Connect with us

Vijesti

OTOK GDJE SU SVI LJUDI U RODU Prije 150 godina naselio ga je Englez sa suprugom i dvije rođakinje

Published

on

Na otoku Palmerstone, jednom od otoka Cookovog Otočja živi izolirana zajednica koju čine 62 stanovnika, a skoro svi mještani su potomci Engleza Williama Marstersa.

U toj zajednici nema nikakvog kriminala, a najbliže naseljeno mjesto je udaljeno 4800 kilometara. U toj zajednici se ne koristi novac, ali se prakticira robna razmjena.

Gorivo i namirnice koje se ne mogu pronaći na tom otoku dopremaju se brodovima dva puta godišnje, a putovanja su moguća samo brodom s Tahitija.

Život na Palmerstonu je prilično jednostavan. Otočani preko tjedna love ribu, a vikendom se okupljaju u crkvi i kupaju. Struju i internet imaju samo po nekoliko sati dnevno, a otok ima i dva zajednička wc-a. Umjesto tekuće vode otočani koriste kišnicu.
Na Palmerstonu se nitko ne tuče i ništa ne može poći po zlu. Naučili smo dijeliti sve što imamo. Ako mi ponestane riže, susjed će mi je rado posuditi – rekao je gradonačelnik Bob Marsters.

Najveći izazov na ovom otoku predstavljaju oluje, ali i činjenica da brodovi sa zalihama znaju kasniti. Tako su jednom brod čekali čak 18 mjeseci.

Kako na otoku nema zubara, najstarija mještanka mama Aka (92) morala je otputovati u Rarotongu, glavni grad Cookovih otočja, a od tamo se vratila tek nakon šest mjeseci.

Novinar BBC-ja, Thomas Martinsen, jedan je od rijetkih koji su posjetili Palmerstone. Jednom je pitao mještana što bi se dogodilo kada bi netko ukrao kokosov orah, te je dobio zapanjujući odgovor.

– Napunio bih kolica kokosovim orasima te bi mu ih odnio. Krađa bi značila da mu je potrebna hrana, ali je previše ponosan da bi je tražio – rekao je stanovnik otoka.

Inače, taj mali otok je prvi naselio Englez William Marsters (na fotografiji ispod) sa svojom ženom i njenim dvjema rođakinjama prije 150 godina. Tamo ga je kao čuvara poslao tadašnji vlasnik otoka, britanski trgovac John Brender. Nakon njegove smrti, kraljica Viktorija je dodijelila taj otok Marstersu. On je dobio 23 djece sa suprugom i njenim rođakinjama.

Od 62 stanovnika otoka, samo dvije učiteljice i jedna medicinska sestra nisu njegovi direktni potomci. Zbog malog broja stanovnika, stanovnici Palmerstona sklapaju brakove sa svojim rođacima.

jutarnji.hr

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari