Pratite nas

Naši u svijetu

Otkriven najveći spomenik Tesli na svijetu

Objavljeno

na

spomenik nikoli tesliSpomenik Nikoli Tesli otkriven je u Pragu u kojem je hrvatski i svjetski izumitelj kratko studirao, a podignut je na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i djelomice financiran sredstvima Grada Zagreba.

Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba koje je još 2006. pokrenulo akciju da Tesla dobije spomen-obilježje u Pragu gdje je od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

“Nikola Tesla je u Hrvatskoj pojam za genijalnog čovjeka i služi kao trajan uzor i primjer”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je nazočio inauguraciji.

Spomenik češkog kipara Stefana Milkova i arhitekta Jirija Trojana, visok 2,5, a dug 4 metra postavljen je u ulici Nikole Tesle i kao simbol znanstvenikova rada prikazuje svijetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje.

To je prvi Teslin spomenik podignut izvan njegove domovine u čijem je postavljanju kao partner sudjelovala i hrvatska strana, a na svečanosti je istaknuto da se radi o najvećem spomeniku Nikoli Tesli na svijetu.

O povezanosti Tesle sa Zagrebom govori da je 1892. održao predavanje o korištenju izmjenične struje, a 1896. bio izabran počasnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te 1926. počasnim doktorom zagrebačkog sveučilišta, podsjetio je Bandić.

Čehe je pak pozvao da ljeti osim Jadrana posjete i Zagreb te Teslin rodni Smiljan i Plitvička jezera.

Spomenik Nikoli Tesli četvrto je spomen-obilježje podignuto u proteklih šest godina u Pragu u čast istaknutim hrvatskim studentima na poticaj ili uz sudjelovanje Hrvatsko-češkog društva, rekao je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Svoje poprsje, rad hrvatskog kipara Ivana Antolčića, u zgradi Visoke kemijsko-tehnološke škole 2008. je dobio kemičar i nobelovac Vladimir Prelog, 2011. u dvorištu Nacionalne knjižnice Klementinum postavljeno je poprsje geofizičara Andrije Mohorovičića, rad češkog kipara Martina Zeta, a iste je godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, postavljena i spomen-ploča u crkvi svetog Norberta u spomen na političara Stjepana Radića koji se ondje vjenčao s Pražankom Marijom Dvorakovom.

Godine 2014. navršava se 130 godina otkako je Nikola Tesla iz Hrvatske otišao u Ameriku, rekao je Lipovac istaknuvši da “Tesla nije bio samo građanin Hrvatske i Amerike, nego prije svega građanin svijeta, velik u svom znanstvenom geniju, ali i u svojoj ljudskoj skromnosti i jednostavnosti. U njegovoj domovini Hrvatskoj smo s punim pravom ponosni na njega”.

Tesla je filozofiju u Pragu studirao tek jedan semestar, a istodobno je pohađao vježbe iz eksperimentalne fizike kod poznatog češkog fizičara Karela Domalipa.

U brzojavu poslanom 1935. rektoru Češkog visokog tehničkog učilišta (ČVUT) i gradonačelniku Praga Karelu Baxi, čija supruga je bila Opatijka Amelija Jurković, Tesla je napisao “Još uvijek imam drage uspomene na vaš prekrasan grad, a nadahnuće koje sam ondje dobio još i sad mi je korisno u mom radu. Moje poštovanje prema divnom narodu Čehoslovačke, tom lučonoši civilizacije, ne može se izraziti riječima. Najtoplije se nadam da će i dalje biti uspješan”.

Tesla je 1936. izabran počasnim doktorom praškog ČVUT-a, kao i Visoke tehničke škole u Brnu, a 1937. čehoslovački predsjednik Edvard Beneš dodijelio mu je najviše državno odlikovanje, Red Bijelog lava.

Teslino ime nosi i nekoliko tvornica električnih uređaja u Češkoj, a u gradu Pardubice postoji i nekoliko sportskih klubova s imenom Tesla.

spomenik nikoli tesli 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Predsjednica s iseljeništvom u SAD-u zapjevala Thompsonov hit ‘Lijepa li si’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvovala obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Boravak u SAD-u započela je misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku, a pritom nije propustila priliku s dijasporom zapjevati Thompsonovu “Lijepa li si”.

 

 

“Važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”, poručila je Predsjednica na Facebooku.

 

Predsjednica iseljenicima poručila da je na njih ponosna i da su jedna od okosnica onoga što čini kao predsjednica države

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Predsjednica iseljenicima poručila da je na njih ponosna i da su jedna od okosnica onoga što čini kao predsjednica države

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju u New Yorku hrvatskom iseljeništvu da ima dobar odnos američkim kolegom Donaldom Trumpom i poručila im da se on zalaže za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dviju zemalja.

Hrvatska je jedna od tek triju članica NATO-a koja nema potpisan takav ugovor s SAD-om.

Predsjednica je na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) kazala da ima “dobar odnos s predsjednikom Trumpom” s kojim se susrela u nekoliko navrata, zadnji put u Bruxellesu u srpnju, kada joj je rekao da će potaknuti svoju administraciju da riješi problem dvostrukog oporezivanja.

Iseljenicima je poručila da je na njih ponosna i da su jedna od okosnica onoga što čini kao predsjednica države. Zahvalila im za sve što s učinili za RH, i tijekom Domovinskog rata i kasnije, na putu u EU i NATO.

Najavila je i svoj intenzivan tjedan u New Yorku, gdje će govoriti na Opći skupštini UN-a u utorak i imati 18 bilateralnih sastanaka na njezinim marginama.

Sudjelovat će i na nizu popratnih događaja, američkom Globalnom pozivu na rješavanje problema ovisnosti, Mirovnom summitu Nelsona Mandelae, Globalnoj kampanji protiv antisemitizma, skupu One Planet o klimatskim promjenama, UNICEF-ovom sastanku o mladima i Bloombergovom Globalnom poslovnom forumu.

(Hina)

Foto: Ured Predsjednice

Foto: Ured Predsjednice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari