Pratite nas

Hrvatska

Otkriven spomenik poginulim i nestalim policajcima u obrani Vukovara

Objavljeno

na

Otkriven spomenik poginulim i nestalim policajcima u obrani Vukovara

Dan policije u Vukovaru obilježen je komemorativnim skupom sjećanja, mimohodom i otkrivanjem spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima tijekom Domovinskog rata u obrani Vukovara 1991. godine.

Obilježavanje su organizirali Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Grada Vukovara.

Komemorativni skup sjećanja za policajce MUP-a Republike Hrvatske poginule i nestale u Domovinskome ratu tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i obrane Vukovara 1991. godine održan je u svrhu promicanja vrijednosti njihova djela, herojstva i žrtve te nemjerljiv značaj koji su imali u Domovinskom ratu.

U Vukovaru je 1991. poginulo ili nestalo 97 policajaca iz cijele Hrvatske, a iz Uprave vukovarsko-srijemske županije poginula su 42 policijska službenika koji su časno dali svoj život za obranu Republike Hrvatske i ovoga područja.

Vukovar je 1991. godine postao simbol hrvatskog zajedništva pa su se tako njegovoj obrani pridružili hrvatski policajci i domoljubi iz policijskih uprava Brodsko-posavske županije, Varaždinske, Međimurske kao i ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Anti-terorističke jedinice Lučko.

„Danas smo se odužili 97-orici pripadnika policije, branitelja Hrvatske i Vukovara koji su predugo čekali na svoj spomenik za sve ono što su učinili kao pripadnici policije, kao prve snage neovisne Republike Hrvatske koja je imala tu moć i organizaciju da se suprotstavi agresiji.

Danas smo zato ovdje bili u najjačem sastavu Policije – kompletno Ravnateljstvo s načelnicima svih policijskih uprava te smo pri tome pokazali jedinstvo svih sastavnica državne vlasti, institucija, braniteljskih udruga i obitelji poginulih kojima smo na dostojanstven način odali počast za njihovu žrtvu koja je nemjerljiva,” rekao je ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Nakon komemorativnog skupa, sudionici su u mimohodu došli do spomen-obilježja izgrađenog u Županijskoj ulici ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda. Naime, za vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru spomenuta je zgrada bila Policijska uprava Vukovar iz koje su mnogi policajci odlazili u obranu Vukovara, a oni čija su imena ispisana na spomen-obilježju, i u smrt.

„Naš trud i zalaganje da se ovaj spomenik podigne trajalo je posljednjih godinu i pol dana. Zahvaljujem se svima koji su pomogli pri njegovoj izgradnju. 97 hrvatskih vitezova, policajaca iz svih krajeva Hrvatske uključili su se 1991. godine u obranu od velikosrpske agresije braneći Vukovar i Republiku Hrvatsku,” rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Spomen-obilježje otkrili su članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast svojim poginulim, ubijenim i nestalim članovima obitelji. Obilježavanju su se odazvali mnogi uvaženi gosti koji su na Dan policije odlučili odati počast i položiti vijence kod tek otkrivenog spomen-obilježja.

Zajednički su vijenac tako položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Vijence su također položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo predstavnika branitelja, braniteljskih Udruga i Grada Vukovara te brojna druga izaslanstva.

„Ovo je velik dan za grad Vukovar. Želim poručiti prvenstveno obiteljima poginulih policajaca, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da Vukovar svoje heroje nikad neće zaboraviti. 1991. godine iz raznih krajeva Hrvatske, od Čakovca, Varaždina, Slavonskog Broda, otoka došli su u Vukovar, branili Hrvatsku, stali na branik domovine i oni su istinski simbol hrvatskog zajedništva koje nam je i danas jako potrebno.

Smatram da kad smo zajedno da nema te sile koju ne možemo zaustaviti i da nema tog cilja koji ne možemo zajedno ostvariti, a upravo su to oni potvrdili 1991. godine. Ostvarili su cilj sanjan devet stoljeća, a to je stvaranje neovisne Hrvatske,” poručio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Molitvu za sve poginule hrvatske policajce vodio je fra Josip Poleto iz Župe sv. Filipa i Jakova kojemu su se svojim zagovorom pridružili fra Slavko Milić iz Župe sv. Josipa Radnika i vlč. Dejan Čaplar iz Župe Kraljice mučenika. (Vukovar.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Tuđman dobiva spomenik kod fontana u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će postojeći spomenik na tome mjestu, piše tportal.

Prema raspisanom natječaju spomenik Tuđmanu bit će smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao “montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara”. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: “Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.”

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Gdje će biti premještena piramida – još se ne zna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Splitu otvoren počasni konzulat Ukrajine

Objavljeno

na

Objavio

Otvaranje konzulata Ukrajine u Splitu snažna je poruka prijateljstva između dvije zemlje koje imaju puno sličnosti i povijesnih poveznica i dijele iste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković uvjeren da će to voditi unaprijeđenju gospodarske suradnje i ukupne trgovinske razmjene te ulaganja između dviju zemalja.

“Činjenica da je ovdje s nama i ministar vanjskih poslova Ukrajine (Pavlo) Klimkin pokazuje da imamo puno zajednički za napraviti u potpori te zemlje na njezinu europskom putu, u unutarnjim reformama, približavanju sjeverno-atlantskom savezu i u reintegraciji privremeno okupiranih područja zemlje koristeći naša iskustva i katalog mjera iz mirne reintegracije hrvatskog podunavlja”, kazao je Plenković.

Hrvatska ima specifično znanje iz mirne reintegracije okupiranih područja što može pomoći Ukrajini, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je uz suprugu predsjednika Ukrajine Petroa Porošenka, Marinu nazočila svečanosti.
“Zadnje dvije godine smo s Ukrajinom razvili visoku razinu odnosa u gospodarskom i političkom smislu. Ekspertna skupina koja radi s obje strane je već polučila mnoge sastanke na ekspertnim razinama što se tiče pomoći u europskim integracijama i pomoći na tranzicijskom planu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Zgrada počasnog konzulata Ukrajine otvorena je na Obali Hrvatskog preporoda na splitskoj Rivi, a za konzula je imenovan Splićanin Ivica Pirić, bivši nogometaš te predsjednik Arsenala iz Kijeva koji je u toj prigodi kazao da je današnji dan veliki ne samo za njega već i za njegovu obitelj.

“Konzul Pirić je svojim sportskim životom i profesionalnom karijerom, ali i velikim srcem, te izrazom solidarnosti prema ukrajinskoj djeci posljednjih nekoliko godina pokazao da znamo pružiti ruku jedni drugima u teškim situacijama. Ukrajina je zemlja koju jako dobro poznajem, smatram da su naši bilateralni odnosi u posljednje dvije godine podignuti na vrlo visoku razinu intenziteta”, rekao je Plenković.
Ministrica Pejčinović Burić rekla je da su hrvatsko-ukrajinski odnosi dobri od samih početaka i treba se prisjetiti kako je upravo Ukrajina bila među prvim zemljama koja je priznala Hrvatsku te joj na isti način Hrvatska sada želi uzvratiti s obzirom da Ukrajinci imaju probleme s reintegracijom svojih teritorija.

“Otvaranje ovog konzulata s počasnim konzulom koji dolazi iz nogometnog svijeta pokazuje da je nogomet odigrao važnu utakmicu jer će Ivica Pirić predstavljajući interese Ukrajine u Dalmaciji i Splitu na najbolji način podići naše odnose koje smo već unaprijedili na višu razinu”, rekla je.
Konzulatom će se osnažiti ukupni odnosi, a posebno Splita i Dalmacije u području gospodarstva i kulture, ocijenila je.

Ukrajina bilježi veliki porast turista na hrvatskom Jadranu, pa ih je tako prošle godine bilo 80 tisuća na ljetovanju, kazala je ministrica.

Supruga ukrajinskog predsjednika Marina Porošenko rekla da je danas veliki dan za ukrajinsko-hrvatske odnose jer otvorenje konzulata pomaže u zaštititi prava ukrajinskih državljana koji se nalaze u Hrvatskoj, uspostavi boljih odnosa obiju zemalja, ali i u razvoju odnosa sa jednom od najstarijih ukrajinskih manjina u svijetu koja živi u Hrvatskoj.

Prenijela je velike i srdačne pozdrave u ime predsjednika Petra Porošenka koji pridaje veliku važnost odnosima tih dviju zemalja, te se raduje njihovu daljem razvoju. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari