Connect with us

Ostaje li BiH bez Vijeća ministara, a vlast bez Bošnjaka?

Published

on

SDP-ovim ministrima u Vijeću ministara, Zlatku Lagumdžiji i Zekerijahu Osmiću, tri mjeseca prije Općih izbora, ozbiljno se trese fotelja. Naime, Zastupnički dom odlučit će u četvrtak hoće li ministar vanjskih poslova BiH i ministar obrane, ostati na svojim pozicijama. Ako dođe do smjene, osim bez SDP-a, državna vlast ostala bi tako i bez Bošnjaka.

Inicijativu za smjenom je podnio Savez za bolju budućnost, a sarajevsko Oslobođenje navodi kako ju u SDP-u ne shvaćaju ozbiljno. Tako je za Oslobođenje predsjedatelj Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Saša Magazinović, rekao kako je inicijativa u potpunosti neozbiljna, kao i dataobrazloženja.

Lagumdzija-Zlatko6MK

”Ovdje je riječ o pokušaju prikupljanja predizbornih poena. Inicijativa neće rezultirati onim što SBB priželjkuje. Mi u SDP-u nismo posvetili značajnije vrijeme o raspravljanju o ovom pitanju i ova tema za SDP nije prioritetna. Ovo je pokušaj politizacije i ništa više od toga. SBB mora unaprijed pripremiti prijedlog tko su ministri koji ulaze u Vijeće ministara. Iskreno se nadam da njihova namjera nije da prestane funkcioniranje državne vlade, jer ukoliko bi se njihova inicijativa realizirala, Vijeće ministara više ne bi postojao jer u njemu više ne bi sjedio ni jedan Bošnjak”, rekao je Magazinović.

Lagumdžiju i Osmića bi mogla spasiti i činjenica da i ostale stranke smatraju kako je riječ o neozbiljnoj inicijativi. Naime, zastupnik SBB-a Mirsad Đugum zatražio je smjenu Lagumdžije zbog nezadovoljstva građana i prosvjeda s početka veljače, a Osmiću je zamjerio to što nije adekvatno reagirao prilikom obilježavanja Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS-a, prilikom kojeg je predsjednik RS-a Milorad Dodik OSBiH predstavio kao entitetsku vojsku.

Nezavisne novine pišu kako SBB sa sigurnošću za sada može računati na pet ruku iz Kluba zastupnika SDS-a, a sva druga predviđanja su neizvjesna.

U SDS-u podsjećaju da su već zauzeli stav u pogledu smjene ministra Lagumdžije. Aleksandra Pandurević, zastupnica ove stranke, istaknula je da Lagumdžija treba otići jer je “zajedno s Dodikom izazvao mnoge krize te se bavio foteljama i smjenama”.

Iz SDA je potvrđeno kako ova stranka još nije zauzela stav po ovom pitanju. Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović, rekao je kako će analizirati što bi BiH dobila ovom smjenom te će nakon analize i odlučiti.

Oči su uprte i u HDZ BiH, ali je Mato Franjičević, predsjedatelj Kluba zastupnika ove stranke, rekao kako je stav ove stranke to da je “iracionalno ići u rekonstrukcije Vijeća ministara ukoliko se ne osigura odgovarajuća parlamentarna većina koja bi to prihvatila”.

No, pojedine stranke u potpunosti su svjesne da bi od totalne blokada države u ovom trenutku imale mnogo više štete nego koristi. Tako zastupnik SNSD-a, Slavko Jovičić Slavuj, u ovoj smjeni vidi besmisao.

“To je pokušaj ubiranja političkih poena. Besmisleno je tri mjeseca pred izbore tražiti bilo čiju smjenu kad imamo tisuće drugih problema”, ističe Slavuj.

U SBB-u se ne žele baviti predviđanjem ishoda glasovanja i tvrde kako su pokrenuli inicijativu i ono što su građani tražili.

”Sada će svatko glasovati onako kako misli da treba. Vidjet ćemo kako će se sve završiti”, rekao je medijima Mirsad Đugum, predsjedatelj Kluba SBB-a u Zastupničkom domu i inicijator smjene.

F/bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari