Pratite nas

BiH

Osobnu iskaznicu nema 200 tisuća BH građana

Objavljeno

na

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH osobnu iskaznicu u posjedu trenutno nema 196.944 građana.

imagesBroj osoba bez osobne iskaznice u BiH u siječnju 2015. godine veći je za čak 67.437 u odnosu na travanj 2014. godine. Tada, prema evidencijama IDDEEA, osobnu iskaznicu nije zamijenilo ili produžilo 129.437 osoba.

Prema podacima IDDEEA-e, u posjedu građana BiH nalazi se 3.020.449 osobnih iskaznica, a tijekom 2015. godine treba biti zamijenjena 372.571 osobna koja ističe.

Posljednja stara osobna Bosne i Hercegovine, biometrijskom koja se izdaje od ožujka 2013, treba biti zamijenjena krajem veljače 2023. godine, prenijela je Anadolija.

Neposjedovanje osobne iskaznice predstavlja prekršaj koji se u skladu sa kažnjava novčano od 10 do 100 KM. Zakon o osobnoj iskaznici Bosne i Hercegovine jasno propisuje da svaki građanin – državljanin BiH s navršenih 18 godina, odnosno po stjecanju punoljetvstva, mora imati osobnu iskaznicu. Samo onim koji imaju manje od 18 godina ostavlja se mogućnost hoće li imati osobnu iskaznicu ili ne.

Također, svaki građanin koji već ima osobnu iskaznicu u roku od 15 dana prije njezinog isteka bi morao predati zahtjev za izdavanje nove. S obzirom na novi sustav provjera koje se odnose na uvjerenja o državljanstvu i matičnoj knjizi rođenih (rodni list) rok za zamjenu, odnosno izdavanje nove osobne iskaznice je u skladu sa zakonskim odredbama upravo 15 dana.

Naknada za zamjenu ili izdavanje nove osobne iskaznice iznosi 18 KM, plus jedna marka naknade za poštarinu. Građani Bosne i Hercegovine s njom mogu preći međudržavne granice s Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, prenosi bljesak.info.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari