Pratite nas

Herceg Bosna

Otvaranje spomenika Bugojanskoj skupini 27. rujna u Posušju

Objavljeno

na

U spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72 u Posušju će u subotu, 27. rujna 2014. biti upriličena svečanost otvaranja spomenika

Program svečanog otvaranja započinje u 12.oo sv. misom zadušnicom za poginule pripadnike Bugojanske skupine u župnoj crkvi.

Nakon sv. mise uslijedit će svečani čin otvaranja spomenika izgrađenog na trgu Ivana Pavla II. (kod zgrade Boksita), a tom prigodom nazočnima će se obratiti načelnik općine Posušje Branko Bago i predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji.

U glazbenom djelu programa nastupaju klape Zvizdan i Grga.

bugojanska skupina feniks 72

Hrvatski vitezovi ‘Bugojanska skupina’

Sama ideja o gradnji ovog spomenika krenula je od Jerka Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili novčana sredstva za izgradnju spomen obilježja kojim će ostati sačuvano sjećanje na nesebičnu žrtvu  „feniksovaca“  za hrvatski narod.

Ovu ideju prihvatio je načelnik općine Posušje Branko Bago, koji je nakon nekoliko razgovora sa Jerkom Kovačem  i Ivom Butkovićem, cijeli postupak stavio u proceduru.

U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske spomenik se sastojati od 19 ploča, a u okviru dvije bit će reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove skupine, dok su imena drugih ispisana na zidu.

Uzdrmali partijsku državu

Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju. Njihov jedini cilj bio je podizanje ustanka  na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se  ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja.

Već 26. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom s Teritorijalnom obranom i milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine u tadašnju državu uzdrmao je partijske, vojne i milicijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”

Program otvaranja:

 12:00-12:45 Sv. misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

13:00 Svečanost otkrivanja spomenika (Trgu Ivana Pavla II. – kod zgrade Boksita)

–          Nastup klape „Zvizdan“

Prigodni govori:

–          Načelnik općine Posušje gosp. Branko Bago

–          Predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji

–          Otkrivanje spomenika i blagoslov

–          Nastup klape „Grga“

–          Polaganje vijenaca

Organizatori: Općina Posušje i hrvatski iseljenici u Australiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 23. obljetnici oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca

Objavljeno

na

Objavio

Govor generala zbora Stanka Sopte
23. obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca
Jajce, 13 rujna 2018.

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Godine se slažu u knjigu povijesti. U sjećanje. Tako uvijek u rujnu dolazi i obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca. Jajce je brojalo svoje godine i svoja sjećanja i složilo tešku i krvavu knjigu povijesti. Iz te su knjige mnogi htjeli čitati i često čitali i ono što u njoj ne piše i o čemu ona pojma nema. Izmišljali su povijest. No naša teška i krvava knjiga povijesti ne ljubi ništa drugo do onoga što je u njoj krvlju njenih sinova zapisano. Sve od kad Jajce postoji i sve od kada šume vodopadi njegove rijeke Plive.

Jajce pamti starohrvatska vremena svoga ponosa i svoje slave, vremena svojih hrvatskih kraljeva u Bosni, no pamti i teška vremena u kojem je utvrda za utvrdom, tog slavnog hrvatskog kraljevstva u Bosni, šapatom padala. I pamti strašna vremena svoga zadnjeg kralja i kako je na izdaju smaknut i pokopan tu na Humu ponad grada. Pamti i duga stoljeća ropstva i patnje pod turskim kopitom, pamti desetljeća olovnih godina komunističkih prijetnji i stradanja. Pamti i zadnje ratove, svoj pad i svoje oslobođenje.

Danas smo u 23. obljetnici oslobođenja hrvatskog i kraljevskog grada Jajca od četničkih hordi i postrojbi JNA kada su hrvatske snage HVO-a i HV, kroz operaciju Maestral, u svom nezaustavljivom naletu pomele okupatorske postrojbe i svome hrvatskom gradu Jajcu donijele slobodu. Na krvi i životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske republike Herceg Bosne, izrasta sloboda i život ovoga grada.

Stoga se danas s neizmjernom zahvalnošću sjećamo svojih poginulih prijatelja i suboraca, svojih vitezova, sjećamo se naših ranjenih, iskupili smo se ovdje mi veterani, njihovi prijatelji i suborci iz toga slavnog i pobjedničkog boja.

Želimo im pokoj vječni i laku grudu zemlje Hrvatske. Želimo njihovim obiteljima reći veliko hvala. Želimo gradu Jajcu poželjeti život u slobodi i hrvatskom narodu čestit i dostojanstven život u njihovom gradu Jajcu.

Živjeli.

Kamenjar.com

 

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja Jajca

 

 

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari