Pratite nas

Herceg Bosna

Otvaranje spomenika Bugojanskoj skupini 27. rujna u Posušju

Objavljeno

na

U spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72 u Posušju će u subotu, 27. rujna 2014. biti upriličena svečanost otvaranja spomenika

Program svečanog otvaranja započinje u 12.oo sv. misom zadušnicom za poginule pripadnike Bugojanske skupine u župnoj crkvi.

Nakon sv. mise uslijedit će svečani čin otvaranja spomenika izgrađenog na trgu Ivana Pavla II. (kod zgrade Boksita), a tom prigodom nazočnima će se obratiti načelnik općine Posušje Branko Bago i predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji.

U glazbenom djelu programa nastupaju klape Zvizdan i Grga.

bugojanska skupina feniks 72

Hrvatski vitezovi ‘Bugojanska skupina’

Sama ideja o gradnji ovog spomenika krenula je od Jerka Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili novčana sredstva za izgradnju spomen obilježja kojim će ostati sačuvano sjećanje na nesebičnu žrtvu  „feniksovaca“  za hrvatski narod.

Ovu ideju prihvatio je načelnik općine Posušje Branko Bago, koji je nakon nekoliko razgovora sa Jerkom Kovačem  i Ivom Butkovićem, cijeli postupak stavio u proceduru.

U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske spomenik se sastojati od 19 ploča, a u okviru dvije bit će reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove skupine, dok su imena drugih ispisana na zidu.

Uzdrmali partijsku državu

Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju. Njihov jedini cilj bio je podizanje ustanka  na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se  ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja.

Već 26. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom s Teritorijalnom obranom i milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine u tadašnju državu uzdrmao je partijske, vojne i milicijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”

Program otvaranja:

 12:00-12:45 Sv. misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

13:00 Svečanost otkrivanja spomenika (Trgu Ivana Pavla II. – kod zgrade Boksita)

–          Nastup klape „Zvizdan“

Prigodni govori:

–          Načelnik općine Posušje gosp. Branko Bago

–          Predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji

–          Otkrivanje spomenika i blagoslov

–          Nastup klape „Grga“

–          Polaganje vijenaca

Organizatori: Općina Posušje i hrvatski iseljenici u Australiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” danas je u Busovači upriličena svečanost obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Predvodeći brojno izaslanstvo hrvatskih političkih dužnosnika sa svih razina vlasti, obljetnici koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, na Središnjem spomen obilježju u Busovači, nazočio je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i predsjedatelj Kluba Hrvata u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, piše grad-busovaca.com

Uz predsjednika Čavaru, obljetnicu su svojim dolaskom uveličali predsjednici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva BiH, a bili su tu i mnogobrojni građani i nekadašnji pripadnici i zapovjednici “Jastrebova”.

Nakon svete mise zadušnice, koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Busovači predvodio župnik fra Zoran Jaković, održana je prigodna akademija u kino dvorani “Theatre” Hrvatskog doma u Busovači.

Brigada “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u Središnjoj Bosni borio za goli opstanak, a nešto više o njenom nastanku i ratnom putu kazao je okupljenima brigadir Duško Grubešić koji je bio i zapovjednik stožera brigade “Jastrebovi”.

Okupljenima se obratio i prvi zapovjednik “Jastrebova” general Ilija Nakić. U svom govoru uputio je riječi zahvale svim pripadnicima brigade i uputio čestitke okupljenima na obljetnici.

“3. gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, okolnostima koje nisu bile “u hodu”, nego “u trku”… Pripadnici i vodstvo brigade opravdali su sva očekivanja i na bojišnicama diljem BiH izvršili zadane zatake”, kazao je general Nakić dodavši: “Prije 25. godina kada je brigada osnovana svi smo bili jedno. Nema razloga da to i danas u 2019. godini ne bude tako. Pozivam sve vas okupljenje i sve Hrvate na opće zajedništvo i na borbu za potpunu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Nazočnima na obljetnici obratio se i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuvši da su obljetnice prigoda na kojima se odaje počast svima onima koji su poginuli i dali živote za sve nas i našu budućnost, ali i slavlje na slavne trenutke hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini:

“Vjerujem da smo svjesni trenutnih okolnosti i i situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ima dosta onih koji su u zabludama bili tijekom 90-ih godina, ali i onih koji su u zabludi i danas… Skoro cijeli hrvatski narod na proteklim izborima pokazao je svoju opredijeljenost dajući potporu strankama HNS-a BiH okupljenih oko HDZ-a BiH i predsjednika Čovića. Stoga, budimo svjesni svoje pozicije i zajedništvom se izborimo za sva prava koja nam pripadaju.”

Iz Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” na koncu su istaknuli kako će iduće godine obljetnicu organizirati na području Usore ili Žepča, budući da su i Hrvati tog područja bili dio “Jastrebova”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Zašto Kupres i Blidinje za većinu ‘hrvatskih’ medija nisu atraktivno odredište?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AdriaSki

Umjesto da tijekom ovih dana sve veće televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL) izvještavaju s Kupresa i Blidinja oni odrađuju turističku promidžbu i sezonu za tuđe narode

Odgovora može biti više. No, potpuno je čudno da televizijske kuće iz Hrvatske šalju svoje reportere u inozemstvo i prave javljanja uživo, dok su vijesti o sjajnim skijalištima, koja su na dohvat ruke, osobito južnom dijelu države, šture i rijetke. Naravno u pitanju je interes i biznis. Iz tržišne perspektive vlasnika je razumljivo da će RTL, unatoč havariji i prijetnji za sigurnost skijaša, savjetovati Hrvatima da idu u njihova skijališta u Austriji, Njemačkoj itd.

U tom detalju, ili nije detalj, vidimo koja je važnost i moć medija. Da su ti mediji u hrvatskim rukama bilo bi drugačije i vjerojatno bi taj reporter bio u Kupresu ili Blidinju.

Umjesto da tijekom ovih dana sve veće televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL) izvještavaju s Kupresa i Blidinja oni odrađuju turističku promidžbu i sezonu za tuđe narode. Tu se nitko od njih neće pitati što će zbog toga Hrvati iznijeti novac van Domovine, što ni jedna lipa od te potrošnje neće doći u hrvatsku privredu ili proračun. Na Kupresu i Blidinju piju se pića uvezena iz Hrvatske. Tu se pije hrvatsko pivo, toče mnoga hrvatska vina, konzumiraju hrvatski čajevi, jedu hrvatski slatkiši itd. Ali, što to zanima medije koji odrađuju posao za tuđi i svoj račun?

Osobno sam posjetio Kupres, a prošle godine Blidinje. U jednom danu sam vidio sjajna skijališta, divne uvjete, ažurnu poslugu, susretljive ljude, sigurnost i puno toga dobroga. Uz sve to, u jednom danu sam uz sjajnoga instruktora skijanja Hrvoja Vukoju Hrću naučio osnovno skijanje i zato ga Stipe Kvesić i ja preporučamo i drugima. Stoga, neka ovaj moj mali napis bude medijski prilog hrvatskim skijalištima u BiH. Dok ne shvatimo da su nam biseri na dohvat ruke, cijeloga života ćemo ih bezuspješno tražiti u tuđini.

Piše: Fra Mario Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari