Connect with us

Vijesti

Otkaz Ostojiću!? Za njim nitko neće proliti suzu

Objavljeno

-

Je li tekst u Vladinom glasilu najava skorog odlaska ministra zdravlja?

Izgleda kako se ostvaruju najave o odbrojanim Vladinim danima ministra zdravlja Rajka Ostojića. Premijer Zoran Milanović ovih dana putem medija, čini se, utire put za otkaz nepopularnom ministru.

[dropcap]J[/dropcap]utarnji list u izdanju od četvrtka piše o pobuni ministara protiv Rajka Ostojića. “Taoci smo Ostojića koji povećava plaće”, viču ministri iz naslova. Ministru Ostojiću navodno se zamjera to što je novim kolektivnim ugovorom u zdravstvu povećao plaće, dok ostali moraju štedjeti. Svi su oni “taoci zdravstva”, rekao je novinarima Jutarnjeg sugovornik “koji je prisustvovao sastanku”.

Mogući otkaz ministru Ostojiću nije nikakvo iznenađenje. Egocentrični ministar zdravlja to neće priznati. No, kao ni ostale točke, tako ni “Zdravlje za sve” iz Plana 21, nije ispunjena. Ostojić je prije i neposredno nakon izbora na sva zvona najavljivao smanjenje listi čekanja kroz racionalniji zdravstveni sustav. Zdravstveni sustav u sadašnjem obliku, pisali su idejni vođe Plana 21, ugrožava cjelokupne javne financije i trajni je izvor teškoća za državni proračun. No, ovaj problem nije se riješio. Dapače, stvoreni su novi. Hrvatsko zdravstvo došlo je do ruba pucanja u trenutku kada su liječnici najavili štrajk. Štrajk je trenutno u mirovanju, no to Ostojiću nije donijelo mir. Ostojić je, nakon što su bolnice sanirane sa 3 milijarde kuna, ponovo stvorio dug od 1,5 milijardi. Spočitava mu se i da je uništio privatne klinike.

Nisu razlozi moguće Ostojićeve smjene samo u rezultatima njegova rada. Dobri poznavatelji prilika kažu kako Ostojić zbog bliskosti sa Davorom Bernardićem, šefom zagrebačkog SDP-a, nikad nije bio omiljen premijeru Milanoviću. Bez obzira na razloge, otkaz nepopularnom ministru mogao bi biti premijerov “pogodak u sridu” jer bi se pred biračima pokazao kao odlučan premijer koji se rješava balasta. S druge strane, postavit će se pitanje toga kakva je uopće bila Milanovićeva selekcija kada je sastavljao Vladu jer bi Ostojić mogao postati peti ministar koji je otišao u dvije godine. U prijevodu, tek na pola mandata Kukuriku koalicije, svako četvrto ministarstvo već bi imalo po jednog bivšeg ministra.

– Nikad nisam javno tražila, a u mom se se životu izmijenilo dosta ministara, ostavku nijednog ministra jer mislim da je to zadatak Vlade RH i premijera koji ih postavlja. Moj zadatak je drugo, da jasno ukažem na sve ono što je loše u sustavu, za radnike i pacijente – kaže nam Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Avberšek kaže kako razumije da nijednom ministru zdravstva koji sjedne u tu “vruću fotelju” nije lako, no naglašava kako se u dvije godine Ostojićeve vladavine nismo pomakli s mrtve točke. Željno iščekuje toliko najavljivani masterplan, za čije je donošenje francuskoj agenciji isplaćeno 1,5 milijuna kuna.

U Ostojićevu obranu u četvrtak je odmah skočio ministar poduzetništva Gordan Maras, koji je rekao kako nije istina da su svi ljuti na Ostojića te kako ovaj troši manje nego njegov prethodnik Darko Milinović. No, Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja, izjavio je nešto na tragu teksta u Jutarnjem. On kaže kako je činjenica da reforme u zdravstvu idu sporije nego što su htjeli u Vladi, no kako su zdravstvu na početku mandata uzeli 2,5 milijarde kuna.

Otkaz Ostojiću jedna je od rijetkih stvari oko kojih će se složiti premijer Zoran Milanović i hrvatski narod. Ono najbitnije, rezultati, to opravdavaju. Za Ostojićem nitko neće proliti suzu. Iako, reći će mnogi, na temelju rezultata mogla bi “letjeti” i cijela Vlada…

ZS/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari