Otvaranje spomenika Bugojanskoj skupini 27. rujna u Posušju

17

U spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72 u Posušju će u subotu, 27. rujna 2014. biti upriličena svečanost otvaranja spomenika

Program svečanog otvaranja započinje u 12.oo sv. misom zadušnicom za poginule pripadnike Bugojanske skupine u župnoj crkvi.

Nakon sv. mise uslijedit će svečani čin otvaranja spomenika izgrađenog na trgu Ivana Pavla II. (kod zgrade Boksita), a tom prigodom nazočnima će se obratiti načelnik općine Posušje Branko Bago i predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji.

U glazbenom djelu programa nastupaju klape Zvizdan i Grga.

bugojanska skupina feniks 72
Hrvatski vitezovi ‘Bugojanska skupina’

Sama ideja o gradnji ovog spomenika krenula je od Jerka Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili novčana sredstva za izgradnju spomen obilježja kojim će ostati sačuvano sjećanje na nesebičnu žrtvu  „feniksovaca“  za hrvatski narod.

Ovu ideju prihvatio je načelnik općine Posušje Branko Bago, koji je nakon nekoliko razgovora sa Jerkom Kovačem  i Ivom Butkovićem, cijeli postupak stavio u proceduru.

U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske spomenik se sastojati od 19 ploča, a u okviru dvije bit će reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove skupine, dok su imena drugih ispisana na zidu.

Uzdrmali partijsku državu

Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju. Njihov jedini cilj bio je podizanje ustanka  na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se  ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja.

Već 26. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom s Teritorijalnom obranom i milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine u tadašnju državu uzdrmao je partijske, vojne i milicijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”

Program otvaranja:

 12:00-12:45 Sv. misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

13:00 Svečanost otkrivanja spomenika (Trgu Ivana Pavla II. – kod zgrade Boksita)

–          Nastup klape „Zvizdan“

Prigodni govori:

–          Načelnik općine Posušje gosp. Branko Bago

–          Predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji

–          Otkrivanje spomenika i blagoslov

–          Nastup klape „Grga“

–          Polaganje vijenaca

Organizatori: Općina Posušje i hrvatski iseljenici u Australiji

facebook komentari

 • mculjak54

  Hvala ti Bože!

 • tvigi

  Neka je hvala i slava hrvatskim vitezovima.

 • Najveći povijestni čin hrvatske političke emigracije od 1945 pa do osnutka država hrvatske u obliku RH. Ovaj čin Fenixovaca je mnogo značajniji za hrvatsku povijest od Velebitskog ustanka iz 1932. godine. Pogodite zašto??? Zato što je Bugojanski Ustanak bio i dogodio se u hrvarskoj Bosni i Hercegovini i time dao svima do mznanja da je to hrvatski ustanak kojeg su Hrvati digli na području Hrvatske za Hrvatsku Državu, dok je Velebitski Ustanak bio u Hrvatskoj pa je automatski bilo poznato da je to hrvatski ustanak za hrvatsku državu.

  Slava hrvatskim Vitezovima i Mučenicima Bugojancima!!!!

 • DENNIS

  Zasto Blaza niste spomenili ???

 • Ogledalce :))

  počivali u miru,,,

 • Ida Galić

  Kojega Blaža!?