Pratite nas

Osobe s autizmom samo na papiru imaju pravo na sve

Objavljeno

na

Kako je živjeti s vrlo složenim razvojnim poremećajem mozga, autizmom, znaju samo oni koji s njime zaista i žive. U zemlji u kojoj na papiru imaju pravo na sve, a u praksi gotovo ni na što, većinom su prepušteni sami sebi.

Upravo ovo su razlozi zbog koji se danas na Dan svjesnosti o autizmu Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar predstavio u Mepas Malli pod motom “Budi uz mene, podrži me!”.

Za sve posjetitelje članovi i djelatnici ovoga centra pripremili su simboličnu izložbu dječjih radova.

”Prema američkoj kategorizaciji autistični poremećaji javljaju se u omjeru pet na prema tisuću i češće se javljaju kod muške djece. Statistički podaci Europskih udruženja govore kako svako 110 dijete ima autizam. U Bosni i Hercegoini nema službenih podataka o broju osoba s autizmom, ali se pretpostavlja da ih ima više od 20 000. Centri za dijagnosticiranje poremećaja autizma nalaze se u Sarajevu i Banja Luci, a s obzirom na veliku potrebu za centrima za ranu dijagnostiku i intervenciju, za uspješnu rehabilitaciju potreban je cijeli tim stručnjaka, pedijatara neuropsihijatara, logopeda…” rekla je u izjavi za Bljesak.info Alma Hodžić edukator i rehabilitator centra Los Rosales.

Ona je istaknula kako danas žele obilježiti dan osoba s autizmom, u nadi da neće samo danas pričati o autizmu, već da će se i u narednom razdoblju nastaviti pričati o ovom poremećaju i problemima s kojima se susreću ove osobe.

”Status samih osoba s invaliditetom pa tako i osoba sa utizmom je jako težak. Imamo dosta propisanih zakona koji se ne prevode, koji su samo na papiru. Što se prakse tiče, toga stvarno nema. Los Rosales je što se toga tiče opremljen i jedini je koji ima odjeljenje za djecu s autizmom, a trenutno radimo sa 6 osoba s autizmom. U Mostaru, pa tako i cjeloj BiH, najveći problem je rana dijagnostika, pa iz tog razloga nemamo informacije o točnom broju osoba s autizmomu Mostaru”, nadodala je u izjavi za medije Hodžić.

Hodžić je kazala kako na današnji dan žele skrenuti pozornost lokalne zajednice, te ih uputiti što je autizam, tko su osobe s autizmom, da te osobe ne budu u kući već da se pokažu u društvu.

”Želimo da lokalna zajednica podrži osobe s autizmom. da shvati njihove potrebe i bude uz njih”, istaknula je Hodžić.

Inače, autizam je vrlo složeni biološki razvojni poremećaj mozga. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Ovaj poremećaj se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.

bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari