Connect with us

Politika

Osječko-baranjska županija na čelu s Ivanom Anušićem pokazala je kako se strateškim promišljanjem i kvalitetnim radom može pokrenuti rast i razvoj te promijeniti percepcija o Slavoniji i Baranji

Objavljeno

-

Posljednjeg dana izborne promidžbe, aktualni župan Ivan Anušić, ujedno i kandidat za novi mandat župana te kandidati za njegove zamjenike Mato Lukić i Josip Miletić obišli su gradske četvrti Grada Osijeka zajedno s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Ivanom Radićem.
Bila je to prilika za sumiranje četverogodišnjeg mandata i najavu novih projekata za iduće četiri godine.

– Preokrenuli smo trendove, bilježimo pozitivna gospodarska kretanja u našoj županiji, povećan je broj tvrtki i obrta, a smanjeno iseljavanje i nezaposlenost. Osječko-baranjska županija danas bilježi 4.698 radnih mjesta više nego prije četiri godine. Zaposlenost je nakon punih 12 godina prešla brojku od 90 tisuća i u našoj je županiji prema najnovijim podacima 90.011 zaposlenih osoba. Nezaposlenost iznosi 15,5% u odnosu na 20,5% prije četiri godine – rekao je Anušić.

Osječko-baranjska županija na čelu s Ivanom Anušićem pokazala je kako se strateškim promišljanjem i kvalitetnim radom može pokrenuti rast i razvoj te promijeniti percepcija o Slavoniji i Baranji, koja je danas politički relevantan čimbenik na nacionalnoj razini.

– Inicirali smo nastavak izgradnje Koridora Vc u punom profilu, nakon deset godina zabrane, ponovno smo pokrenuli eksploataciju pijeska iz rijeke Drave, a statističke NUTS2 regije su izmijenjene u korist istoka Hrvatske. Inicirali smo opstanak mljekarske proizvodnje u Osijeku i spriječili gašenje radnih mjesta. Aktivno smo se uključili u rješavanje problema komaraca s Vladom RH, unatoč tome što Županija nema obvezu sufinanciranja. Nastojali smo i uvijek ćemo nastojati biti partner u rješavanju svih izazova koji se stavljaju pred stanovnike naše županije- ističe Anušić.

Jedinstveni projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce danas je primjer drugim županijama i gradovima. Osječko-baranjska županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0%, kao i sufinanciranje kamata građanima na stambene kredite. Ovih je dana na adresu Županije stigla i nagrada Globallocal za kreiranje pozitivnog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Europi.

– Danas gradimo Regionalni distribucijski centar za voće i povrće o kojemu smo slušali godinama, gradimo sustave za navodnjavanje i potičemo ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Jedna smo od najuspješnijih Županija po korištenju sredstava iz fondova Europske unije, proveli smo energetsku obnovu za 54 zgrade vrijednu 179 milijuna kuna i dobitnik smo Godišnje nagrade za zelenu i održivu gradnju. Osječko-baranjska županija provodeći brojne projekte i podržavajući turističke, kulturne i sportske manifestacije postaje prijestolnica kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj – rekao je Anušić.

– U samom smo vrhu RH prema izdvajanju za obrazovanje, izgradili smo četiri nove školske dvorane, u izgradnji je i peta, a gradimo i dva regionalna centra kompetentnosti. Srednja škola Donji Miholjac u završnoj je fazi izgradnje, uskoro započinjemo s izgradnjom I. gimnazije u Osijeku – rekao je Josip Miletić, aktualni gradonačelnik Našica i kandidat za zamjenika župana Osječko-baranjske županije.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i u iduće četiri godine nastavit će, ističe Anušić, s realizacijom kapitalnih projekata poput izgradnje novog KBC-a Osijek i Gospodarskog centra, revitalizacije OLT-a i niza drugih projekata za koje smo osigurali sredstva. U proteklom su razdoblju na području Osječko-baranjske županije ugovoreni projekti vrijedni oko 6 milijardni kuna, a samo Županija je nositelj ili partner na 101 projektu vrijednom 800 milijuna kuna.

– Proveli smo integraciju domova zdravlja u jedinstveni Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, ulažemo u nove ordinacije, opremamo domove za stare i nemoćne osobe, a prva smo Županija koja se uključila u projekt Zaželi. U osiguravanje kvalitetnije zdravstvene usluge uloženo je kroz projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite 27 milijuna kuna – rekao je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja OBŽ i kandidat za zamjenika župana Osječko-baranjske županije.

Anušić je kao župan, protekle četiri godine sa svojim suradnicima neupitno radio na stvaranju preduvjeta za bolji život u Osječko-baranjskoj županiji. Napredak je danas vidljiv u svim segmentima, a nastavit će i u novom mandatu raditi i graditi Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu gospodarskog, poljoprivrednog, turističkog, društvenog i političkog života istoka Hrvatske.

Osječko-baranjska županija u brojkama

6 milijardi kuna ugovorenih europskih sredstava kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem
800 milijuna kuna kroz 101 europski projekt kojem je Županija nositelj ili partner
887 milijuna kuna Županija je uložila u projekte gradova i općina
179 milijuna kuna vrijedna energetska obnova 54 zgrade javne namjene
101 milijuna kuna za izgradnju regionalnog distribucijskog centra
31 milijun kuna za projekt „Školski obrok za sve“
27 milijuna kuna kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“
698 novih radnih mjesta
100 novootvorenih obrta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari