Pratite nas

Komentar

VIDEO: Oslobođenje Gotovine i Markača Dan žalosti za Jutarnji list, Documentu, Jasnu Babić i sličnu bulumentu

Objavljeno

na

Prije dvije godine medijsku javnost u Hrvatskoj, velikosrpske fašiste i samozvane borce za ljudska prava iz Documente Centra za legalno izvlačenje novaca iz državnog proračuna šokirala je vijest o puštanju na slobodu hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine.16. studeni, koliko god Hrvatska postojala kao država, a neće dugo ukoliko se ovako nastavi, zauvijek će ostati značajan datum u hrvatskoj povijesti, iako, naravno, ni osuđujuća presuda u Haagu hrvatskim generalima ne bi značilo da su oni krivi.

meronjutarnji

Isječak naslovnice Jutarnjeg

Političke presude, političkog suda, nikada ne odražavaju realno stanje na terenu. Pogotovo ne suda koji nije sudio glavnim zločincima JNA, koji je privremeno na slobodu pustio Vojislava Šešelja, koji je propustio priliku osuditi Miloševića i koji je praktički oslobodio vukovarske krvnike.

Naime, žalbeno vijeće haškog suda, na čelu s američkim sucem Theodorom Meronom, pravomoćnom presudom oslobodilo je hrvatske generala, na taj način Oluja je i pred političkim sudom u Haagu postala legitimna i čista vojno redarstvena operacija, s čime se do danas mnogi nisu pomirili, prije sve Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Eugen Jakovčić i slični trgovci ljudskim pravima, profiterima ljudske nesreće u Hrvatskoj. Tog 16. studenog 2012. godine Zoran Pusić ispričavao se velikosrpskom fašisti, bivšem ‘ministru’ nacističke paradržave takozvane Krajine, Savi Štrbcu, Eugen Jakovčić, obliven suzama, javljao se Trga bana Jelačića na kojem se okupilo oko 150 000 Hrvata kako bi dočekalo svoje heroje, Vesna Teršelič, pretjerano govoreći, bila je na rubu samoubojstva, utješio ju je samo novac iz državnog proračuna koji joj je pomogao da ublaži tugu. Stjepan Mesić 16. studenoga 2012. izgubio je pet godina života, zbog čega će živjeti mjesec dana manje od neuništivog Josipa Manolića, hrvatskog Metuzalema i crvenog monarha.

Međutim, vijest o oslobođenju hrvatskih generala ponajprije je šokirala Jutarnji list i jedan dio hrvatskih novinara te medija koji su najavljivali ‘konačnu presudu Hrvatskoj Franje Tuđmana’. Sjetimo se fašističkog pamfleta Snježane Pavić u Jutarnjem listu nekoliko minuta prije nego što je sud oslobodio hrvatske časnike, pamflet je vrlo brzo uklonjen, no sramota Jutarnjeg lista ostala je kao trajni podsjetnik Hrvatima koji su shvatili s kim imaju posla kad  s Jutarnjim listom imaju posla, režimsko glasilo osramotilo se po tko zna koji puta. Upravo je Jutarnji list i izdanja ephazijskog medijskog kartela godinama progonio generala Gotovinu proglašavajući ga kriminalcem i pljačkašem, prednjačili su Davor Butković, Snježana Pavić, Gordan Malić te skandalozna Jelena Lovrić, koja je po nekim tvrdnjama nekih njenih bivših drugova komunista zazivala vojni udar JNA kako bi srušili demokratsku vlast u Hrvatskoj.

Nije samo bulumenta iz Jutarnjeg lista izbezumljeno promatrala slavlje hrvatskog naroda diljem zemlje, reakcija kontroverzne novinarke, Jasne Babić, koja je tijekom devedesetih bauljala na relaciji Zagreb-Beograd, podsjećala je na reakciju Borisa Dežulovića kad je Tito umro, a ovaj navodno pao pod stol u birtiji u Splitu shrvan tugom. Dakle, nisu svi slavili oslobođenje hrvatskih generala, vođa posrnule partije nije zaboravio podsjetiti Hrvate da su dva suca bila protiv oslobađajućih presuda hrvatskim generalima, kao da to nije redovita praksa suda u takvim prilikama, pogotovo suda čija je uloga prije svega politička.

Hrvatima, naravno, nije trebala sudska presuda kako bi znali da su generali nedužni. (tinolovka-news)

Podsjetimo: Na današnji dan prije dvije godine Ante Gotovina i Mladen Markač izišli su iz haškog pritvora.

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je prvostupanjske presude od 24 i 18 godina kazne i, uz tvrdnju da nije postojao udruženi zločinački pothvat, oslobodilo hrvatske generale.

Gotovina i Markač pušteni su na slobodu i Vladinim su se zrakoplovom vratili u Hrvatsku, gdje ih je na glavnom zagrebačkom trgu dočekalo mnoštvo građana.

Domovinski rat završio je Olujom, ali danas je ovo pravna oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama, poručio je prije dvije godine Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki sada i sijedi. Okupljenom mnoštvu Gotovina je zahvalio i rekao kako je to naša zajednička pobjeda. Ovo je točka na “i” da rat pripada povijesti i okrećemo se budućnosti. Iza nas su i ratnička Oluja i pravna oluja.

Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam sudionik zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese, kazao je general Markač. Usto je rekao kako je sretan što će naša generacija i one poslije nas moći govoriti kako Hrvatska nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti.

Kako Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna prije godinu dana, simbolički 18. studenog – na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.   Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari