Pratite nas

Hrvatska

Osnovana Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena s prošlošću

Objavljeno

na

U Zagrebu je 3. srpnja 2013. godine osnovana Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena s prošlošću. O zanimanju za osnivanje navedene udruge najbolje svjedoči fotografija prepune dvorane u kojoj se održala osnivačka skupština, a koja se nalazi u prilogu ove obavijesti.

„Regimenta“ je nevladina i neprofitna udruga građana osnovana s ciljem pomaganja mentalnim jugoslavenima u Republici Hrvatskoj, ljudima koji u sebi do sada još nisu smogli snage suočiti se sa činjenicom da njihova Jugoslavija – država koju jedino priznaju za svoju domovinu – više ne postoji te je stoga njihovo otvoreno ili prikriveno djelovanje u današnjoj nezavisnoj Republici Hrvatskoj usmjereno prema negiranju izvornih hrvatskih vrijednosti, a u korist onih bivših jugoslavenskih.

U Udruzi će kao volonteri biti zaposlene osobe raznih struka – pravnici, psiholozi, sociolozi, psihijatri, povjesničari – koji su svoje znanje spremni nesebično uložiti u pružanje stručne pomoći mentalnim jugoslavenima – bez obzira na njihovu dob, zanimanje i položaj u društvu (znamo da su, na žalost raspoređeni na mnoga važna mjesta u državnim tijelima, vladinom, nevladinom i medijskom sektoru sa kojih su, zbog obilate financijske pomoći države, u mogućnosti utjecati – što svakodnevno i čine – na javno mnijenje na gotovo svim područjima). Do sada se osnivačima Udruge već prijavilo desetak budućih volontera gore navedenih struka, a sudeći prema zanimanju za takav humani angažman, njihov broj će i nadalje rasti.

Najvažniji zadatak „Regimente“ je duhovna i psihološka priprema mentalnih jugoslavena za ono što će u Republici Hrvatskoj neizbježno uslijediti: lustracija bivših komunističkih i sadašnjih neojugoslavenskih kadrova (mentalnih jugoslavena) – sa svih važnih i odgovornih položaja u političkom, društvenom, kulturnom, prosvjetnom, gospodarskom i ostalim sektorima hrvatskoga društva – kako bi taj neizbježni proces koji će ih zahvatiti – proživjeli sa što manje stresa.

Za predsjednika „Regimente“ jednoglasno je izabran Tomislav Stockinger, diplomirani pravnik iz Zagreba.

U sljedećih desetak dana nadležnom tijelu biti će upućen, zajedno sa cjelovitom propisanom dokumentacijom, i službeni zahtjev za upis Regimente – Centra za suočavanje jugoslavena s prošlošću u registar udruga, kao neprofitne udruge građana.

TEMELJNI PROGRAM REGIMENTE – CENTRA ZA SUOČAVANJE JUGOSLAVENA S PROŠLOŠĆU

1. javni dijalog

Produbljivanje i intenziviranje javnog dijaloga o suočavanju sa zločinačkim karakterom jugoslavenskog režima prve i druge Jugoslavije te javne i zakonodavne inicijative vezane uz dokumentiranje činjenica o jugoslavenskim ratnim i poratnim zločinima, kazneno procesuiranje jugoslavenskih zločina, obeštećenje zbog ratnih zločina, nastavu povijesti i kulturu sjećanja.1.1 suočavanje s prošlošću
1.2 koalicija za nacionalnu komisiju
1.3 kultura sjećanja
1.4 nastava povijesti
1.5. obeštećenje

2. Dokumentiranje

Sustavno prikupljanje građe o zločinačkom karakteru jugoslavenskih režima, osobnim sjećanjima na zločine i radu organizacija za ljudska prava2.1 dokumentiranje ljudskih gubitaka
2.2 snimanje osobnih sjećanja na zločiner metodom usmene povijesti
2.3 dokumentiranje rada organizacija za ljudska prava

3. Unaprjeđenje sudskih praksi i standarda

Sustavno praćenje budućih sudskih procesa za jugoslavenske zločine, izvještavanje o sudskim procesima zagovaranje unaprjeđenja sustava podrške svjedocima3.1 praćenje suđenja za jugoslavenske zločine,
3.2 praćenje postupaka za naknadu šteteU ostvarivanju svojih ciljeva Regimentaće surađivati s drugim organizacijama, udrugama obitelji nestalih, civilnim inicijativama, vladinim institucijama, međunarodnim institucijama i organizacijama, institucijama državne i lokalne vlasti, znanstvenim institucijama, vjerskim zajednicama, medijima, te ostalim zainteresiranima.

Regimenta će biti pokretač Koalicije za osnivanje nacionalne komisije za utvrđivanje činjenica o zločinačkom karakteru jugoslavenskih režima i drugim teškim povredama ljudskih prava od strane jugoslavenskih režima.

Tomislav Stockinger/

izvor: udruga-gavran.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zagreb i treći put proglašen najboljim adventom u Europi

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb je i treću godinu zaredom najbolje adventsko odredište u Europi prema rezultatu glasovanja na portalu European Best Destinations.

Drugo najbolje mjesto za provesti Božić u Europi je francuski Colmar, a na trećem je mjestu Beč.

Stranica European Best Destinations savjetuje turistima da uživaju u magičnom božićnom ugođaju i otkriju zagrebačku tajnu.

Iza Zagreba i među prvih pet u Europi našli su se gradovi:

Colmar (Francuska)

Beč (Austrija)

Budimpešta (Mađarska)

Strasbourg (Francuska)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Važno je da porezna uprava ne bude represivni aparat

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović preselila je na dva dana svoj Ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

U Bjelovaru je istaknula veliki doprinos ovog kraja razvoju Hrvatske. Nezamjenjiv je i doprinos ljudi ovoga kraja u borbi za slobodu Hrvatske, naglasila je predsjednica, prenosi HRT.

Govoreći o gospodarstvu, predsjednica je rekla kako moramo promijeniti razvojnu paradigmu kako bi gradovi poput Bjelovara dobili ulogu razvojnih centara.

Među ostalim je naglasila kako je važno da porezna uprava ne bude represivni aparat, da kažnjava nerazmjerno počinjenim greškama. Mora biti podrška poduzetnicima i obrtnicima, a ne gušiti ih, dodala je.

Komentirala je i demografski problem rekavši da je samo lani ova županija izgubila tisuću ljudi. Pribroje li se tome i oni koji nisu evidentirani, to je alarm koji i danas zvoni. Stoga su nužna mnogo veća proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. A ona je vezana uz gospodarsku, izjavila je predsjednica.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari