Connect with us

Osobe s autizmom samo na papiru imaju pravo na sve

Objavljeno

-

Kako je živjeti s vrlo složenim razvojnim poremećajem mozga, autizmom, znaju samo oni koji s njime zaista i žive. U zemlji u kojoj na papiru imaju pravo na sve, a u praksi gotovo ni na što, većinom su prepušteni sami sebi.

Upravo ovo su razlozi zbog koji se danas na Dan svjesnosti o autizmu Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar predstavio u Mepas Malli pod motom “Budi uz mene, podrži me!”.

Za sve posjetitelje članovi i djelatnici ovoga centra pripremili su simboličnu izložbu dječjih radova.

”Prema američkoj kategorizaciji autistični poremećaji javljaju se u omjeru pet na prema tisuću i češće se javljaju kod muške djece. Statistički podaci Europskih udruženja govore kako svako 110 dijete ima autizam. U Bosni i Hercegoini nema službenih podataka o broju osoba s autizmom, ali se pretpostavlja da ih ima više od 20 000. Centri za dijagnosticiranje poremećaja autizma nalaze se u Sarajevu i Banja Luci, a s obzirom na veliku potrebu za centrima za ranu dijagnostiku i intervenciju, za uspješnu rehabilitaciju potreban je cijeli tim stručnjaka, pedijatara neuropsihijatara, logopeda…” rekla je u izjavi za Bljesak.info Alma Hodžić edukator i rehabilitator centra Los Rosales.

Ona je istaknula kako danas žele obilježiti dan osoba s autizmom, u nadi da neće samo danas pričati o autizmu, već da će se i u narednom razdoblju nastaviti pričati o ovom poremećaju i problemima s kojima se susreću ove osobe.

”Status samih osoba s invaliditetom pa tako i osoba sa utizmom je jako težak. Imamo dosta propisanih zakona koji se ne prevode, koji su samo na papiru. Što se prakse tiče, toga stvarno nema. Los Rosales je što se toga tiče opremljen i jedini je koji ima odjeljenje za djecu s autizmom, a trenutno radimo sa 6 osoba s autizmom. U Mostaru, pa tako i cjeloj BiH, najveći problem je rana dijagnostika, pa iz tog razloga nemamo informacije o točnom broju osoba s autizmomu Mostaru”, nadodala je u izjavi za medije Hodžić.

Hodžić je kazala kako na današnji dan žele skrenuti pozornost lokalne zajednice, te ih uputiti što je autizam, tko su osobe s autizmom, da te osobe ne budu u kući već da se pokažu u društvu.

”Želimo da lokalna zajednica podrži osobe s autizmom. da shvati njihove potrebe i bude uz njih”, istaknula je Hodžić.

Inače, autizam je vrlo složeni biološki razvojni poremećaj mozga. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Ovaj poremećaj se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari