Connect with us

Kronika

Otišao je i Josip Palada, književnik i hrvatski branitelj

Objavljeno

-

Hrvatski književnik i dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Josip Palada (Dograde, nedaleko Trogira 12. 12. 1935.- Prudnice-Brdovec, 12. 2. 2022.) umro je noćas u svom selu, gdje je godinama živi i radio.

Bio je odličan pisac, istinski hrvatski domoljub i veliki-čovjek. Autor je brojnih pripovijedaka, pjesama, romana, reportaža, feljtona, eseja. Surađivao je u raznim književnim novinama i časopisima, a izvedene su mu i mnoge radio drame. Pisao je i za djecu.

Sudjelovao je i u Domovinskome ratu, bio je ratni zapovjednik „Satnije hrvatskih umjetnika“, čiji su pripadnici obilazili brojna bojišta, dolazi na prve crte obrane, koji su se na svoj način borili za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. Često su ga i nagrađivali. Među ostalim, (zadnje) dobio je i priznanje za najbolju kratku priču na temu „Vukovar, ljubavi moja“.

S nama je odlazio i na braniteljske karavane „Da se ne zaboravi-2500 kilometara diljem Hrvatske“, pa je i o tome objavio knjigu. Dugo je bio bolestan, ali vjerovali smo u njegovu snagu i volju za životom. Nu, u noći 12. veljače 2022. prestalo je kucati srce još jednog hrvatskog branitelja.

Otišao je, kako reče jedan njegov prijatelj – polako… Riječi su suvišne. Nema ga više.
Jedan nas je ponovno manje. Tužno i žalosno.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari