Connect with us

Gluposti

‘Dani tursko-bosanskog prijateljstva’ u Mostaru

Objavljeno

-

Anadolu Agency (AA)

Defileom preko Starog mosta i koncertom turskog orkestra “Mehter” počela je manifestacija “Dani tursko-bosanskog prijateljstva” u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Platforme bosansko-turskog prijateljstva, Grada Mostara, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, u Mostaru je sinoć počela manifestacija “Dani tursko-bosanskog prijateljstva”, a riječ je o kulturno-muzičkom događaju, na kojem će nastupiti izvođači iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Veliki broj Mostaraca, pretežno mladih, kao i gostiju iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, uživao je prve večeri u izvedbama Mustafe Cecelija i Orhana Cakmaka, kao i u defileu preko Starog mosta i nastupu tradicionalnog turskog vojnog orkestra “Mehter” te horova i kulturno-umjetničkih društava iz BiH.

Podršku manifestaciji pružili su Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, Agencija za suradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), te Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK).

Tim povodom delegacija Republike Turske boravi u posjeti gradu na Neretvi, nakon što su prije mjesec dana predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanse županije i Grada Mostara predvođeni premijerom Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Marijom Kordićem, boravili u Turskoj.

Na ranijim sastancima dogovoreni su suradnja i određeni vidovi pomoći.

Delegaciju iz Republike Turske činili su predsjednik RTUK-a Ebubekir Sahin s članovima vijeća, te načelnik općine Mamak, Murat Kose, s članovima Općinskog vijeća, koji su prisustvovali i večerašnjem koncertu. Prije samog koncerta prisutnima se obratio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, koji je naglasio da se danas sastao s izaslanstvom iz Turske s kojom su razgovarali o važnim projektima, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom, ali i budućom suradnjom.

Načelnik opčine Mamak iz Turske Murat Kose je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja “Dana bosansko-turskog prijateljstva”. “Imamo stoljetno bratstvo i prijateljstvo, mi smo tu svakako da pomognemo da zajedno idemo naprijed”, rekao je on i podsjetio na raniju posjetu izaslanstva Mostara općini Mamak. Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan protokol o bratimljenju Grada Mostara i općine Mamak.

Manifestacija “Dani tursko-bosanskog prijateljstva” završava danas, a riječ je o manifestaciji koja se već deset godina održava u gradovima Bosne i Hercegovine, a čiji je organizator Platforma bosansko-turskog prijateljstva. Koncerti nazvani “Noć tursko-bosanskog prijateljstva” ranije su održani i u Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Goraždu, Visokom i Sarajevu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari