Connect with us

Gospodarstvo

Osječko-baranjska županija stvara preduvjete za snažniji razvoj gospodarstva

Objavljeno

-

Župan Anušić: dovršavamo dva kapitalna projekta Osječko-baranjske županije, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće i Gospodarski centar

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije i u prvoj polovini ove godine bilježi pozitivne rezultate. Raste broj tvrtki i obrta, nezaposlenost je rekordno niska, a izvoz slavonskih i baranjskih tvrtki kontinuirano raste. Nizu pozitivnih gospodarskih pokazatelja zasigurno doprinose i brojne investicije, samo su na području ove istočne županije ugovoreni europski projekti vrijedni 7,3 milijarde kuna, a i Osječko-baranjska županija svojim potporama, poticajima i investicijama osigurava nužnu gospodarsku infrastrukturu.

Izgradnja projekta Gospodarskog centra koji Osječko-baranjska županija gradi u partnerstvu s Gradom Osijekom je u punom jeku. Nazire se konačni izgled I. zgrade koja će biti dovršena do kraja ove godine.

Župan Ivan Anušić

– Radovi idu ugovorenom dinamikom i mogu reći da smo zadovoljni. Gospodarski centar je strateški projekt koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija.

Investicija je to koja je bila nužna Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijelom istoku Hrvatske. Sajmovanje ćemo time iz dosadašnjeg ne uvjetnog prostora preseliti u nove, moderno opremljene prostore Gospodarskog centra i time podići razinu kvalitete sajmovanja u gradu i županiji – rekao je Anušić prilikom obilaska.

Gospodarski centar osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor bit će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druge događaje i popratne aktivnosti, dok je kat namijenjen za uredske prostore.

Sam projekt nadilazi lokalne i županijske okvire i njegov regionalni značaj neće poznavati administrativne okvire. Istok Hrvatske godinama je vapio za multifunkcionalnim i površinom dovoljno velikim, a zatim i reprezentativnim prostorom za kongresne aktivnosti, a izgradnja Gospodarskog centra pružiti će upravo takve uvjete. To istovremeno Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske pruža zamašnjak za daljnji razvoj u gospodarskom smislu, jer etabliranje kao kongresne i sajamske destinacije pruža sasvim novu perspektivu u poslovnoj suradnji brojnim poslovnim i stručnim subjektima, ali i u društveno-gospodarskom razvoju općenito.

– Naš smjer djelovanja po pitanju razvoja Osječko-baranjske županije uvijek smo jasno artikulirali, a to je ispunjenje punog potencijala kao predvodnika gospodarskog razvoja istoka Hrvatske. Kapitalnim projektima poput Gospodarskog centra Županija doprinosi razvoju pozitivne poduzetničke klime – istaknuo je župan Anušić.

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pred samim je završetkom i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, još jednog kapitalnog projekta Osječko-baranjske županije koji će osigurati nužnu poljoprivrednu infrastrukturu na istoku Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari