Connect with us

Gospodarstvo

Osječko-baranjska županija tijekom 10 godina članstva Hrvatske u EU intenzivno se razvija europskim novcem

Objavljeno

-

Ivan Anušić

Posljednjih se godina u najvećoj slavonskoj županiji realiziraju brojni kapitalni projekti koji osnažuju gospodarsku aktivnost o čemu svjedoče i godišnja izvješća FINA-e. Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u kontinuiranom je rastu, a rekordni rezultati poslovanja zabilježeni su i u 2022. godini.

Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 19 posto u odnosu na također rekordnu 2021. godinu. Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je za 31,12 posto više nego 2021. godine, čime je Osječko-baranjska županija potvrdila peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Istarske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, kontinuiran rast broja obrta te povećanje prosječne mjesečne neto plaće dodatni su pozitivni pokazatelji snažnog gospodarskog rasta. Doprinos pozitivnim rastućim trendovima dala je i Osječko-baranjska županija, provodeći niz projekata i programa.

“Kroz svoju razvojnu politiku, ali i kroz konkretne projekte poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, Osječko-baranjska županija stvara stimulativno okruženje za daljnji napredak cjelokupnog gospodarstva. Izgrađena poslovna infrastruktura – Regionalni distribucijski centar za voće i povrće te novi Gospodarski centar zasigurno će dodatno unaprijediti poslovnu klimu te biti vjetar u leđa ne samo poduzetnicima naše Županije, nego i šireg okruženja. Uz ulaganje u sustave navodnjavanja, izgradnju komunalne, prometne i društvene infrastrukture te poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta, Osječko-baranjska županija postaje stimulativno mjesto za poslovanje i ugodno mjesto za življenje što potvrđuje i dolazak velikih investitora na područje naše županije”, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Upravo kapitalni projekti na području Osječko-baranjske županije realizirani su sredstvima Europske unije. Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće dovršen je početkom godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 14,6 milijuna eura, a financiran je vlastitim sredstvima županije, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te u najvećem iznosu, odnosno s 10 milijuna eura bespovratnog, europskog novca.

Regionalni distribucijski centar je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Zgrada je projektirana po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom i normalnom atmosferom iznosi 3.228 tona voća i povrća raspoređenih u ukupno 29 rashladnih komora. Na ekološku i konvencionalnu proizvodnju odnosi se 16 komora odnosno 2.220 tona, za ekološke proizvode osigurano je ukupno sedam komora, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Postavljena je i posebna linija od šest komora s ukupnim kapacitetom 318 tona koja je namijenjena za pripremu robe za transport.

Druga značajna investicija ostvarena sredstvima Europske unije je Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. Strateški projekt koji osigurava novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Gospodarski centar osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije. Investicija je financirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Osječko-baranjske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom, a ukupna joj je vrijednost 9,5 milijuna eura.

Osječko-baranjska županija je tijekom proteklih godina unaprijedila i odgojno-obrazovni sustav izgradnjom nove Srednje škole u Donjem Miholjcu, izgradnjom 10 školsko-sportskih dvorana, a u tijeku je i realizacija projekta I. gimnazije u Osijeku.

Prednosti članstva u Europskoj uniji na iznimno visokoj razini koriste i druge institucije, gradovi, općine te gospodarski subjekti na području županije o čemu svjedoče rekordni poslovni rezultati iz godine u godinu. Strateškim promišljanjem i kvalitetnim apliciranjem na europske natječaje realiziraju se projekti s maksimalnim udjelom europskog novca čime se trajno mijenja vizura gradova i općina i na infrastrukturnom polju, pa su mnogi gradovi i općine do sada izgradili niz dječjih vrtića, društvenih domova, aglomeracija i drugih komunalnih objekata čime značajno poboljšavaju kvalitetu života na istoku Hrvatske. (direktno.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas