizaciji HDZ-a, a prikupljena sredstva donirat će Kninskoj bolnici te Udruzi oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida Aurora.

“Večeras sam ovdje u okviru redovitog obilaska Hrvatske te priprema za europske izbore, za što smo osnovali i stožer”, izjavio je Jandroković. Stranačke kolegice i kolege, dodao je, upoznao je s pripremama u stranci i svim planovima vezano za izbore za Europski parlament.

Rekao je kako očekuju uvjerljivu pobjedu na EU izborima. “HDZ je trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i vjerujem da će europski izbori pokazati i našu snagu, ozbiljnost i odgovornost.

Čini mi se da je u ovom trenutku oporba u vrlo slabom stanju, jalova i bez ozbiljnih argumenata kada pokušava napasti Vladu i vladajuću većinu, tako da su europski izbori test na kojem želimo pokazati svoju političku snagu”, kazao je glavni tajnik HDZ-a Jandroković.

Voljeli bismo da se politička bitka ne pretvara u dosjetke, uvrede ili klevete, nego natjecanje programima Na pitanje je li slaba oporba dobra za vladajuću stranku, odgovorio je kako bi HDZ volio jače protivnike.

“Voljeli bismo da neki od naših kolega iz oporbe odgovornije nastupaju i da se ta politička bitka ne pretvara u dosjetke i doskočice ili, kao kod nekih, uvrede i klevete na račun drugih. Voljeli bismo takmičenje programima, svjetonazorima i idejama vezanima uz gospodarski rast i zapošljavanje”, istaknuo je Jandroković.

Ova kampanja pokazat će tko je ozbiljam, tko može braniti hrvatske nacionalne interese u Europi i tko je kadar voditi ozbiljne politike, procijenio je.

Na upit kako sustavno riješiti problem konzumacije kanabisa u zdravstvene svrhe bolesnicima, a u kontekstu potpisanog pomilovanja predsjednice Republike za Huanita Luksetića, Jandroković je odgovorio kako je tu riječ o kompleksnoj materiji.

“Treba biti posebno obziran te voditi računa o konzumaciji u medicinske svrhe. Tu treba imati razumijevanja, ali isto tako treba biti jasan kada se govori o tome treba li legalizirati drogu. Za to se ne zalažem. Tu su dva smjera, a neki sada ovu raspravu o marihuani, kao pomoćnom sredstvu u bolesti, nastoje pretvoriti u raspravu o legalizaciji droge, što ne podržavam”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Više od 300 okupljenjih prije svečane humanitarne večere pozdravio je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić. “Osim politike kojom se bavimo i zbog koje izbivamo iz kuće, želimo kroz ovu humanitarnu večeru pokazati i ljudsko lice HDZ-a.

Ovakvo druženje članova HDZ-a prvo je u našoj županiji i vjerujem da će postojati interes i za slična druženja na humanitarnom planu jer nema ništa plemenitije nego pomoći kad su u pitanju humanitarne akcije”, rekao je Dujić.

Među brojnim uzvanicima bili su i gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenikom Paškom Rakićem, župan šibensko-kninski Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i gosti.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Mirela Holy na listi SDP-a za Europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjendištvo SDP-a je na prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića izglasalo da se na njihovoj listi za izbore zastupnika u Europski parlament nađe i Mirela Holy, njihova bivša članica.,

– Predsjedništvo je danas donijelo dvije važne odluke. Usvojen je nacrt Programa za predstojeće europarlamentarne izbore. Nacrt puštamo u javnu raspravu među naše članice i članove, simpatizerke i simpatizere. Ključna poruka je da želimo biti ravnopravni unutar Europske unije, da budemo partneri, a ne sluge. Druga važna odluka, a koju je Predsjedništvo jednoglasno podržalo na moj prijedlog, je da se na našoj listi nađe i Mirela Holy.

Ona je istinska socijaldemokratkinja, žena koja se snažno zalaže za zaštitu okoliša, paritetnu demokraciju i prava manjina, stoga je ona na našoj listi pravo pojačanje – kazao je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.

Komentirajući tu odluku Mirela Holy je kazala kako je više puta razgovarala s Davorom Bernardićem o tome da bude na SDP-ovoj listi za europarlamentarne izbore, te da je na kraju pristala uz tri uvjeta. Prvi je da ne bude moneta za potkusurivanje u SDP-u, odnosno da svi u Predsjedništvu i oni kojih se tiču ovi izbori budu s time suglasni. Drugi uvjet je da ne ulazi u SDP, a treći da bude na dnu liste.

– Ne želim da netko kaže kako sam zahvaljujući SDP-u nekome uzela mjesto u Europskom parlamentu – rekla je Holy.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari