Connect with us

Naši u svijetu

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici

Published

on

Foto: Hina

U središtu Subotice otkriven je u četvrtak spomenik velikanu bunjevačkih Hrvata biskupu Ivanu Antunoviću uz nazočnost hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, predsjednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i vodstva hrvatske manjine u Srbiji.

Katolička crkva i Hrvati u Vojvodini biskupa Antunovića slave kao narodnog prosvjetitelja, naslovnog biskupa u Kalači i bačkog hrvatskog pisca u 19. stoljeću.

Citirajući njegov poziv Bunjevcima i Šokcima za utemeljenje pučkih novina na materinskom jeziku 1870. predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je rekla da je tada počeo veliki preporod podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.

„Tako nas je biskup zadužio da i danas postojimo“, rekla je ona na svečanosti pokraj Katedrale svete Avilske u Subotici.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman naveo je da je spomenik dar gradu Subotici, kao i povijesno sjećanje i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može njegovati svoje običaje i nacionalni identitet.

„Izazovi 21. stoljeća su takvi da nas upućuju na zajedničko djelovanje na promišljeniji rad i međusobno bolje razumijevanje Srba i Hrvata. Nadam se da će otkrivanje spomenika tome pridonijeti“, poruka je bila predsjednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića.

Statua biskupa Ivana Antunovića, visoka oko 2 metra, djelo je hrvatskog akademskog kipara Bernarda Pešorde, a izlivena je bronci.

Spomenik su u povodu u povodu 200-te obljetnice biskupova rođenja podignule tri hrvatske institucije u Srbiji koji su podržali Prvostolni kaptol zagrebački, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska biskupska konferencija, Osječko-baranjska županija, Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i privatni dobročinitelji.

Predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ svećenik Ivica Ivanković Radak je rekao kako se na suglasnosti za podizanje spomenika čekalo čak pet godina premda je cjelokupni projekt pripremila i financirala Katolička crkva, hrvatska zajednica i državna tijela Hrvatske.

Prije otkrivanja spomenika visoko hrvatsko izaslanstvo je u sjedištu Hrvatskog nacionalnoga vijeća potpisalo Ugovor o financijskoj potpori izgradnji Hrvatske kuće u Subotici i Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Ministar, državni tajnik i njihovi suradnici nastavljaju u petak radni posjet Vojvodini i hrvatskoj zajednici prisustvom otvorenju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čiji je dio za potrebe Hrvata u Srbiji otkupila i obnovila Srbija.

Svečanom činu priređenom u povodu nacionalnog praznika Hrvata u Srbiji – Dana rođenja bana Jelačića, nazočit će i predsjednik države Aleksandar Vučić. (Hina)

Foto: Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari