Pratite nas

Događaji

Otvorenje Spomen sobe Domovinskog rata u Baćinu i misa za sve ubijene

Objavljeno

na

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u utorak 11. travnja u Baćinu (župa Hrvatska Dubica) Spomen sobu Domovinskog rata.

Cilj ovog memorijalnog prostora je na jednom mjestu trajno prikazati imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava, koje su položile život na oltar Domovine na području Općine Hrvatska Dubica. Tom prigodom spomen sobu su otvorili izaslanik Predsjednice RH general pukovnik Marijan Mareković, ministar branitelja Tomo Medved, Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

Svečanost je započela molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu, gdje su počast stradalima odale obitelji poginulih i nestalih, branitelji te brojne delegacije.

Otvaranjem ove Spomen sobe ujedno je obilježeno i 20 godina od ekshumacije prvih žrtava iz ove masovne grobnice gdje je 21. listopada 1991. godine izveden jedan od najtežih ratnih zločina u Domovinskom ratu. Uz obalu rijeke Une ubijeno je 56 Hrvata, većinom starijih osoba.

Svi su pobijeni rafalima iz automatskog oružja, a mrtva tijela ostavljena su nepokopana uz rijeku Unu. Još uvijek se traga za dijelom stanovnika kojima se gubi svaki trag u srpskom osvajanju tog sela u drugoj polovici rujna 1991. godine.

Nakon blagoslova i otvorenja, biskup je u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, predvodio misu zadušnicu za sve ubijene. U koncelebraciji bili su domaći župnik Željko Jurković, župnik iz Budaševa i dekan preč. Krešimir Bulić, bivši župnik u Hrvatskoj Dubici preč. Milan Begić i župni vikar iz Hrvatske Kostajnice Silvio Šćepanović.

U homiliji biskup je podsjetio kako se nalazimo u Velikom tjednu u kojem ćemo slaviti otajstva Isusove muke i smrti da bi onda u nedjelju proslavili, blagdan nad blagdanima, najveći kršćanski blagdan Uskrs. „Zašto je Uskrs tako važan i zašto su otajstva vjere u središtu našeg kršćanskog života? Zato što doista o Isusovom uskrsnuću ovisi naša čitava kršćanska vjera. Sveti Pavao kaže da kada ne bi bilo Isusova uskrsnuća, uzalud je naša vjera. Mi vjerujemo Kristu koji nije bio samo učitelj koji je lijepo govorio, koji je dobra djela činio, koji je imao sućuti za siromahe i grešnike, nego je Sin Božji koji je postao čovjekom i za nas umro i uskrsnuo.

To otajstvo njegove muke i uskrsnuća središte je naše vjere, od toga mi živimo, to je temelj naše nade i to daje smisao čitavom našem kršćanskom životu. Sve naše zemaljsko zalaganje i žrtve dobivaju svoj smisao u cilju kojeg i mi trebamo ostvariti, a to je preko smrti i patnje doći do uskrsnuća. Nije Veliki petak zadnje što je Isus doživio, nego Uskrs. I naše trpljenje i stradanje, muke i križevi, nisu ono posljednje što mi trebamo proći, nego vječni život i uskrsnuće koje dariva Gospodin onima koji ga ljube. Činiti dobro znači pripadati Gospodinu i biti dionik njegova Božjeg naroda“, poručio je biskup.

U nastavku biskup se osvrnuo na Psalam 71. i riječi: Tebi se, Gospodine, utječem, ne daj da se ikada postidim! „To su i riječi našeg bl. Alojzija Stepinca, lat. In te Domine speravi non confundar in aeternum, a koji ih je uzeo za geslo. On je simbol naše nacije koja je kroz povijest, poput njega, mnogo trpjela. Bl. Stepinac je bio pritisnut patnjom i mučenjem ali je usprkos tog poniženja, stradanja i križa uzdignut na najodličnije mjesto u našem narodu. Za njega je je sveti papa Ivan Pavao II. rekao da je on najsjajniji sin hrvatskog naroda, najsvjetliji lik Crkve u Hrvata i da je njegov živog za sve nas kompas.

Veliko je njegovo stradanje i patnja i težak je križ koji je nosio, ali što je veća patnja to je veći i plod i snaga koju nam Bog daje. Ljudi danas mole za njegov zagovor jer osjećaju da je u njemu jedna velika snaga za njihov život i da ta patnja koju je on prošao može i njima pomoći da svladaju svoje križeve i teškoće i da ih Bog po njegovu zagovoru izvede na dobro. Tako možemo reći i da je s našim poginulim braniteljima i civilima koji su stradali u Domovinskom ratu. Blagoslovili smo danas Spomen sobu za 137 žrtava. Neka nam govore naši poginuli, neka njihova patnja ne bude tek samo povod za tugu“,  poručio je biskup te dodao kako je upravo ovaj kraj između Une i Kupe kroz povijest dao brojne žrtve za Domovinu.

Biskup je rekao i kako nas već 100 godina naši istočni susjedi žele pokoriti. „Oni neprestano žele naš narod odavde protjerati i raseliti, učiniti ga robljem i slugama u vlastitoj zemlji. To se posebno činilo u Drugom svjetskom ratu i poraću kada se u našem narodu dogodio nezapamćen pokolj, ubojstva i zatiranja. Od tada 50 godina, do Oluje 1995. godine ovaj kraj je stalno imao tu komunističku i jugo-srpsku vlast iznad sebe.

Već 27 godina imamo svoju domovinu, ali mi se još uvijek u svojoj domovini moramo boriti za pravo svog naroda. Budimo ponosni! Sve te žrtve pokazuju da je nešto veliko stajalo u svim tim ljudima, hrabrim dušama, da ne dopuste nepravdi da se nametne. Ali i mi koji smo ostali i dolazimo trebamo nastaviti tu borbu znajući da poslije žrtve i križa dolazi zora uskrsnuća“.

Foto: Sisačka biskupija

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano obilježena 27. obljetnica HRZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

U vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku u srijedu, 12. prosinca 2018. održana je središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ-a).

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, lokalnih vlasti, bivši zapovjednici i djelatnici HRZ-a, obitelji poginulih pripadnika HRZ-a i drugi. U sklopu svečanosti službeno je predstavljen remontirani helikopter Mi-171 Sh.

Čestitavši svim pripadnicima HRZ-a obljetnicu osnutka izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH i predsjednika Vlade RH ministar Krstičević prisjetio se svih hrvatskih zrakoplovaca koji su u danima Domovinskog rata dali nemjerljiv doprinos uspjesima i pobjedama Hrvatske vojske, a osvrnuo se i na teške početke ratnog zrakoplovstva. Ministar Krstičević u svom je obraćanju naveo i kako se Hrvatska vojska u posljednje dvije godine sustavno obnavlja i jača što uključuje i nabavu nove opreme, a posebno je istaknuo preuzimanje prvog remontiranog helikoptera.

“Danas je značajan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo! Osim svečanosti proslave dana danas preuzimamo novi remontirani helikopter Mi-171 Sh. Iz poštovanja prema doprinosu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u stvaranju hrvatske države, pokrenuti su projekti sustavnog opremanja novim sredstvima i opremom ove zahtjevne grane pobjedničke Hrvatske vojske. Država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna ni u svoju budućnost”, rekao je ministar Krstičević. Podsjetivši kako su u sastav HRZ-a već ušli helikopteri Kiowa Warrior, a dolaze i moćni američki helikopteri “Crni Jastreb”, ministar Krstičević je zaključio:“Kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravni put”.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov u prigodnom obraćanju prisjetio se kako se HRZ tijekom Domovinskog rata stvaralo gotovo ni iz čega, a herojskim djelovanjima iz sportskih i poljoprivrednih aviona, kao i odvažnim preletima zrakoplova na slobodni hrvatski teritorij, naši su piloti dizali moral naših branitelja i održavali vjeru u pobjedu. General Šundov istaknuo je kako je dobro opremljena i obučena vojska jamac sigurnosti i slobode te se stoga moderniziraju i opremaju sve grane Hrvatske vojske.

“Svjedoci smo napora koje naša država ulaže kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila svoju Hrvatsku vojsku. Iskreno vjerujem da će se taj trend održati i da ćemo i narednim godinama nastaviti modernizirati naše zrakoplovstvo. Uz proces modernizacije planiran u ostalim granama Oružanih snaga slobodno možemo reći da stvaramo vojsku za 21. stoljeće”, zaključio je načelnik Glavnog stožera OS RH.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin istaknuo je nemjerljiv doprinos HRZ-a u Domovinskom ratu te njegovu današnju ulogu: “Danas, u mirnodopskim uvjetima čuvari hrvatskog neba obavljaju mnoge zadaće i važna su karika u sustavu domovinske sigurnosti”.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mikić u svom je govoru naglasio kako je HRZ, prošavši kroz nekoliko faza transformacije i preustroja, izraslo u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije.

“Danas sustavno provodimo nadzor i zaštitu zračnog prostora, pružamo potporu provedbi zadaća Obalne straže i obuci ostalih grana Oružanih snaga, sudjelujemo u operacijama potpore miru, provodimo zadaće hitnog zračnog medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, gašenja požara iz zraka i dajemo potporu civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj”, rekao je general Mikić. Zapovjednik HRZ-a istaknuo je kako već samo već 27 godina školujemo vlastiti pilotski kadar, a u pripremi su i novi programi koji će osigurati dovoljan broj mladih pilota za nove višenamjenske borbene avione.

Po završetku svečanosti održana je prezentacija o remontu helikoptera Mi-171 Sh, a uzvanici su potom obišli taktičko-tehnički zbor HRZ-a. Održan je i atraktivan prigodan letački program u kojem je sudjelovao i remontirani helikopter. Nakon leta pilot bojnik Dubravko Radić izjavio je kako je u potrojbu vraćeno „moćno sredstvo” te da će se koristiti za zadaće unutar Oružanih snaga, ali i za potporu civilnim institucijama.

“Remont je napravljen odlično i nemamo nikakvih zamjerki”.

U sklopu obilježavanja obljetnice u ponedjeljak 10. prosinca položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, dok je u utorak 11. prosinca služena sveta misa zadušnica za poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi Svetog Šime u Zadru koju je predvodio vojni kapelan Ivo Topalović.

Također, u ponedjeljak, 10. prosinca 2018. izaslanstvo HRZ-a položilo je vijence i zaplilo svijeće na grobu generala zbora Imre Agotića i kod središnjeg križa na gradskom groblju Mirogoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Zavičajna zajednica ‘Široki Brijeg’ u Zagrebu obilježila 25. obljetnicu održavanja tradicionalne ‘Širokobriješke večeri’.

Objavljeno

na

Objavio

U petak, 7. prosinca 2018. u prepunoj dvorani restorana Gastro Globus održana je, u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu,  još jedna tradicionalna Širokobriješka večer u Zagrebu  koja je okupila  preko 700 gostiju.

Jubilarno – 25. – druženje Širokobriježanki i Širokobriježana te prijatelja Širokog Brijega okupilo je i brojne uglednike iz društvenog, političkog, gospodarskog, sportskog i kulturnog života dviju domovina hrvatskog naroda – Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Večer su uveličali: Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, izaslanica Andreja Plenkovića, predsjednika hrvatske vlade, Žana Ćorić, izaslanica Zvonka Milasa, državnog tajnika  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Mato Kraljević, izaslanik Milana Bandića, gradonačelnika grada Zagreba, Zdenko Ćosić, izaslanik Dragana Čovića, predsjednika HNS a i HDZ a BiH, Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega. Na večeri su bili i Zlatko Dalić, izbornik osvajača svjetskog srebra u nogometu, Anđelo Kvesić, osvajač bronce na Svjetskoj karate ligi i brat osvajača svjetskog zlata u karateu – Ivana Kvesića te prof.dr.sc. Eduard Galić, sveučilišni profesor i poznati hrvatski kardiolog.

Pozdravljajući okupljene dr.Zdenko Kraljević,  predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu naglasio je važnost njegovanja i čuvanja svoje baštine, svog identiteta. „Uz zadržavanje trajne veze sa zavičajem, upravo to je i cilj održavanja ovih naših druženja“ – rekao je.

Marko Ćavar, jedan od prvih predsjednika Širokobriješke zajednice u Zagrebu podsjetio je nazočne na početke rada zajednice te projekte koje je zajednica završila: obnovu zgrade gimnazije na Širokom Brijegu, izgradnja spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku i Gojku Šušku, ratnom ministru obrane  u Širokom Brijegu, koji su bili redoviti gosti na svim Širokobriješkim večerima. „ Nastavljamo graditi mostove između Širokog Brijega i Zagreba, naša dva zavičaja“ – poručio je.

„Uvijek mi je posebno zadovljstvo biti s vama“- poručila je predsjednica Kolinda te naglasila važnost zajedništva u ostvarivanju bitnih ciljeva za hrvatkih narod kako u RH tako i u BiH.  „To što Širkobriješka zajednice pomaže Hrvate u entitetu Republika Srpska i obnovu katličke crkve u Bijeljeni  pravi je pokazatelj zajedništva hrvatskog naroda “ rekla je predsjednica koja je Mati Buliću, pomogla i zapjevala s njim njegovu poznatu pjesmu uz koju su snažno vezani svi Širokobriježani „Domu mom“.

I ova svečana 25. Širokobriješka večer je, kao i godinama prije, imala humanitarni karakter. Po prvi put,  dio humanitarnog prihoda će ići izvan Širokog Brijega – u obnovu župne crkve Prečistog Srca Marijina u Bijeljini, koja je, poput brojnih Hrvata tog kraja, u proteklom ratu teško stradala.  Crkva je zbog povijesne i arhitektonske vrijednosti,  2015.godine proglašena i nacionalnim kulturnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način,  Zavičajna zajednica  Široki Brijeg, uz konkretnu  potporu šalje i poruku Hrvatima u ovom dijelu BiH da nisu sami a ponajmanje da su zaboravljeni.

Vlč. Andrej Lukanović zahvalio je Zavičajnoj zajednici Široki Brijeg na potpori te izrazio uvjerenje kako će crkva Prečistog srca Marijina u Bijeljini, čija je obnova u tijeku,  ubrzo zasjati u svojoj punoj ljepoti na radost i ponos preostalih 100 katolika koliko ih je ostalo u Bijeljini nakon proteklog rata.

Jubilarnu svečanost – 25. Širokobriješku večer, izvedbama gange i bećarca ulješali su  kulturno umjetničko društvo „Brda“iz Izbična, te širokobriješki studenti u Zagrebu koji su otplesali hrvatske tradiconalne plesove linđo i trusu.

Za zabavu do jutra pobrinuo se Mate Bulić, dugogodišnji prijatelj zajednice i Širokog Brijega uz pratnju benda Delta.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu i ove je godine osigurala brojne vrijedne nagrade za tradicionalnu tombolu.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari