Connect with us

Pregled

Otvoren 6. Hrvatski socijalni tjedan ‘Demografija-iseljavanje-migracije’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Šesti Hrvatski socijalni tjedan otvoren je u petak u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, čije su teme – demografija, iseljavanje i migracije važne za sudbinu jednog naroda, ali i kontinenata, a predavanja i paneli održavat će se do subote.

Na otvorenju događaja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako tematici demografije, iseljavanja i migracijama treba pristupiti bez straha, i da su u poboljšavanju demografije i smanjenju iseljavanja ‘potrebni mnogi trenuci susreta, razlučivanja i zajedničkog djelovanja’.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić naglasio je da hrvatske biskupe osobito raduje što socijalni nauk Crkve dobiva sve više na važnosti i značenju, jer preko socijalnog nauka, Crkva nastoji ispuniti svoju trostruku zadaću u društvu.

“Objavljivati i ukazivati na ljudskog dostojanstvo i prava čovjeka te u isto vrijeme upozoravati na moguće nepravde i druga zla i poroke ljudi i društva”, kazao je mons. Puljić.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je kako se godinama nismo ozbiljno i odgovorno kao društvo suočavali s upozorenjima i pozivima demografa, koji su predstavljali podatke i govorili o demografskom starenju i smanjenju broja stanovnika Hrvatske.

“Posljednjih se godina sve češće pojavljuju hvalevrijedni pokušaji jedinica lokalne uprave koji novčano stimuliraju svako novorođeno dijete i mlade obitelji. No, promjena demografskih trendova zahtjeva konsenzus svih političkih opcija i niz uzajamno povezanih demografskih mjera na različitim razinama i područjima života na duge staze, koje ne ovise o političkoj opciji na vlasti”, naglasio je Hranić.

Pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve pri Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, Stjepan Baloban naglasio je da je teško u nekoliko misli i rečenica sabrati temu o kojoj ovisi sudbina jednog naroda, ali i kontinenata.

“Na ovome tjednu upućeni u problematiku neće čuti ništa novo, ništa spektakularno, jer tu se ništa novoga preko noći i ne može čuti i otkriti. Novi popis stanovništva samo će biti osnova za potvrđivanje nekih modela i predviđanja. Nitko od nas nije siguran kako riješiti demografske probleme, probleme migracija. Mi smo sasvim sigurni da se ne smijemo zatvoriti i da ne smijemo zatvoriti oči i čekati da se problemi sami riješe; moramo pogledati stvarnost i tragati za rješenjima”, istaknuo je Baloban.

Demografija, iseljavanje i migracije – teme kojima je Vlada dala izuzetan značaj

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasila je kako su demografija, iseljavanje i migracije teme i izazovi kojima je Vlada dala izuzetan značaj osnivanjem posebnog resora nadležnog za demografiju.

“Svi smo svjesni da je demografski razvoj cilj i interes svake države, budući da na njemu počiva gospodarski i socijalni sustav. Naša se zemlja susreće s posljedicama višedesetljetnih negativnih demografskih trendova. U pandemijskoj 2020. godini bilježimo 21.000 više umrlih nego rođenih stanovnika, a iseljavanje u prošloj godini je ipak bilo usporenije u odnosu na prethodne godine”, upozorila je Josić.

Dodala je kako smo svi svjesni da se promjene ne mogu dogoditi preko noći, a Vlada poduzima i pokazat će da ima plan i viziju kako izvršiti ciljeve poput ostvarenja uvjeta za ostanak i povratak mladih.

Na događaju su također sudjelovati apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te sindikalni čelnici Mladen Novosel (SSSH) i Krešimir Sever (NHS). (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari