Connect with us

Događaji

Osnovan odbor za proslavu 20. obljetnice “Oluje”

Published

on

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Članovi odbora su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, te četiri umirovljena generala, sudionika “Oluje” – stožerni general Petar Stipetić, general pukovnik Ante Gotovina, general pukovnik Mladen Markač i general pukovnik Marijan Mareković.

[ad id=”68099″]

Ministar Kotromanović podsjetio je kako je odbor osnovan na inicijativu predsjednice Grabar-Kitarović i istaknuo da je Hrvatska u “Oluji” pokazala da ima pobjedničku vojsku te da je kasnije, kroz 15 godina, u političkoj i pravnoj bitci dokazana nevisnost hrvatskih časnika koji su bili optuženi za zločine u toj akciji.

– To smo dokazali i smatramo da ove godine moramo dostojanstveno i primjereno obilježiti 20 godina ‘Oluje’. To ćemo i napraviti – rekao je Kotromanović.

Premijer Zoran Milanović najavio je da će na jednoj od sljedećih sjednica biti donesena i odluka o osnivanju organizacijskog odbora proslave, koji će biti zadužen za provedbu dogovorenog na državnom odboru proslave, a na čelu će mu biti ministar obrane Kotromanović.

– Vlada mora na kraju donijeti odluku jer je odgovorna za sve to. A s obzirom na vaše iskustvo, ne samo ministra obrane, nego i kao jednog od ključnih zapovjednika u sektoru ‘jug’, siguran sam da će to biti u dobrim rukama – dodao je Milanović.

Novinare je zanimalo i stajalište ministara o tome treba li se, uz proslavu u Kninu, održati i mimohod u Zagrebu, s obzirom da se predsjednica Republike zauzima za održavanje mimohoda u Zagrebu iduće godine, na 25. obljetnicu prvog postrojavanja Zbora narodne garde.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra da se mimohod treba održati za 20. obljetnicu “Oluje”. “Dvadeset godina oslobođenja Hrvatske, to treba biti u metropoli, u Zagrebu, i to je to. I to ne umanjuje dizanje zastave i obilježavanje u Kninu”, ocijenio je Ostojić uoči sjednice Vlade.

Ministar Matić kaže kako je Hrvatska “sretna zemlja koja nema većih problema nego da već šest mjeseci raspravlja kako će obilježiti ‘Oluju'”.

Odbor će, dodaje, donijeti odluku, a na pitanje novinara kako će se ona donijeti s obzirom na različite stavove, Matić odgovara: – Pa glasat ćemo. Kako većina odluči – ovo je demokratska država – tako će biti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari