Pratite nas

Herceg Bosna

Oslobođen zapovjednik vojne policije u Livnu Zdenko Andabak

Objavljeno

na

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH oslobodilo je optužbi nakadašnjeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Livnu Zdenka Andabaka.

Dvojica pomoćnika Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni su na ukupno dvije i pol godine zatvora zbog zločina počinjenih nad srpskim zatočenicima na području Livna na početku rata u toj zemlji.

Andabak je oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti zbog nepostojanja dokaza koji bi potvrdili njegovu odgovornost. Istodobno prvostupanjsko vijeće Suda BiH je Muamira Jašarević osudilo na godinu i pol dana zatvora za zlostavljanje srpskih zarobljenika i zločine protiv čovječnosti a Velagića na godinu dana zatvora.

Ovo je druga oslobađajuća prvostupanjska presuda za nekadašnjeg zapovjednika vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka kojega je Državno odvjetništvo BiH teretilo i za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u selu Grborezima kod Livna.  No, presudom iz ožujka ove godine oslobođen je optužbi.

Prema prijavi koju su protiv Andabaka ranije podnijele vlasti Republike Srpske, spominjalo se kako je on u Livno stigao u proljeće 1992. godine zajedno sa sadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a njihov je prvi zapovjednik bio Branko Miloloža. Operaciju obrane nakon prodora srpskih snaga na području Livna tada je vodio hrvatski general Ante Gotovina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Gradina: Obilježana 26. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Gradini

Objavljeno

na

Objavio

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpanj prije 26. godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Vijence ispred križa na Gradini položili su Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno te izaslanstvo OS BiH.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Iznad Duvanjskoga polja ponovno se vijori Hrvatski stijeg

Objavljeno

na

Objavio

HBZ Vijest

Nakon poduže vremenske stanke hrvatski se stijeg od danas opet ponosno vijori iznad Duvanjskoga polja, na Libu, gdje je prvi put postavljen početkom kolovoza 2015. godine, u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije”Oluja”.

Na obnovljeni jarbol, oštećen silovitim udarima duvanjske bure, simbolično, baš poput duvanjskoga puka kojega su kroz povijest šibale tuđe vojske i druge nedaće, ali ne slomile i pokorile ponovno je podignut hrvatski stijeg koji se opet vijori.

Obnovu jarbola financirala je Ljubica Krištić a sve su, kao i do sada profesionalno odradila braća Majić iz Kongore.

Naglasili su kako su je posvetili u čast svih branitelja iz Brigade kralja Tomislava čiju smo obljetnicu obilježili prije tri dana, pišu HBZ Vijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari