Connect with us

Iz Svijeta

Otvorena birališta na presudnim izborima u Georgiji

Objavljeno

on

Otvorena su birališta za dva senatska mjesta u južnoj saveznoj državi Georgiji, presudna za stjecanje kontrole nad gornjim domom američkog parlamenta.

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije, koja oba trenutačno drže republikanci, odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

Radi se o drugom krugu jer u prvom, 3. studenoga, nitko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas.

U prvoj utrci republikanski senator David Perdue (70) natječe se protiv znatno mlađeg demokrata Jona Ossoffa (33), bivšeg direktora tvrtke za snimanje dokumentarnih filmova kojem je jedino političko iskustvo rad za demokratskog kongresnika iz Atlante.

Perdue, odani saveznik Donalda Trumpa, u Senatu je od 2015. U prvom krugu osvojio je 49,73 posto glasova, a Ossoff 47,95 posto.

U drugoj se utrci republikanska senatorica Kelly Loeffler (50) natječe protiv crnačkog baptističkog svećenika Raphaela Warnocka (51) koji je nov u politici. On je u prvom krugu osvojio 32, a ona 26 posto glasova.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu. Pobijede li demokrati u obje, omjer u Senatu bit će 50-50, ali u tom slučaju presudan glas pripada potpredsjedniku ili potpredsjednici.

Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domom.

I predsjednik Donald Trump i Joe Biden u ponedjeljak su bili u kampanji u Georgiji.

Biden je govorio u najvećem gradu Atlanti i poručio biračima da glasaju za Ossoffa i Warnocka jer su “Perdue i Loeffler lojalniji Trumpu nego stanovnicima Georgije”.

Trump je bio u Daltonu i u 83 minute dugom govoru tvrdio da je pokraden na izborima.

U srijedu će zajednički zasjedati oba doma Kongres.

Birališta u Georgiji zatvaraju se u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, ali rezultati će se vjerojatno čekati danima.

Trump: Neće preuzeti Bijelu kuću. Borit ćemo se pakleno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari