Pratite nas

Gospodarstvo

Otvoren HELI centar za obuku i usavršavanje profesionalnih pilota helikoptera

Objavljeno

na

U Krapinske Toplice je stigao simulator za sigurno letenje.

Zrakoplovsto u Hrvatskoj može imati i pozitivnu priču. Milijunska ruska investicija stigla je u Zagorje. U Krapinskim Toplicama otvoren je najsuvremeniji simulator za obučavanje pilota helikoptera.

Investicija od 12 milijuna eura u prvoj je fazi. Investitori najavljuju još ulaganja, Zagorje postaje centar helikopterske obuke.

Pogled koji imaju samo rijetki. No posao iznad zemlje bez vježbe, nemoguće je sigurno obavljati.

Osjećaj je i za iskusne pilote stvaran. Pokreti, ali i pogled kroz staklo kabine ne otkrivaju da je riječ o simulatoru. Upravo zbog toga, opreza nikada dosta.

‘Uvijek jednim okom gledati van da vide što se događa oko njih a drugo oko treba biti usmjereno na instrumente koji u nekim slučjevima vjernije pokazuju stvarnu situaciju, nego pogled iz kabine’, kaže tehnički suradnik Pero Čorko.

Pilotska kabina, uvijek je pod budnim okom kontrolne sobe. Informacije dolaze upravo iz nje.

‘Zadajem im razno razne vremenske uvjete, pratim njihove reakcije na razne situacije koje im se mogu desiti’, objašnjava Matija Borovečki, stručni suradnik, Heli centar.

Iskustvo u simulatoru neprocjenjivo je za svakog pilota. U kontroliranim uvjetima prolaze kritične situacije koje mogu doživjeti na stvarnom letu.

‘Kad im isključite jedan motor ili drugi da po njihovim reakcijama vidite da im nije svejedno, a opet znaju u glavi da je simulator, ali opet može biti zeznuto’, kaže Borovečki.

[ad id=”40551″]

Situacije koje se simuliraju, dosita su ekstremne. Noćni letovi, magla, bočni udari vjetra, samo su dio kroz što se prolazi.

‘Stvari prema kojoj se moramo orjentirati su naši instrumenti budući da ne vidimo vani, mi ne znamo u kojem položaju se nalazimo, uvijek moramo pratiti instrumente’, kaže Čorko.

O instrumentima sve ovisi. Kritične situacije sastavni su dio posla u zraku.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je, uz Irsku i Dansku, zabilježila najveći rast industrijske proizvodnje u listopadu u odnosu na prethodni mjesec među zemljama Europske unije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu porasla 2,7 posto na mjesečnoj razini, čime je njezin tempo gotovo udvostručen u odnosu na rujan kada je uvećana 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Daleko najsnažniji rast proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježila je Irska, za 10,6 posto, a slijedi Danska s 2,8 posto.

Najviše se u odnosu na prethodni mjesec smanjila proizvodnja na Malti, za 6,1 posto, u Portugalu, za 2,3 posto, i Nizozemskoj, za 1,8 posto.

Na razini EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u listopadu za 0,3 posto u odnosu na rujan kada je smanjena 0,5 posto.

Pritom je najviše porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,7 posto. Najviše se pak smanjena proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 1,7 posto.

Eurozona je također zabilježila oporavak, uz rast industrijske proizvodnje za 0,2 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim podacima Eurostata pala za 0,5 posto.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,5 posto. Najveći pad proizvodnje zabilježen je u kategoriji trajnih potroških dobara, za 1,9 posto.

Brži rast europske proizvodnje na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u EU u listopadu porasla 4,2 posto, nakon 3,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, procjenjuju u Eurostatu.

Najviše je u listopadu povećana proizvodnja intemedijarnih dobara, za 5,3 posto, te netrajnih potrošačkih dobara, za 4,7 posto. Proizvodnja energije gotovo je stagnirala.

U eurozoni je proizvodnja uvećana 3,7 posto nakon revidiranog 3,4-postotnog povećanja u mjesecu ranije.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 5,7 posto. Nasuprot tome, proizvodnja energije pala je 2,2 posto.

Među zemljama EU najviše je na godišnjoj razini poskočila proizvodnja u Irskoj, za 13,4 posto, Sloveniji, za 10,7 posto, Poljskoj, za 10 posto, i Rumunjskoj, za 9,1 posto.

U Hrvatskoj industrijska je proizvodnja u listopadu uvećana na godišnjjoj razini za 4,3 posto, nakon 3,1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježile su Danska, za 2,3 posto, Malta, za 1,4 posto, i Nizozemska, za 0,4 posto. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari