Connect with us

Hrvatska

Osnovana Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena s prošlošću

Objavljeno

-

U Zagrebu je 3. srpnja 2013. godine osnovana Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena s prošlošću. O zanimanju za osnivanje navedene udruge najbolje svjedoči fotografija prepune dvorane u kojoj se održala osnivačka skupština, a koja se nalazi u prilogu ove obavijesti.

„Regimenta“ je nevladina i neprofitna udruga građana osnovana s ciljem pomaganja mentalnim jugoslavenima u Republici Hrvatskoj, ljudima koji u sebi do sada još nisu smogli snage suočiti se sa činjenicom da njihova Jugoslavija – država koju jedino priznaju za svoju domovinu – više ne postoji te je stoga njihovo otvoreno ili prikriveno djelovanje u današnjoj nezavisnoj Republici Hrvatskoj usmjereno prema negiranju izvornih hrvatskih vrijednosti, a u korist onih bivših jugoslavenskih.

U Udruzi će kao volonteri biti zaposlene osobe raznih struka – pravnici, psiholozi, sociolozi, psihijatri, povjesničari – koji su svoje znanje spremni nesebično uložiti u pružanje stručne pomoći mentalnim jugoslavenima – bez obzira na njihovu dob, zanimanje i položaj u društvu (znamo da su, na žalost raspoređeni na mnoga važna mjesta u državnim tijelima, vladinom, nevladinom i medijskom sektoru sa kojih su, zbog obilate financijske pomoći države, u mogućnosti utjecati – što svakodnevno i čine – na javno mnijenje na gotovo svim područjima). Do sada se osnivačima Udruge već prijavilo desetak budućih volontera gore navedenih struka, a sudeći prema zanimanju za takav humani angažman, njihov broj će i nadalje rasti.

Najvažniji zadatak „Regimente“ je duhovna i psihološka priprema mentalnih jugoslavena za ono što će u Republici Hrvatskoj neizbježno uslijediti: lustracija bivših komunističkih i sadašnjih neojugoslavenskih kadrova (mentalnih jugoslavena) – sa svih važnih i odgovornih položaja u političkom, društvenom, kulturnom, prosvjetnom, gospodarskom i ostalim sektorima hrvatskoga društva – kako bi taj neizbježni proces koji će ih zahvatiti – proživjeli sa što manje stresa.

Za predsjednika „Regimente“ jednoglasno je izabran Tomislav Stockinger, diplomirani pravnik iz Zagreba.

U sljedećih desetak dana nadležnom tijelu biti će upućen, zajedno sa cjelovitom propisanom dokumentacijom, i službeni zahtjev za upis Regimente – Centra za suočavanje jugoslavena s prošlošću u registar udruga, kao neprofitne udruge građana.

TEMELJNI PROGRAM REGIMENTE – CENTRA ZA SUOČAVANJE JUGOSLAVENA S PROŠLOŠĆU

1. javni dijalog

Produbljivanje i intenziviranje javnog dijaloga o suočavanju sa zločinačkim karakterom jugoslavenskog režima prve i druge Jugoslavije te javne i zakonodavne inicijative vezane uz dokumentiranje činjenica o jugoslavenskim ratnim i poratnim zločinima, kazneno procesuiranje jugoslavenskih zločina, obeštećenje zbog ratnih zločina, nastavu povijesti i kulturu sjećanja.1.1 suočavanje s prošlošću
1.2 koalicija za nacionalnu komisiju
1.3 kultura sjećanja
1.4 nastava povijesti
1.5. obeštećenje

2. Dokumentiranje

Sustavno prikupljanje građe o zločinačkom karakteru jugoslavenskih režima, osobnim sjećanjima na zločine i radu organizacija za ljudska prava2.1 dokumentiranje ljudskih gubitaka
2.2 snimanje osobnih sjećanja na zločiner metodom usmene povijesti
2.3 dokumentiranje rada organizacija za ljudska prava

3. Unaprjeđenje sudskih praksi i standarda

Sustavno praćenje budućih sudskih procesa za jugoslavenske zločine, izvještavanje o sudskim procesima zagovaranje unaprjeđenja sustava podrške svjedocima3.1 praćenje suđenja za jugoslavenske zločine,
3.2 praćenje postupaka za naknadu šteteU ostvarivanju svojih ciljeva Regimentaće surađivati s drugim organizacijama, udrugama obitelji nestalih, civilnim inicijativama, vladinim institucijama, međunarodnim institucijama i organizacijama, institucijama državne i lokalne vlasti, znanstvenim institucijama, vjerskim zajednicama, medijima, te ostalim zainteresiranima.

Regimenta će biti pokretač Koalicije za osnivanje nacionalne komisije za utvrđivanje činjenica o zločinačkom karakteru jugoslavenskih režima i drugim teškim povredama ljudskih prava od strane jugoslavenskih režima.

Tomislav Stockinger/

izvor: udruga-gavran.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari