Connect with us

Vijesti

OTKRIVAMO: Želite li pljačkati preko predstečajne nagodbe, ugledajte se na Čačića – spojio sve tvrtke u jednu i izbrisao dugove

Objavljeno

-

Prema podacima registra Trgovačkog suda, u prošloj godini je iz registra izbrisano čak 11 tvrtki koje u svojem imenu imaju Conning. To znači da je svaki vjerovnik jedne od tih 11 tvrtki vjerojatno izvisio, a tragikomičan podatak je da to može uključivati i javne komunalne tvrtke. Drugim riječima, prvo su mu državne institucije oprostili dio dugova, samo da bi ih opljačkao još jednom preko svake ugašene tvrtke.

Da je trenutni Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donesen bez puno razuma postaje jasnije iz dana u dan. Rupe u ovom zakonu počele su uništavati hrvatsko gospodarstvo. Vlada i Sabor su uvođenjem ovog zakona dale prostora gospodarskim elitama da manipuliraju svojim dugovima i nesmetano ih brišu. To je uvidio i bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić pa je iskoristio samo jednu od mnogih rupa da tvrtci CONING dogovori posao života. Nije im dogovorio novu naruđbu, već je smislio način da obriše sva dugovanja koje su Coningove tvrtke kćeri imale. Kako je to napravio? Jednostavno, nije rekao vjerovnicima tih tvrtki da im je dužan? Ipak, ne možemo tražiti krivca samo u Čačiću jer on više nije direktor u tvrtci, no prijevara ove razine ne može upaliti bez nekoga s političkim vezama.

Da pojasnimo, varaždinski Coning je u rujnu 2013. uspješno odradio predstečajnu nagodbu u kojoj je sve tvrke kćeri spojio u onu matičnu. Osim što je uspio nagovoriti ministarstvo financija, banke i druge dužnike da mu oproste preko 260 milijuna kuna (oko 70 posto), uspio je opljačkati i sve one kojima su njegove manje tvrtke dugovale. Onog trenutka kad je Coning krenuo u postupak predstečajne nagodbe, već je bilo gotovo jer se vjerovnici tih manjih tvrtki nisu prijavile u predstečajnoj nagodbi pa im Coning nije morao dati ni lipe. Sad samo ostaje pitanje zašto se ti vjerovnici nisu prijavili u predstečajnu nagodbu, a odgovor je još apsurdniji. Zato jer nisu znali. U Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi se nigdje ne piše da se vjerovnika neke tvrtke treba obavijestiti kad se ta tvrtka spaja s drugom. Drugim riječima, ni Trgovački sud, ni Fina ne moraju staviti nikakvu službenu obavijest o spajanju više tvrtki u jednu preko predstečajne nagodbe. Matična tvrtka može, ali ne mora obavijestiti svoje nove vjerovnike.

Mišljenje pravne struke o ovom pitanju nam je predsjednik Hrvatskog saveza pravnika u gospodarstvu Miljenko Giunio. “Vjerovnici onih tvrtki koje neka veća tvrtka pripoji nikad neće ostvariti svoja potraživanja, a pravnog lijepa nema. Ako vjerovnik ne prijavi svoja potraživanja u 30 dana nakon što neka tvrtka uđe u proces predstečajne nagodbe, ta potraživanja kao da nisu nikad postojala”, rekao je Giunio. Jedini mehanizam koji ostaje vjerovniku je privatna tužba protiv pojedinih direktora, što u hrvatskom pravosuđu stručnjaci ismijavaju kao “Sizifov posao”. Apsurd ovog zakona je u tome da je jedini način da vi budete sigurni da su vaša potraživanja zabilježena ako svakodnevno trčite od jednog Trgovačkog suda do drugog u nadi da ćete na vrijeme otkriti da je predstečajna nagodba pokrenuta. Giunio smatra da je jedino riješenje za ovu rupu u zakonu ako zakon prisili Trgovačke sudove i FINA-u da u svojim službenim obavijestimo o predstečajnoj nagodbi stave i podatke o tvrtkama koje su se s tom tvrtkom spolije u zadnje 2, 3 godine. U suprotnom, bilo tko može vječno osnivati tvrtke, pljačkati druge i sva svoja dugovanja krpati spajajući ih u nedogled.

Vratimo se sad malo na slučaj Coninga. Prema podacima registra Trgovačkog suda, u prošloj godini je iz registra izbrisano čak 11 tvrtki koje u svojem imenu imaju Conning. To znači da je svaki vjerovnik jedne od tih 11 tvrtki vjerojatno izvisio, a tragikomičan podatak je da to može uključivati i javne komunalne tvrtke. Drugim riječima, prvo su mu državne institucije oprostili dio dugova, samo da bi ih opljačkao još jednom preko svake ugašene tvrtke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari