Pratite nas

Zanimljivosti

Osječki student Marko Pinjuh odlazi raditi za NASA-u

Objavljeno

na

jedač plamena vacuum engine flame eater

Mladi osječki inovator Marko Pinjuh (22), koji je prije dva i pol mjeseca dospio u središte pozornosti javnosti svojom izvedbom vakuumskog motora “jedač plamena”, nakon završetka studija odlazi raditi u američku Nacionalnu svemirsku agenciju – NASA-u, piše Jutarnji list.  Još u studenome 2014., kad se vratio iz Njemačke, gdje je na sajmu inovacija INEA za “jedača plamena” dobio srebrnu medalju, student Elektrotehničkog fakulteta naznačio je kako je NASA zainteresirana za njegov izum, ali o tome nije smio pričati. Sada je, pak, to mogao potvrditi, piše list.

Osječanin Marko Pinjuh ima 22 godine i student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio je srebro za svoj vakuumski motor “Jedač plamena”. Riječ je, kako je objasnio svojevremeno za Glas Slavonije, o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja.

“Prišli su mi s ponudama za poslovnu suradnju Austrijanci, Nijemci… te su bili prilično razočarani kada sam im rekao kako sam već u pregovorima za svoju inovaciju s jednom drugom “kompanijom”. Uvjeravali su me da mi sigurno mogu dati bolju ponudu, ali morao sam ih odbiti. Naime, za moj “Jedač plamena” interes je pokazala i NASA, što je u svakom smislu teško nadmašiti. Nedavno su me kontaktirali i ostao sam iznenađen. Najprije sam od njih dobio e-mail i mislio sam da je riječ o kakvoj šali pa sam zatražio neku potvrdu autentičnosti i – dobio je! Objasnili su mi kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina dug boravak u svemiru jednog njihovog satelita. Poslali su mi nacrte njihove tehnologije koju planiraju koristiti za satelit i objasnili mi kako su zainteresirani za bilo kakvo poboljšanje koje im mogu osigurati. Malo je za reći koliko sam ponosan”, kazao je Pinjuh krajem prošle godine za Glas Slavonije.

“Da. Točno je da sam sve dogovorio s NASA-om, ali o pojedinostima ću govoriti 19. siječnja na presici”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Najbolje snimke napravljene GoPro kamerom u 2017. (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

GoPro poznat je po svojim uzbudljivim snimkama visoke kvalitete. Ovo je kompilacija najboljih isječaka 2017. godine

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari