Pratite nas

BiH

Oštar pad investicija u BiH

Objavljeno

na

pad investicijaRevidirani podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazali su da su strana izravna ulaganja u našu zemlju u prvom polugodištu ove godine iznosila 54,7 milijuna maraka, što je za čak 67,1 posto manje nego u istom polugodištu u 2013. godini.
Po najnovijoj informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, ulaganja su u drugome kvartalu oštro pala u odnosu na razdoblje siječanj-ožujak.

Povlačenje kapitala

U drugome kvartalu izravna strana ulaganja iznosila su 19,18 milijuna maraka, znatno manje nego u prvom kvartalu kad su bila na razini od 35,29 milijuna maraka. Kao razlog smanjenju investicija je povlačenja kapitala kod nekoliko kompanija. Tako su najveći kapital povlačile kompanije “Delta Real Estate” d.o.o. Banja Luka i “Argeta” d.o.o Sarajevo.
– Najveća ulaganja u ovom razdoblju su u UniCredit Leasing d.o.o. Sarajevo, NLB Leasing d.o.o. Sarajevo, Interkonzum d.o.o. Sarajevo te Rudnik krečnjaka Vijenac d.o.o. Lukavac, stoji u informaciji te se dodaje da od događaja koji će imati utjecaja na strane izravne investicije treba spomenuti da je 28. ožujka ove godine agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard & Poor’s” potvrdila BiH suvereni kreditni rejting “B sa stabilnim izgledima”.

Očekivana ulaganja

Podsjetimo da su u najnovijoj informaciji DEP-a o perspektivama 2015.- 2017. godine naglašena predviđanja koliko će ulaganja iznositi u sljedećim godinama. Na kraju ove godine bit će u iznosu od 540 do 600 milijuna maraka, koja bi trebala biti znatno veća u usporedbi s prethodne dvije godine, kad su izravna strana ulaganja iznosila 432,26 milijuna KM u 2012. i 287,77 milijuna KM u 2013. godini. U 2015. godini se očekuju izravna strana ulaganja u iznosu od 880 do 940 milijuna maraka, dok bi ista u 2016. bila od 980 do 1080 milijuna maraka, podaci su prikazani u informaciji te se naglašava da bi već 2017. ulaganja iznosila od 990 do 1080 milijuna maraka.

Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari