Connect with us

Događaji

Osmi znanstveno-stručni skup „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“

Objavljeno

-

Hrvatska je počela opadati tek nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Osmi znanstveno-stručni skup „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“ održava se u petak u rodnom mjestu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a o ulozi dr. Tuđmana u politici, značenju njegove politike te njegovu historiografskom radu govori petnaest izlagača.

[ad id=”68099″]

Povjesničar dr. Mato Artuković obradio je Tuđmanove polemike sa srpskim povjesničarima Fabijanom Trgom, Dušanom Plenčeom Moračom i Velimirom Terzićem. Polemika je sastavni dio Tuđmanove biografije kao osobe, ali i njegova znanstvenoga rada, rekao je dr. Artuković, naglasivši kako nitko u Hrvatskoj nije toliko napadan zbog znanosti kao dr. Franjo Tuđman.

Istaknuo je kako je dr. Tuđman bio u pojedinim razdobljima jugoslavenske države i komunističkog režima jedini koji se borio protiv srpskih i komunističkih mitova koji su, kako je rekao, ugrožavali hrvatsku povijest.

Ocijenio je kako je dr. Tuđman povijesnoznanstveno raskrinkavao mitove o genocidnosti, koje su hrvatskom narodu nametali srpski, ali i ne samo srpski povjesničari. Također se borio protiv opravdavanja srpske dominacije, ocjena da je HSS bio fašistička i sluganska stranka kao i protiv srbijanskih narativa o uzrocima raspada Kraljevine Jugoslavije.

Podsjetio je kako je dr. Tuđman polemizirao s hrvatskim povjesničarima Mirjanom Gross, Ljubom Bobanom, Jaroslavom Šidakom i Bogdanom Krizmanom.

Zbog svega tog, naglasio je povjesničar Artuković, dr. Tuđman je bio napadan i osuđen na progon, no unatoč svemu tomu, kako smatra, dr. Tuđman je svjesno izabrao taj način borbe jer je znao da jedino povijesna istina može osloboditi hrvatski narod.

Raščlanjujući govore prvoga hrvatskog predsjednik, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata povjesničar dr. Ante Nazor je podsjetio na niz Tuđmanovih važnih političkih inicijativa – kao što je nacionalna pomirba, koja je postala jedan od temelja stvaranja hrvatske države te duhovna i moralna obnova kao temelj budućega nacionalnog života hrvatskog naroda. Dr. Nazor je upitao, gledajući na današnje stanje u Republici Hrvatskoj, jesmo li se uopće pomaknuli od uvida u stanje našega duha s početka 90-tih godina, na koje je upozoravao dr. Franjo Tuđman? Ratni načelnik šef varaždinskoga Kriznog stožera, Stjepan Adanić, govorio je o ulozi dr. Tuđmana u ‘varaždinskim ratnim danima’ 1991. godine, kada je zahvaljujući “predsjednikovoj strategiji razoružan Korpus JNA u Varaždinu”. To je omogućilo naoružavanje i opremanje Hrvatske vojske te ustrojavanje varaždinske gardijske brigade Puma, podsjetio je. O protuslovljima hrvatske politike govorio je bivši predsjednik Hrvatskog sabora, Nedjeljko Mihanović, koji je naglasio kako je Hrvatska počela opadati tek nakon smrti predsjednika Tuđmana. Ako se ne može provesti lustracija u državi HDZ bi trebao pokazati primjer i provesti lustraciju unutar vlastite stranke, rekao je. Povjesničar Zdravko Dizdar podsjetio je na osnivanje i rad četničkih organizacija u kotarevima Batina, Darda, Donji Miholjac, Našice i Valpovo, a akademik Stanko Popović govorio je o nastojanjima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u unaprjeđenju obrazovanja. Svi radovi s današnjega skupa bit će objavljeni u 8. zborniku radova „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“.

Znanstveno-stručni skup „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“ organizira Općina Veliko Trgovišće i Hrvatska udruga Muži zagorskog srca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari