Pratite nas

Iz Svijeta

Osobe uhićene u Crnoj Gori planirale oteti premijera Đukanovića!?

Objavljeno

na

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo priopćilo je da je “plan kriminalne organizacije” koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, “bio lišavanje slobode premijera Crne Gore” Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora

Iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore je priopćeno da za 20 uhićenih državljana Srbije postoji osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo stvaranja kriminalne organizacije u stjecaju s kaznenim djelom terorizma, prenosi RCTG.

 “Osnovano se sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori osnovana kriminalna organizacija, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija”, navodi se u priopćenju.

 “Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”.

Organizator Bratislav Dinkić

 Kako se dalje navodi, s ciljem realiziranja navedenog plana organizator grupe Bratislav Dinkić, jučer je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru s namjerom daljnjeg realiziranja kriminalnog plana i zapovijedanja naoružanim osobama u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

 “Osumnjičeni su, prema dobivenim uputama i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realiziranja kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri skupine. Članovi kriminalne organizacije dobivali su upute da raspodjele unaprijed pripremljeno oružje radi daljnjeg realiziranja kriminalnog plana”, navodi se u priopćenju.

 Po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva, službenici Specijalnog policijskog odjela i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli provjeriti unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i streljivo, kaže se u priopćenju.

 U tijeku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su lišene slobode, činile i osobe na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužiteljstva, a prenosi Fena.

 Uhićeni su: B.D. (1970), K.H. (1977.), V.B. (1995.), N.Đ. (1995.), S.V. (1991.), G.K. (1999.), B.K. (1976.), L.Đ. (1998.), B.M. (1955.), M.D. (1957.), D.M. (1976.), S.Đ. (1964.), A.Č. (1983.), A.A. (1974.), N.Đ. (1982.), S.Ć. (1979.), D.S. (1974.), M.A. (1990.), I.M. (1980.) i P.A. (1977.), prenosi Tanjug.

Tko je Bratislav Dinkić?

Bratislav Bata Dikić ili ” mali Legija”, kako je sam volio da ga zovu, je smijenjeni kontroverzni zapovjednik Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef mafijaške organizacije.

Njegova smjena uslijedila je poslije brojnih ubojstava koje su činili pripadnici njegove formacije, a kap je prelila čašu nakon što je član Žandarmerije kod Rekovca ubio dvojicu mladića, a potom ih zapalio kako bi zavarao tragove, javlja cdm.me.

Prema navodima beogradskih medija Dikić i njegov rođeni brat Dragan, sa još 20 pripadnika Žandarmerije, bili su umiješani u kriminal na prostoru Niša i juga Srbije. Na osnovu zvaničnih  izvještaja policije u Srbiji, ova grupa spremala je čak i likvidacije inspektora Sektora unutrašnje kontrole policije, koji su istraživali Dikićeve kriminalne poslove. U izvještaju se navodi i da su se pripadnici Žandarmerije bavili ucjenama, iznudama, reketiranjem te da su umiješani u šverc i distribuciju narkotika, posebno kokaina.

Dikić je od Žandarmerije napravio svoju privatnu paravojnu kriminalnu grupu koja je imala nekontroliranu moć. Sami  su smišljali svoju neustavnu zakletvu, himnu, snimali propagandne spotove nedopustivog sadržaja, bez dozvole vrha MUP-a, radili akcije, proslave, unapređenja.

Beograd bez komentara 

Državni dužnosnici u Beogradu nisu željeli komentirati akciju crnogorske policije koja je uhitila 20 državljana Srbije, osumnjičenih za navodnu pripremu terorističkih akcija, dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija, javlja HRT. “Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome reći”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima u Nišu.

Hakirano više crnogorskih portala

Osim toga, priopćilo je Ministarstvo telekomunikacija – više portala u Crnoj Gori je hakirano, javlja HRT. Među njima su Cafe del Montenegro – CDM, radio Antena M te internetske stranice Demokratske partije socijalista Crne Gore i nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju. Radi se o DDOS napadima koje pokušava spriječiti nacionalni CIRT tim.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari