Pratite nas

Vijesti

OSTVAREN SAN KOJI JE TRAJAO OD OSAMOSTALJENJA: HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE!!

Objavljeno

na

[dropcap]H[/dropcap]rvatska broji posljednje sate do ulaska u Europsku uniju. Finale proslave dogodit će se u večernjim satima. U Europsku uniju u programu Nove TV uvest će vas Ivana Petrović i Mislav Bago u specijalu koji kreće u 22:40 i traje do kasno u noć.

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović je u zdravici pred brojnim državnicima rekao kako podignutu čašu vidi polupunu, a ne polupraznu.

‘Dižem čašu i nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, unatoč brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svijest o nezamjenjivosti temeljnih vrijednosti, poput solidarnosti i obrazovanja. Ta svijest jedino je jamstvo ispravnosti puta prema sretnijem društvu i sadržajnijem životu. Hvala vam, živjeli i živjela Hrvatska!’

20:32 – Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar vanjskih poslova SlovenijeKarl Erjavec rekao je kako je uvjeren da će Slovenija i Hrvatska unutar Europske unije lakše rješavati međusobne probleme.

‘Vrlo je važno da imamo dijalog. Ja i Vesna [Pusić] smo puno toga učinili, vrlo sam zadovoljan što je Hrvatska nova članica EU’, rekao je Erjavec.

Na pitanje koje bi savjete Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije dao, Erjavec je odgovorio kako će biti teško. ‘Treba poštovati sve direktive, preporučio bih da se ne obećava puno, nego da se više radi’, kazao je ministar još jednom ističući zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska postaje članica Europske unije.

zajednička fotografija dužnosnika EU, regije i Hrvatske na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr) - 4zajednička fotografija dužnosnika EU, regije i Hrvatske na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr)

20:00 – Gosti Dnevnika Nove TV večeras su bili bivši hrvatski ministri vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i Tonino Picula.

Grabar Kitarović, koja danas radi u NATO-u, istaknula je sjevernoatlantsku komponentu integracija kao jednu od ključnih. ‘Sjevernoatlantska komponenta je iznimna i NATO će ostati okosnica sigurnosti kontinenta’, kazala je bivša ministrica napominjući kako je većina novih članica EU prvo stupala u članstvo NATO-a. ‘Komentari u NATO-u su sjajni, primam puno čestitki’, dodala je.

Na pitanje čime su to ljudi u NATO-u fascinirani Hrvatskom, odgovorila je kako ih posebno oduševljava činjenica koliko je Hrvatska prošla i koliko je puno učinila u proteklom razdoblju. ‘Često si ne priznajemo koliko smo učinili, ne zaboravimo da smo se borili za postojanje, za pravo na priznanje, bili smo žrtva agresije i okupacije, prošli smo kroz dvostruku tranziciju i sve to u samo 20-ak godina. Vjerujte meni koja često putujem svijetom, napredak koji je Hrvatska postigla mislim da je primjer kako rješavati ne samo krize, nego i kako biti lider’, rekla je Grabar Kitarović.

Bivša hrvatska šefica diplomacije rekla je i da ulazak Hrvatske u EU znači poruku za države u regiji da vrata EU za njih ostaju otvorena te da je svaka zemlja koja ispunjava uvjete dobrodošla.

zajednička fotografija dužnosnika EU, regije i Hrvatske na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Zajednička fotografija dužnosnika EU, regije i Hrvatske na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr)

‘Što se Hrvatske tiče, bit će lokomotiva u jugoistoku Europe, u interesu nam je stabilizacija i integracija regije’, rekla je.

Grabar Kitarović: Odnosi s BiH ostat će prijateljski

Bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV je rekla kako će, nakon ulaska u Europsku uniju, odnosi Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom ostati prijateljski.

‘BiH svakako ostaje prijateljska susjedna država i ono što Hrvatska mora je nastaviti štititi hrvatski narod u BiH, naši su interesi ondje višestruki. (…)Treba osiguravati dugačku granicu, morat ćemo brinuti o sigurnosti ostalih članica EU, ali morat ćemo i pomagati BiH. Ne patronizirati, ne dijeliti lekcije, već podijeliti iskustva da bi joj put prema EU bio lakši. Njihov put prema EU bit će vrlo izazovan, ali ništa nije nemoguće, ja sam optimistična’, dodala je.

Bivši ministar Tonino Picula ulazak Hrvatske u EU nazvao je višegeneracijskim uspjehom. ‘Svi smo na svoj način doprinijeli, dali smo dobar dio osobnog angažmana da bi Hrvatska bila drugačija nego prije 10-ak godina. Treba se radovati, treba nam optimizam’, rekao je između ostalog Picula.

19:38 – Ministrica Vesna Pusić istaknula je kako je hrvatski interes stabilnost regije.

‘Ovo je bilo fantastično iskustvo i nismo sve zaboravili, puno više posla smo morali obaviti od drugih zemalja’, rekla je Pusić i dodala kako je dolazak lidera iz regije vrlo značajna poruka jer je hrvatski interes stabilnost regije. ‘Bez stabilnosti regije nema ni stabilnosti Hrvatske. I oni su se vezali za europski put’, izjavila je Pusić.

Markov trg (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)Markov trg u ruhu Europske unije (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

19:15 – Više od 700 novinara akreditiralo se za praćenje središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Poruka koja će večeras biti poslana je dvostruka – jednu šalje Hrvatska, a drugu Europska unija, ali obje imaju zajednički nazivnik, a to je da se isplati potruditi i napraviti sve da bi se ušlo u zajednicu civiliziranih naroda.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović kaže da ovo proširenje nije povijesno kao ono 2004. godine, kada je EU pokazala da ima kapaciteta prigrliti zemlje koje su samo 15-ak godina ranije živjele iza željezne zavjese. Ali ovo je proširenje specifično jer se prima zemlja koja je neovisnost stekla prije 22 godine na krvav način te je, unatoč tome, uspjela postići one demokratske i druge standarde potrebne za ulazak u zajednicu europskih naroda.

Petrović kaže da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju poruka i regiji, tj. hrvatskim susjedima, ali i državama poput Ukrajine i drugima koje imaju aspiraciju ući u EU. Poruka čelništva Europske unije je da je ovo proširenje veliki uspjeh. Europska komisija ulazak Hrvatske ne propušta spomenuti ni na jednom velikom summitu, dapače ističe ga kao primjer da se može ako se hoće.

Proširenje je i poruka koja odgovara geslu osmišljenom pri samom stvaranju zajednice europskih naroda, čiji se začeci nalaze u formiranju Europske zajednice za ugljen i čelik. To geslo glasi ‘In varietate concordia’, odnosno ‘Sloga u različitosti’, ali s naglaskom na slogu.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju mladić i djevojka skočili su s Masleničkog mosta sa zastavom Europske unije, dok je mladi Britanac skočio sa hrvatskom zastavom (Foto: Filip Brala/PIXSELL) - 2Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju mladić i djevojka skočili su s Masleničkog mosta sa zastavom Europske unije, dok je mladi Britanac skočio sa hrvatskom zastavom (Foto: Filip Brala/PIXSELL)

18:57 – Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako danas imamo razloga za slavlje. ‘Ovo su odluke hrvatskih vlasti i građana koje plasiraju budućnost hrvatskom čovjeku, nekim novim klincima koji će uživati plodove današnjih odluka. Ovo nije projekt jedne generacije niti za jednu generaciju, ovo je vizija hrvatskih građana u EU’, rekao je Leko.

Na pitanje zašto stranci imaju ljepše riječi o nama od nas samih Leko je rekao kako je ‘pogled često ljepši izvana.

‘Mi moramo živjeti hrvatsku stvarnost i ne treba je uljepšavati, nama predstoji puno posla, biti sposobni i konkurentni u velikoj zajednici naroda, ne utonuti u euforiju. Moramo biti odgovorni, riječ je o interesima, o budućim generacijama, moramo raditi podlogu da oni bolje žive.’

‘Ispunili smo sve uvjete koje druge zemlje nisu imale i na to moramo biti ponosni, bolje smo pripremljen narod i država od ostalih zemalja koje su ulazile u EU’, dodao je Leko.

Na proslavu Hrvatske u EU stižu brojni dužnosnici i izaslanici

Traju dolasci brojnih državnih dužnosnika i izaslanstava u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU. Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitanio i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić sletio je u zagrebačku zračnu luku nešto prije 16 sati. Ovo je prvi Nikolićev posjet Hrvatskoj otkako je izabran za srbijanskog predsjednika. U Hrvatsku su stigli predsjednik Europske komisijeJosé Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Ulazak Hrvatske u EU (Foto: Pixsell)Ulazak Hrvatske u EU (Foto: Pixsell)

Očekuje se oko 170 visokih gostiju, gosti iz udaljenih zemalja stižu cestovnim putem, a predstavnici susjednih zemalja avionom

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti – ukupno oko 170 visokih gostiju.

Zanimljivo je da su gosti iz nekih udaljenih zemalja, poput Finske, Latvije i Estonije, odlučili u Zagreb stići cestovnim putem, dok predstavnici, primjerice, susjednih zemalja Srbije i Crne Gore, dolaze zrakoplovima. Na cestovni dolazak odlučile su se i Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovenija, Austrija, ali i Kosovo.

Ulazak Hrvatske u EU (Foto: Dnevnik.hr)Ulazak Hrvatske u EU (Foto: Dnevnik.hr)

Središnja proslava navečer, nakon 23 sata govori hrvatskih i stranih državnika

Središnja proslava hrvatskog pridruživanja EU održat će se u večernjim satima na zagrebačkom Gornjem gradu i Trgu bana Josipa Jelačića, a očekuje se okupljanje tridesetak stranih delegacija iz zemalja članica EU, zemalja regije jugoistočne Europe, čelnika europskih institucija te hrvatskih uglednika.

Na vrhuncu svečanosti, poslije 23 sata, predviđeni govornici su premijerZoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore u ime zemlje koja je u ovom polugodištu predsjedavala EU-om, litavska Dalia Grybauskaite čija zemlja preuzima predsjedanje u ponedjeljak, predsjednik Europskog VijećaHerman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Republike Ivo Josipović.

U ponoć skidanje table carine i postavljanje table Europske unije

U ponoć će se na graničnom prijelazu Bajakovo otkriti tabla Europske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani će biti skinuta tabla Carina na prigodnoj svečanosti Ministarstva financija i Carinske uprave. Na graničnom prijelazu Plovanija točno u ponoć policijski službenici PU istarske podići će stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i postaja otkriti ploču EU.

Torta za ulazak Hrvatske u EU (Foto: Čitateljica/ Jozefina Birindžić)

Torta za ulazak Hrvatske u EU (Foto: Čitateljica/ Jozefina Birindžić)

DNEVNIK.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari