Connect with us

Politika

Otkrivamo izborni program HDZ-a: Smanjuje se broj ministarstva i prepolovit će se broj lokalnih dužnosnika

Published

on

Bit će posla, rast će plaće, bujat će poljoprivreda, školarci se besplatno voziti željeznicom, turisti će smještaj rezervirati preko državne booking internetske stranice, a pokrenut će se i industrija videoigara. Ministarstava će biti manje, baš kao i lokalnih dužnosnika. Pita li se HDZ, ovako će Hrvatska izgledati zaokruži li većina 5. srpnja još jednom spomenutu stranku, koja je u svom izbornom programu, nazvanom “sigurna Hrvatska”, istaknula pet glavnih ciljeva koje će postići. Ili barem nastojati jer eventualni mandat tek slijedi.

Žele, tako, HDZ-ovci socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost, a prije nego se detaljno krenulo u obrazlaganje načina na koji to postići, u uvodu programa glasačima u zemlji i dijaspori obraća se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković, piše VečernjiList

Pohvalio je svoju vlast u protekle četiri godine, navodeći kako je država na prekretnici jer se bori s koronavirusom, kaže da još ima posla, iako je puno toga od 2016. napravljeno, a pobrojao je i za što sve HDZ ima viziju. Korone se, podsjetimo još jednom, dotaknuo, ali o korupciji, koju je kao jednu od ključnih stvari isticao u borbi za još jedan mandat na čelu stranke, i koju je možda logično spomenuti usred afere vjetroelektrana, niti riječi. Doduše, u obrazlaganju programa govori HDZ kako će “nastaviti s reformom pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon i beskompromisno se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji”.

Ali da krenemo redom koji je i u samom programu, počet ćemo od socijalne sigurnosti, koju HDZ nudi onima koji će početkom srpnja odlučiti baš njima dati povjerenje. Tri milijarde kuna, obećava Hrvatska demokratska zajednica, uložit će se u zdravstveni sustav, a neki će od prioriteta biti otprilike oni isti koju su “prioriteti” već godinama, izgradnja Nacionalne dječje bolnice i revitalizacija Imunološkog zavoda. Sedam milijardi više, odnosno konkretnih deset milijardi uložit će HDZ u novih sto tisuća radnih mjesta, minimalnu plaću povećati na 4250 kuna, prosječnu na 7600, stopu poreza na dohodak smanjiti s 24 na 20 posto, onaj na hranu s 25 na 13 posto, a mirovine za 10 posto povećati. Socijalne naknade idu s 800 na 1500 kuna, pomoći će ovršenicima, a u svim županijama izgraditi skloništa za smještaj žrtava nasilja.

Što se perspektivne budućnosti tiče, ona dobrom može postati, kaže HDZ, regulira li se rad trgovina nedjeljom jer oni će, vele, omogućiti radnicima da taj dan provedu s obiteljima. Povećat će se ulaganja u istraživanja, a svaka će “mlada osoba s poslovnim projektom imati pravo na bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje”. Ovdje su i već spomenute videoigre, jer kreativne će se industrije, obećava najveća hrvatska stranka, poduprijeti s dodatnih 350 milijuna kuna, dok će se dvadeset milijardi izdvojiti za “ravnomjerni regionalni razvoj cijele Hrvatske”.

Riješit će se i stambeno pitanje za još dvadeset tisuća obitelji, roditeljske naknade bit će u visini pune plaće, udvostručit će se dječji doplatak, a prijevoz za školarce i studente vlakom bit će besplatan. Distribucijski centri, povećanje navodnjavanja za 50 posto, 300.000 hektara šume koji će se staviti u funkciju stočarske i biljne proizvodnje samo su dio plana za poljoprivredu i “ekonomsku suverenost” države, koja će se postići, tvrdi HDZ, i uspostavom “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”.

Neće turisti samo rezervirati ovo što imamo, već će moći birati i između sedam tisuća novih hotelskih soba, koja će se otvoriti do kraja HDZ-ova potencijalnog novog mandata. A u njemu, čini se, slijedi i kresanje lokalne samouprave jer HDZ kaže da će “prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela te provesti teritorijalni preustroj Hrvatske i funkcionalno povezivanje općina”. Koliko će “okrupnjivanje”, za koje se zalaže i oporba, biti moguće, s obzirom na to da je većina lokalnih dužnosnika upravo HDZ-ovih, tek ostaje vidjeti, ali osim smanjivanja na ovoj razini, stranka najavljuje i manji broj ministarstava.

Nastavit će, kažu, s ulaganjem u opremanje Hrvatske vojske, kao i s pripremama za ulazak u Schengenski prostor, a cilj je i da se u srpnju ove godine uđe u Europski tečajni mehanizam II, što je svojevrsna “čekaonica” za uvođenje eura kao valute. Kao jedan od glavnih prioriteta HDZ ističe i donošenje zakonodavnog okvira za obnovu Zagreba.

HDZ-ov program možete pročitati ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari