Connect with us

Nebuloze

Osnivač fiktivne države “Liberland”, na granici Hrvatske i Srbije dijeli ‘državljanstva’

Objavljeno

-

SUBOTICA – Osnivač fiktivne države “Liberland”, na granici Hrvatske i Srbije, Vit Jedlička podijelio je u subotu kod vojvođanskog mjesta Bački Monoštor prva “državljanstva”, objavila je srbijanska agencija Tanjug.

[ad id=”68099″]

“Državljanstva” je podijelio onima koji su se u petak navečer okupili i pokušali doći do otoka koji je Jedlička “proglasio” državom, no to im hrvatska pogranična policija nije dopustila.

liberland

Jedlička i novi “državljani Liberlanda” zato su se okupili u restoranu nedaleko od Bačkog Monoštora gdje je održana podjela prvih sto “državljanstava” i zabava.

Tanjug prenosi da je oko 300.000 osoba zatražilo dobivanje “državljanstva”, kao i da je Jedlička najavio skoro održavanje “općih izbora”.

Čeh Vid Jedlička proglasio je “državom” ničiju zemlju, otok na Dunavu između Hrvatske i Srbije, nazvavši ju “Liberland”.

On tvrdi da je “država” nastala potpuno sukladno s međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

Cilj osnivača “Liberlanda”, koji leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca, “jest da stvore društvo u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima”.

“Liberland” ima zastavu, grb, “ustav” i “zakone”, a iako se zastava zavijorila tek početkom ovoga tjedna, već dijeli “državljanstva” i poziva sve pod uvjetom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi niti zločince kažnjene za teža kaznena djela, prenijeli su ranije vojvođanski mediji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari