Connect with us

Pregled

OTVORENO – Ćiro: Kazna je drakonska! Grabovac: Nismo dobili crveni karton, nego žuti (Video)

Objavljeno

on

O kazni kojom je hrvatska nogometna reprezentacija kažnjena i možemo li spriječiti novi huliganski ispad, u emisiji HRT-a Otvoreno razgovarali su i analizirali situaciju Miroslav Ćiro Blažević, osnivač Kluba navijača Uvijek vjerni Kruno Grlević, delegat UEFA-e Duško Grabovac, Krunoslav Borovec i Božo Sušec.

[ad id=”68099″]

”Nažalost, stvorili smo klimu negativnih očekivanja. Nikad nisam pomislio da bi nas mogli izbaciti s natjecanja. Mislim da je ovo drakonska kazna, nije nam se moglo gore dogoditi. Nikad u povijesti nogometa nijedan klub nije bio izbačen i sada bi mi trebali radi dva idiota biti izbačeni. Kazniti hrvatski nogomet bio bi apsurd. Sami smo se doveli u situaciju da smo sretni s visinom kazne, ali je ona normalna”, rekao je Miroslav Ćiro Blažević.

Božo Sušec smatra kako je kazna Uefe blaža nego što se očekivalo. ”Televizijska prava za utakmice su prodana, tko bi to platio. Uostalom, bolje je za europski nogomet, marketing i posao da igraju Modrić i naše ostale nogometne zvijezde nego najbolji igrač Bugarske. Zbog toga, smatram, kazna je blaga”, mišljenja je Sušec.

Duško Grabovac uvažio je i argumente Ćire Blaževića i Sušeca istaknuvši kako se radi o paradigmi. Dodao je kako nismo dobili crveni već žuti karton. ”Kazna je dobro odmjerena. Spriječila je mogućnost da reprezentacija ne bude, na način koji nije sportski, eliminirana iz natjecanja. Najveći gubitnici su dobronamjerni navijači koji neće moću gledati svoju reprezentaciju”, rekao je Grabovac.

Štimac se složio s tvrdnjom da se radi o drakonskoj kazni. Ukazao je da je šteta od zabrane dolaska navijačima na dvije utakmice pola milijuna očekivanog prihoda, uz 100.000 eura koje također moramo platiti.

”Nije Hrvatski nogometni savez tako bogat, samo jedna situacija, kada se ne bi plasirali na prvenstvo, dovodi u pitanje egzistenciju HNS-a”, poručio je Štimac.

Grlević je istaknuo kako je hrvatski nogomet maksimalno blago Hrvatske. Upozorio je kako su hrvatski navijači taoci HNS-a s jedne i huligana s druge strane. Nitko nije pričao o kultu reprezentacije koji je u padu, naglasio je Kruno Grlević i rekao da je Hrvatska nacionalna reprezentacija – javno dobro.

”Nije ona od huligana niti od Davora Šukera koji je pokušava privatizirati. Kada dolazim u Dalmaciju, ne osjećam se ugodno, jer sam na neki način dio HNS-a i onda moram u tisuću riječi objašnjavati ljudima odnose”, rekao je Grlević.

U Luksemburgu nam se dogodilo što smo i pretpostavljali, sukob frakcija i taj sukob bio je planiran s inozemstvom, objasnio je Krunoslav Borovec, zahvaljujući brzoj reakciji kolega u Luksemburgu, 40 osoba je privedeno. ”

Oni će biti kriminalistički obrađeni u Hrvatskoj i zatražit ćemo za njih mjere zabrane sudjelovanja na nogometnim utakmicama. Njihovo je ponašanje bilo opasno, moglo je doći do težih tjelesnih ozljeda”, rekao je Borovec.

Dodao kako se sličan scenarij može očekivati na Malti.

”Postoji rizični faktor po pitanju Malte, jer se tamo nalaze male policijske snage a policijska organizacija nema puno iskustva. Nemaju ustrojen policijski sustav koji bi po modelima europskih modernih  policija odgovorio na izazove”, mišljenja je Borovec.

Sušec je komentirao da država može riješiti huliganizam ako to želi. ”Do sada nije postajala čvrsta volja. To je marginalna manjina, ali ne zanemariva. Jedini kontinuitet u hrvatskom nogometu je huliganizam. Mora se naći način da takvi navijači ne odu na Maltu”, rekao je Sušec.

Dodao je kako klubovi izdaju zabrane svojim navijačima, na 10 godina ili doživotno.

Štimac je ustvrdio kako je pomalo umoran od ”ovakvih emisije, jer sve samo ostaje na priči”.

”Policija, pravosuđe i politika mogu riješiti problem – da huligani, manjina, teroriziraju velik broj ljubitelja nogometa. Saborski zastupnici su vrlo bliski s klubovima navijača, a te navijačke udruge imaju u statutima mogućnost isključivanja pojedinca koje nanose štete. Međutim, nikada se nije dogodilo isključenje pojedinca, a među njima su stalno. Zahtijevaju od klubova da uvode kodekse, a red nisu napravili u vlastitoj kući. Previše se politizira, a  nitko nema čvrstu ruku”, rekao je Štimac.

Ćiro je istaknuo kako će se ‘uvijek rađati huligani dokad god postoji ovakav animozitet prema hrvatskom nogometnom savezu i njegovom rukovodstvu.

”HNS nikako da shvati da su navijači apsolutno najvažniji. S njima treba naći kompromis i dijalog, da se ponašaš tako da te oni vole”, zaključio je Ćiro.

Pogledajte cijelu emisiju:

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari