Connect with us

Iz Svijeta

Osobe uhićene u Crnoj Gori planirale oteti premijera Đukanovića!?

Objavljeno

on

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo priopćilo je da je “plan kriminalne organizacije” koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, “bio lišavanje slobode premijera Crne Gore” Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora

Iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore je priopćeno da za 20 uhićenih državljana Srbije postoji osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo stvaranja kriminalne organizacije u stjecaju s kaznenim djelom terorizma, prenosi RCTG.

 “Osnovano se sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori osnovana kriminalna organizacija, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija”, navodi se u priopćenju.

 “Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”.

Organizator Bratislav Dinkić

 Kako se dalje navodi, s ciljem realiziranja navedenog plana organizator grupe Bratislav Dinkić, jučer je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru s namjerom daljnjeg realiziranja kriminalnog plana i zapovijedanja naoružanim osobama u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

 “Osumnjičeni su, prema dobivenim uputama i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realiziranja kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri skupine. Članovi kriminalne organizacije dobivali su upute da raspodjele unaprijed pripremljeno oružje radi daljnjeg realiziranja kriminalnog plana”, navodi se u priopćenju.

 Po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva, službenici Specijalnog policijskog odjela i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli provjeriti unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i streljivo, kaže se u priopćenju.

 U tijeku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su lišene slobode, činile i osobe na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužiteljstva, a prenosi Fena.

 Uhićeni su: B.D. (1970), K.H. (1977.), V.B. (1995.), N.Đ. (1995.), S.V. (1991.), G.K. (1999.), B.K. (1976.), L.Đ. (1998.), B.M. (1955.), M.D. (1957.), D.M. (1976.), S.Đ. (1964.), A.Č. (1983.), A.A. (1974.), N.Đ. (1982.), S.Ć. (1979.), D.S. (1974.), M.A. (1990.), I.M. (1980.) i P.A. (1977.), prenosi Tanjug.

Tko je Bratislav Dinkić?

Bratislav Bata Dikić ili ” mali Legija”, kako je sam volio da ga zovu, je smijenjeni kontroverzni zapovjednik Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef mafijaške organizacije.

Njegova smjena uslijedila je poslije brojnih ubojstava koje su činili pripadnici njegove formacije, a kap je prelila čašu nakon što je član Žandarmerije kod Rekovca ubio dvojicu mladića, a potom ih zapalio kako bi zavarao tragove, javlja cdm.me.

Prema navodima beogradskih medija Dikić i njegov rođeni brat Dragan, sa još 20 pripadnika Žandarmerije, bili su umiješani u kriminal na prostoru Niša i juga Srbije. Na osnovu zvaničnih  izvještaja policije u Srbiji, ova grupa spremala je čak i likvidacije inspektora Sektora unutrašnje kontrole policije, koji su istraživali Dikićeve kriminalne poslove. U izvještaju se navodi i da su se pripadnici Žandarmerije bavili ucjenama, iznudama, reketiranjem te da su umiješani u šverc i distribuciju narkotika, posebno kokaina.

Dikić je od Žandarmerije napravio svoju privatnu paravojnu kriminalnu grupu koja je imala nekontroliranu moć. Sami  su smišljali svoju neustavnu zakletvu, himnu, snimali propagandne spotove nedopustivog sadržaja, bez dozvole vrha MUP-a, radili akcije, proslave, unapređenja.

Beograd bez komentara 

Državni dužnosnici u Beogradu nisu željeli komentirati akciju crnogorske policije koja je uhitila 20 državljana Srbije, osumnjičenih za navodnu pripremu terorističkih akcija, dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija, javlja HRT. “Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome reći”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima u Nišu.

Hakirano više crnogorskih portala

Osim toga, priopćilo je Ministarstvo telekomunikacija – više portala u Crnoj Gori je hakirano, javlja HRT. Među njima su Cafe del Montenegro – CDM, radio Antena M te internetske stranice Demokratske partije socijalista Crne Gore i nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju. Radi se o DDOS napadima koje pokušava spriječiti nacionalni CIRT tim.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR