Connect with us

Humor

Osniva se 21 obiteljski sud

Objavljeno

-

Osniva se 21 obiteljski sud na kojima će o razvodima, djeci i skrbništvima odlučivati specijalizirani suci, piše u subotu Jutarnji list.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je, gostujući na Televiziji N1, uz ostalo najavio i osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova, što već godinama zagovaraju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i prava djece, stručnjaci iz područja obiteljskog prava, kao i nevladine udruge za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Postojeća sudska praksa, kad su posrijedi sporovi iz obiteljskih odnosa, neujednačena je, postupci dugo traju, zbog čega stranke trpe, a ponajviše djeca kao najranjiviji sudionici obiteljskih sporova, navodi dnevnik.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa i uprave Martina Andrijević pojasnila je da je riječ o osnivanju specijaliziranih odjela za obiteljsko sudovanje pri općinskim sudovima.

“Ministarstvo je provelo analizu sudskih predmeta koji se tiču primjene obiteljskog prava i na temelju nje kreće se u daljnje korake. Pri općinskim građanskim sudovima koji se nalaze u gradovima koji su sjedišta županija osnovali bi se obiteljski sudski odjeli.

Ideja je da svim građanima takvi specijalizirani sudski odjeli budu dostupni na području njihovih županija. Planiramo da se zakonski okvir potreban za osnivanje ovih odjela promijeni do kraja ove godine kako bi obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županija otpočeli s radom iduće godine”, rekla je Andrijević.

Razmišlja se, objasnila je, o licenciranim sucima za obiteljsko pravo, što znači da bi suci koji bi radili u obiteljskim sudskim odjelima sudili isključivo u predmetima obiteljskog prava.

“Mislimo da bi to podiglo kvalitetu sudovanja u predmetima obiteljskog prava s obzirom na brojne kritike da suci koji sada sude u tim predmetima nisu dovoljno educirani za to što rade. Predstoje i razgovori da se vidi koje edukacije bi se mogle raditi kroz Pravosudnu akademiju. Namjera ministarstva je vidjeti u razgovoru sa samim sucima koji se bave tim predmetima koji profili stručnjaka bi im u tim odjeli-ma bili od pomoći”.

Koliko bi ukupno specijaliziranih sudaca radilo u sudskim odjelima za obiteljsko pravo na 20 općinskih sudova u sjedištima županija plus na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u ministarstvu još uvijek ne znaju, donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas