Pratite nas

Osječki i mostarski glazbenici izveli Mozartov Requiem

Objavljeno

na

Zanimanje Mostaraca za kulturne sadržaje sinoć je jasno pokazala ispunjena crkva sv. Mateja na Rudniku, u prigodi izvedbe jednog od najpoznatijih klasičnih djela – Mozartovog Requiema.

Nedovršeno Mozartovo djelo, na kojem je radio u listopadu i studenom 1791., nosi oznaku 626, posljednji broj u katalogu djela velikog austrijskog skladatelja. Mozart je umro početkom prosinca iste godine, a Requiem je završio njegov suradnik Franz Xaver Süssmayr.Na sinoćnjoj izvedbi, pod ravnanjem Filipa Pavišića, sudjelovali su Akademski zbor Pro musica iz Mostara, te orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kojima su se pridružili i članovi Simfonijskog orkestra Mostar. Nastavak je to kulturne suradnje zbora Pro musica i osječkoga HNK, koji su u proljeće prošle godine isto djelo izveli u Đakovu, Vukovaru i Osijeku.

Zbog iznenadne viroze jednoga od najavljenih solista, izostavljena su dva stavka u kojima pjeva solistički kvartet, ali organizatori se nadaju da će večerašnja izvedba u Međugorju biti s punim sastavom izvođača.

Dug pljesak prisutnih slušatelja na kraju izvedbe izmamio je od bis od izvođača, te se još jednom mogao čuti posljednji stavak sekvencije – Lacrymosa.

Druga izvedba Requiema previđena je večeras, u 19,30 sati, u crkvi sv. Jakova u Međugorju.[vsw id=”NbfS2Qv1wOc” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari