Connect with us

Osječki i mostarski glazbenici izveli Mozartov Requiem

Objavljeno

-

Zanimanje Mostaraca za kulturne sadržaje sinoć je jasno pokazala ispunjena crkva sv. Mateja na Rudniku, u prigodi izvedbe jednog od najpoznatijih klasičnih djela – Mozartovog Requiema.

Nedovršeno Mozartovo djelo, na kojem je radio u listopadu i studenom 1791., nosi oznaku 626, posljednji broj u katalogu djela velikog austrijskog skladatelja. Mozart je umro početkom prosinca iste godine, a Requiem je završio njegov suradnik Franz Xaver Süssmayr.Na sinoćnjoj izvedbi, pod ravnanjem Filipa Pavišića, sudjelovali su Akademski zbor Pro musica iz Mostara, te orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kojima su se pridružili i članovi Simfonijskog orkestra Mostar. Nastavak je to kulturne suradnje zbora Pro musica i osječkoga HNK, koji su u proljeće prošle godine isto djelo izveli u Đakovu, Vukovaru i Osijeku.

Zbog iznenadne viroze jednoga od najavljenih solista, izostavljena su dva stavka u kojima pjeva solistički kvartet, ali organizatori se nadaju da će večerašnja izvedba u Međugorju biti s punim sastavom izvođača.

Dug pljesak prisutnih slušatelja na kraju izvedbe izmamio je od bis od izvođača, te se još jednom mogao čuti posljednji stavak sekvencije – Lacrymosa.

Druga izvedba Requiema previđena je večeras, u 19,30 sati, u crkvi sv. Jakova u Međugorju.[vsw id=”NbfS2Qv1wOc” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari