Connect with us

Pregled

Otkriven spomenik žrtvama Široke Kule iz 1991.

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Širokoj Kuli u blizini Gospića otkriven je u srijedu spomenik za 47 civilnih žrtava Široke Kule i okolnih mjesta, a polaganjem vijenaca odana je počast, kako je rečeno, “simbolu hrvatskog mučeništva i slobode”.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je sućut obiteljima nedužnih civilnih žrtava i rekao da je Domovinski rat “prepun žrtava bez krivnje, stradalih samo zato što su bili Hrvati”.

U Širokoj Kuli najstarija je žrtva imala više od 95 godina, a najmlađa, Verica Nikšić, tek 13 godina, rekao je ministar Medved i zahvalio inicijatorima za podizanje spomenika s imenima žrtava kako bi i “buduće generacije mogle vidjeti imena i starost tih žrtava, da budu stalni podsjetnik da sloboda koju danas u Hrvatskoj uživamo nije darovana, već skupo krvlju plaćena”.

“Neka ova imena budu putokaz onima koji su obeshrabreni, svjetionik svima onima koji lutaju u mraku, neka podsjećaju sve buduće generacije na žrtvu hrvatskog naroda, ali i ohrabrenje da pronalazimo rješenje za sve izazove novog vremena”, rekao je, ističući da time njihova žrtva ”neće biti uzaludna”.

“U masovnim i pojedinačnim grobnicama, stratištima u Širokoj Kuli pronađeno je 25 tijela, od kojih je 24 identificirana, a Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno traga za još deset nestalih iz Široke Kule i okolnih mjesta”, rekao je ministar Medved i dodao da “posebnu sućut izražava obiteljima još uvijek nestalih žrtava i obiteljima svih 1858 još uvijek nestalih osoba u Domovinskom ratu”.

Ministar Medved je ocijenio da su zatvorske kazne od 15 i 20 godina izrečene sedmorici počinitelja ratnog zločina u Širokoj Kuli “tako male da na tom tragu Vlada Republike Hrvatske, MUP i pravosuđe čine napore da bi počinitelji bili osuđeni onako kako zaslužuju zbog počinjenja ovih najtežih, monstruoznih kaznenih djela”.

Kako je rečeno prilikom otkrivanja spomenika – kamene gromade s popisom ubijenih, u Širokoj Kuli se sjećamo i odajemo počast žrtvama tog i okolnih mjesta te Perušića, koje su zvjerski poubijane od ruke svojih susjeda i završile život mučeničkom smrću, zapaljene u kućama i pobacane u duboke jame.

Generalni vikar mons. Marinko Milićević udijelio je žrtvama Božji blagoslov, a svijeće su zapalili i cvijeće pokojnicima položili, uz obitelji žrtava, ministar Tomo Medved, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević te predstavnici vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. (Hina)

30 godina od pokolja kod Gospića – Verica je imala samo 13 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari