Pratite nas

Naši u svijetu

Otkriven najveći spomenik Tesli na svijetu

Objavljeno

na

spomenik nikoli tesliSpomenik Nikoli Tesli otkriven je u Pragu u kojem je hrvatski i svjetski izumitelj kratko studirao, a podignut je na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i djelomice financiran sredstvima Grada Zagreba.

Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba koje je još 2006. pokrenulo akciju da Tesla dobije spomen-obilježje u Pragu gdje je od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

“Nikola Tesla je u Hrvatskoj pojam za genijalnog čovjeka i služi kao trajan uzor i primjer”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je nazočio inauguraciji.

Spomenik češkog kipara Stefana Milkova i arhitekta Jirija Trojana, visok 2,5, a dug 4 metra postavljen je u ulici Nikole Tesle i kao simbol znanstvenikova rada prikazuje svijetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje.

To je prvi Teslin spomenik podignut izvan njegove domovine u čijem je postavljanju kao partner sudjelovala i hrvatska strana, a na svečanosti je istaknuto da se radi o najvećem spomeniku Nikoli Tesli na svijetu.

O povezanosti Tesle sa Zagrebom govori da je 1892. održao predavanje o korištenju izmjenične struje, a 1896. bio izabran počasnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te 1926. počasnim doktorom zagrebačkog sveučilišta, podsjetio je Bandić.

Čehe je pak pozvao da ljeti osim Jadrana posjete i Zagreb te Teslin rodni Smiljan i Plitvička jezera.

Spomenik Nikoli Tesli četvrto je spomen-obilježje podignuto u proteklih šest godina u Pragu u čast istaknutim hrvatskim studentima na poticaj ili uz sudjelovanje Hrvatsko-češkog društva, rekao je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Svoje poprsje, rad hrvatskog kipara Ivana Antolčića, u zgradi Visoke kemijsko-tehnološke škole 2008. je dobio kemičar i nobelovac Vladimir Prelog, 2011. u dvorištu Nacionalne knjižnice Klementinum postavljeno je poprsje geofizičara Andrije Mohorovičića, rad češkog kipara Martina Zeta, a iste je godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, postavljena i spomen-ploča u crkvi svetog Norberta u spomen na političara Stjepana Radića koji se ondje vjenčao s Pražankom Marijom Dvorakovom.

Godine 2014. navršava se 130 godina otkako je Nikola Tesla iz Hrvatske otišao u Ameriku, rekao je Lipovac istaknuvši da “Tesla nije bio samo građanin Hrvatske i Amerike, nego prije svega građanin svijeta, velik u svom znanstvenom geniju, ali i u svojoj ljudskoj skromnosti i jednostavnosti. U njegovoj domovini Hrvatskoj smo s punim pravom ponosni na njega”.

Tesla je filozofiju u Pragu studirao tek jedan semestar, a istodobno je pohađao vježbe iz eksperimentalne fizike kod poznatog češkog fizičara Karela Domalipa.

U brzojavu poslanom 1935. rektoru Češkog visokog tehničkog učilišta (ČVUT) i gradonačelniku Praga Karelu Baxi, čija supruga je bila Opatijka Amelija Jurković, Tesla je napisao “Još uvijek imam drage uspomene na vaš prekrasan grad, a nadahnuće koje sam ondje dobio još i sad mi je korisno u mom radu. Moje poštovanje prema divnom narodu Čehoslovačke, tom lučonoši civilizacije, ne može se izraziti riječima. Najtoplije se nadam da će i dalje biti uspješan”.

Tesla je 1936. izabran počasnim doktorom praškog ČVUT-a, kao i Visoke tehničke škole u Brnu, a 1937. čehoslovački predsjednik Edvard Beneš dodijelio mu je najviše državno odlikovanje, Red Bijelog lava.

Teslino ime nosi i nekoliko tvornica električnih uređaja u Češkoj, a u gradu Pardubice postoji i nekoliko sportskih klubova s imenom Tesla.

spomenik nikoli tesli 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Promocija troknjižja o Hrvatima iz Brazila

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanjā  dr. sc. Milana Puha iz São Paula, Brazil.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanjā dr. sc. Milan Puh iz São Paula, o troknjižju hrvatske zajednice u Brazilu će govoriti povjesničari Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

O autoru i troknjižju:

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta „Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjigā „Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, „Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i „Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će predstaviti odabrane društvene i kulturne značajke hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu kroz prošlost i sadašnjost, te istodobno ukazati na demografske pokazatelje kao i stvaralačke prinose Hrvata razvitku te najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u jedanaestmilijunskoj metropoli São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu „Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Podsjetimo, hrvatska zajednica u Brazilu inače ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari