Connect with us

Vijesti

Otkrili smo – jedinstvenog lijeka za rak neće biti

Published

on

Sada znamo zašto nije lako dobiti rat protiv tumora. Upravo zato što smo gledali tamo gdje se ne treba gledati.

Znanstvenici po prvi put imaju eksperimentalne dokaze da tumori postoje i kod praživotinja. Ovo otkriće bit će od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju!

Međunarodni tim znanstvenika predvođen evolucijskim genetičarom doc. dr. sc. Tomislavom Domazetom-Lošom, znanstvenim suradnikom s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i docentom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS), došao je do izuzetno važnog otkrića u istraživanju tumora. U studiji koju je danas objavio prestižni časopis Nature Communications (IF = 10.015) znanstvenici su po prvi put dokazali da tumori postoje i kod primitivnih životinja i to kod vrste žarnjaka koji žive u slatkim vodama – hidre.

Uzroci tumora su takozvani geni raka. Kada je točno evolucija započela proizvodnju tumora, pitanje je koje su znanstvenici Domazet-Lošo i profesor Tautz Diethard s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u Plönu istraživali nekoliko godina i to primjenom nove bioinformatičke metode – genomske filostratigrafije.

“U potrazi za podrijetlom gena raka, neočekivano smo otkrili da mnogi od tih gena potječu iz prvih životinja,” objašnjava Domazet-Lošo, “Naši podaci predvidjeli su da su prve višestanične životinje već posjedovale gene koje mogu uzrokovati rak kod ljudi. Ono što je nedostajalo u cijeloj priči, s jedne strane, je izravni eksperimentalni dokaz da su prve životinje mogle patiti od tumora, te s druge strane, molekularno razumijevanje mehanizama formiranja tumora kod ovih jednostavnih organizama.”

Tumori postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama

U novoj studiji međunarodni tim znanstvenika donosi impresivno razumijevanje evolucijskog podrijetla raka i to na temelju rezultata istraživanja hidre.

Hidra je vrsta žarnjaka koja živi u slatkovodnim vodama, a posljednjih je nekoliko godina izuzetno zanimljiva znanstvenicima, između ostalog, i zbog svoje zapanjujuće sposobnosti regeneracije. Naime, razrežemo li hidru na nekoliko komadića, iz svakog će komadića razviti polipi iz kojih će izrasti nova hidra. Hidra posjeduje matične stanice koje se nikada ne prestaju razmnožavati. Kod većine ostalih organizama, pa tako i kod čovjeka, aktivnost ovih stanica se smanjuje s vremenom, što uzrokuje starenje, međutim kod hidre to nije slučaj.

Ovaj tim znanstvenika već neko vrijeme istražuju matične stanice i regulaciju rasta tkiva kod hidra.

U novoj studiji otkrili su postojanje prirodnog tumora polipa u dvije različite vrste hidra te tako dokazali da tumori doista postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama.
Po prvi put su uspjeli dokazati da se matične stanice, koje su programirane za spolnu diferencijaciju, nakupljaju u velikim količinama te ne odumiru prirodno kao što je to slučaj s ljudskim stanicama.

Zanimljivo, ovi tumori utječu samo na ženske polipe hidra i nalikuju raku jajnika kod ljudi.

“Kada smo provodili detaljniju molekularnu analizu tumora pronašli smo gen koji postaje izuzetno aktivan u tumorskom tkivu i sprječava prirodno odumiranje stanica” – objašnjava dr. sc. Alexander Klimovich sa Zoološkog Instituta Sveučilišta u Kielu, “S obzirom da je nefunkcioniranje mehanizma stanične smrt odgovorno za rast i širenje tumora u mnogim vrstama raka kod ljudi, riječ je o još jednoj nevjerojatnoj podudarnosti koja potvrđuje našu tezu.”

Spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene

Treći važan zadatak koji su znanstvenici imali bio je dokazati da su tumorske stanice u praživotinja invazivne odnosno dokazati da ukoliko se tumorske stanice uvedu u zdrav organizam, one mogu izazvati rast tumora. Rezultati su potvrdili da je invazivna karakteristika stanica raka također evolucijski stara značajka.

Predvođeni ruđerovcem Domazetom-Lošom, međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Kiel Alexander Klimovich, Friederike Anton-Erxleben, Mailin J. Hamm, Christina Lange i Thomas C.G. Bosch te Boris Anokhin s Ruske akademije znanosti uspjeli su dokazati da spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene te da nam praživotinje kao što su žarnjaci mogu pružiti izuzetno važne informacije u otkrivanju temeljnih mehanizama podrijetla tumora.

 Ovo je otkriće od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju jer do sada se vjerovalo da možemo iskorijeniti tumor, međutim korijeni ovog zla sežu duboko u evolucijsku povijest na sam početak stvaranja životinja. Ovi pratumori koje smo otkrili pokazuju da je neprijatelj gori nego što se mislilo, ali nam i otvaraju mogućnost da ga bolje upoznamo i dobijemo mnoge bitke. Ovaj rad otvara novu perspektivu, mi kažemo da treba proučavati tumore u primitivnim životinjama, mi moramo razumjeti osnovne stanične procese u primitivnim životinjama da bi razumjeli one u kompleksnim. I sada znamo zašto nije lako dobiti rat protiv tumora. Upravo zato što smo gledali gdje se ne treba gledati, a sada znamo gdje treba gledati, a to je u primitivne životinje koje isto razvijaju tumore kao i ljudi.

Do čega smo došli u istraživanju je da nekog jedinstvenog lijeka za rak neće biti, ali što se može razviti su nove strategije u borbi protiv raka, prva i najvažnija stvar je preventiva, druga bitna stvar je tretirati rak kao kroničnu bolest, koja se onda može držati pod kontrolom određeno vrijeme. Iluzorno je misliti da će rak nestati kao što su nestale neke druge infektivne bolesti, to je nemoguće, zaključuje dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo.

politika+

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari