Connect with us

Iz Svijeta

Otvaranjem drugog pravca Sueskog kanala Egipat se nada gospodarskom oporavku

Objavljeno

-

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sissi u četvrtak će uz veliku pompu pustiti u promet drugi plovni pravac Sueskog kanala, znak želje za oporavak oslabljenog gospodarstva i potvrdu “legitimnosti” vlasti na međunarodnoj pozornici.

Velika prigodna svečanost na kojoj je francuski predsjednik Francois Hollande počasni gost, a nazočiti je trebala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali je otkazala pošto su to učinili čelnici lučkih uprava, održat će se u Ismailiji, uz kanal.

Otvorenje se događa godinu dana nakon dolaska na vlast Sissija koji je svrgnuo svog prethodnika, islamista Muhameda Mursija i poveo krvavu represiju nad njegovim pristašama.

Proširenje kanala jedan je od glavnih projekata Sissija čija su predizborna obećanja bila usmjerena na poticanje gospodarstva i jačanje sigurnosti.

Zahvaljujući novom pravcu, dugom 72 km, udvostručit će se prometni kapacitet tog iznimno važnog plovnog puta koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

[ad id=”68099″]

Novi Sueski kanal – dar svijetu

Do 2023. kanalom se planira svakodnevni prolazak 97 brodova, a dosad je moglo tek 49, navodi uprava kanala.

Proširenje će omogućiti promet u oba smjera, čime će se vrijeme čekanja brodova skratiti s 18 na 11 sati.

Sueski kanal, sagrađen prije 146 godina, jedan je od najprometnijh plovnih putova u svijetu i važno mjesto međunarodne trgovine.

Prihodi od prometa novim kanalom trebaju s 4,7 milijardi eura, koliko se očekuje u 2015., porasti na 11,7 milijardi u 2023.

Otvaranjem kanala Egipat se želi pokazati kao nezaobilazan regionalni čimbenik. Njegovi zapadni saveznici ublažili su kritike zbog progona oporbe u kojemu je poginulo više od 1400 ljudi, a desetci tisuća su zatvoreni.

Sissi će u četvrtak u nazočnosti više predsjednika stranih zemalja predvoditi pomorsku smotru s luksuzne jahte koja je nekoć pripadala kraljevskoj obitelji. U smotri zračnih snaga sudjelovat će tri borbena zrakoplova Rafale i osam F-16 koje su nedavno dobili iz Francuske i Sjedinjenih Država.

“Novi Sueski kanal – dar svijetu”, može se pročitati na natpisima u kairskoj zračnoj luci, a državna zastava vidljiva je u prijestolnici na svakom koraku.

Dok se zemlja sučeljava s neviđenim valom džihadističkih napada, desetak tisuća redarstvenika bit će zaduženo za sigurnost tijekom svečanosti, javlja službena agencija Mena.

Sissi je 5. kolovoza 2014. pokrenuo radove na prokopavanju novog kanala i tražio da se završe za godinu dana. Vlasti su

9 milijarda dolara za gradnju prikupile prodajom obveznica građanima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari