Connect with us

Balkan

Osude iz Vojvodine zbog odlikovanja Šešelja odličjem SPC-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Pojedine vojvođanske stranke, oporbeni političari kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenili su u ponedjeljak sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a.

Crkveno odlikovanje Šešelju je, kako se navodi u priopćenju SRS-a, dodijelio vladika bački Irinej koji je poručio da mu je „pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden”.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da „ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali… Ima li tko njih čuti?“.

Dodao je da „jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za što nemamo…“

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

„Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske“, navodi se u njihovu priopćenju.

LSV dodaje da društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na TV kanalima, nema čemu dobrom da se nada.

Čin SPC-a osudio je i oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) koji smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dijela SPC-a o odlikovanju “osuđenog ratnog zločinca i vodećeg predstavnika najmračnije politike u povijesti Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i protjerivanja ljudi na Zapadnom Balkanu”.

PSG je naveo da želi vjerovati da iza toga postupka ne stoji cijeli SPC već samo episkopi Longin i Irinej Bulović.

“Nadamo se da će uslijediti oštra reakcija patrijarha Porfirija i drugih crkvenih velikodostojnika kojim će ovaj čin biti poništen”, navedeno je u njihovu priopćenju.

Za bivšu potpredsjednicu nekada vladajuće Demokratske stranke i zastupnicu Aleksandru Jerkov radi se o očekivanom i nimalo začuđujućem potezu SPC-a.

„Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili bolje rečeno još uvijek na istoj strani“, izjavila je ona za dnevni list „Danas.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. (Hina)

Sramota – SPC osuđenom ratnom zločincu dodijelila odličje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas