Connect with us

BiH

Osuđenik za ratne zločine u Srebrenici Vinko Pandurević pušten na slobodu

Objavljeno

-

[su_heading size=”19″]Haaški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Vinka Pandurevića, nekadašnjeg časnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.[/su_heading]

Predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu s obzirom da je odslužio više od dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći više od devet i po godina u pritvoru tijekom trajanja suđenja.

”Iako su zločini na koje je Pandurević osuđen iznimno teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine osude i da je tijekom suđenja pokazao određene znake rehabilitacije, govore u korist njegovog puštanja na slobodu”, navodi Meron u odluci.

Pandurević, koji je u ljeto 1995. bio zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a, u siječnju ove godine osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstava, istrebljenja i progona muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U veljači ove godine je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, istaknuvši da je odslužio “preko 75 posto presude”, te da je svoju rehabilitaciju dokazao 2013., kada je osudio počinjene zločine i ispričao se žrtvama i njihovim obiteljima, prenosi Birn Justice Report.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari