Connect with us

Pregled

Otkriven potonuli rimski brod kod otoka Paga

Objavljeno

on

Foto: Hina

Tijekom turističkog ronjenja kod otoka Paga otkrivena je olupina rimskog broda za koju se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća prije Krista, izvijestila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK Vedran Dorušić koji je sudjelovao u otkriću olupine rimskog broda naglasio je kako je riječ o iznimno značajnoj novoj atrakciji za hrvatski ronilački turizam koji s oko 180 ronilačkih centara, bilježi stalni rast.

”Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijevanje u Ministarstvu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima kroz postavljanje video nadzora, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentacije i turističke promocije.

Uz specijalizirani oblik turističke i kulturne ponude, ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma“, rekao je Dorušić u povodu otkrića.

Naglasio je i kako tijekom posljednjih posljednjih godinu dana dolazi do sve bolje regulacije struke u Hrvatskoj, te kako je turističko ronjenje izdvojeno je kao poseban oblik turizma u novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu te su definirani pružatelji usluga turističkoga ronjenja čime se smanjio prostor za djelovanje nelojalnoj konkurenciji.

”Do kraja godine očekuje se donošenje Pravilnika o sigurnosti ronjenja na čemu intenzivno radimo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture,“ izvijestio je Dorušić, dodavši da je u tijeku i prikupljanje podataka o ronilačkim centrima s ciljem promocije na centralnoj stranici HTZ-a.

U priopćenju HGK istaknuto je i kako program obavljanja podvodnih aktivnosti u dijelovima mora gdje se nalaze kulturna dobra donosi Ministarstvo kulture, koji za razdoblje od 2014. do 2018. uključuje 31 zaštićeno područje.

Novi program za petogodišnje razdoblje očekuje se uskoro, a Zajednica ronilačkog turizma HGK surađuje s Ministarstvom kulture oko budućih uvjeta i tretiranja tih područja kako bi se poboljšala konkurentnost ronilačkoga turizma.

Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam, ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od 6 posto ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3 posto gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20 posto.

Prema podatcima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju više od 900 tisuća novih ronioca. Jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu je Egipat, kojemu ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR