Connect with us

Pregled

Je li profit apsolutni prioritet SP-a u Kataru?

Objavljeno

-

SP Katar zastave
Foto: EPA

Nevjerojatnih dvjesto milijardi eura potrošeno je za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Od same dodjele domaćinstva prate ga kontroverzije. Zabrinjavaju izvještaji o izrabljivanju i mnogobrojnim pogibijama stranih, slabo plaćenih radnika koji su gradili velebne stadione. Upozorava se da se sve odigrava u državi koja ni najmanje ne poštuje ljudska prava, prava manjina i slobodu medija.

Je li novac, profit – apsolutni prioritet? Je li on ispred svega drugoga? Preispituje se FIFA-ina licemjernost. Gdje su se izgubili transparentnost, solidarnost, pravednost i poštenje?

Vedriš: Vlak je iskočio iz tračnica

Katar je 2010. godine dobio domaćinstvo i organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu. Već je i sama dodjela bila sporna. prof. dr. sc. Mladen Vedriš, Visoko učilište Effectus kazao je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako je sama dodjela izazvala potrese i u FIFA-i, ali i u UEFA-i.

Dodjela SP-a Katru je bio tektonski pomak, jer se umjesto nogometa i razgovora o tome, govorilo tko može osigurati veća financijska sredstva.

Dodao je da se razgovaralo o nečemu što je presedan da se igra u ovakvim terminima.

– Ja bih rekao da je tu jednim dijelom vlak iskočio iz tračnica, poručio je.

Vedriš je istaknuo kako je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo zapravo show business.

Macan: Tek će se vidjeti je li greška da se Kataru dodijeli domaćinstvo

Sepp Blatter kazao je da je dodjela domaćinstva Kataru bila kobna greška. Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan naglasio je kako je do sada bilo bitno da se domaćinstvo da zemljama gdje bi se poboljšala infrastruktura, primjerice izgradnja stadiona.

– A je li dodjela domaćinstva Kataru greška, to je će tek vidjeti, kazao je Macan.

Brezovec: U Kataru nogomet nije u prvom planu

Sociolog Dr. sc. Erik Brezovec, Hrvatski studiji poručio je da u svakoj zemlji ima nogometnih fanova, ali je pitanje koliko ima stvarnih navijača.

Dodao je da misli da u Kataru nogomet nije u prvom planu.

– Stvar je nekih drugačijih ciljeva, kazao je.

Istaknuo je da sumnja da će ovo Svjetsko prvenstvo polučiti neke plodove za nogometom.

“Katar želi ući na kartu svijeta”

Sociolog Brezovec osvrnuo se na bojkot ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

– Ako bi netko trebao bojkotirali, onda smo mi ti koji ga trebamo bojkotirati. No, nećemo, jer kada se lopta zakotura, svi će htjeti gledati nogomet, rekao je.

Naglasio je kako nikome ne može biti drago u kojoj se situaciji nalazi danas suvremeni nogomet.

Vedriš je poručio kako je nogomet bazičan, ali da su oko njega sve širi krugovi interesa.

Ovih dana se preispituje FIFA-ina licemjernost. Brezovec je dodao kako se postavlja pitanje kada je FIFA-izgubila svoju vjerodostojnost.

Vedriš je istaknuo kako će FIFA od Svjetskog prvenstva dosta zaraditi. Dodao je da Katar ovogodišnjem prvenstvom želi ući na kartu svijeta.

Macan se složio da je Kataru u interesu da uđu u “Klub velikih”.

Gledanje utakmica za vrijeme radnog vremena?

U Hrvatskoj se povela rasprava o gledanju utakmica u školama, ali kako će i Hrvatski sabor imati pauzu u vrijeme igranja utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.

Sociolog Brezovec naglasio je kako se tako stječu određeni politički bodovi. Smatra i da po tom pitanju opet dolaze do izražaja određene razlike, jer ne mogu svi radnici tijekom dana, odnosno tijekom radnog vremena imati mogućnost gledanja nogometne utakmice u 11 sati ujutro.

Macan je rekao kako se danas cijeli dan priča o gledanju utakmica u vrijeme nastave.

“Pobjeda Hrvatske”

Brezovec je poručio kako će na ovogodišnjem prvenstvu pratiti Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Dodao je da vjeruje da će Hrvatska prvu utakmicu pobijediti, te da Hrvatska ide najmanje do četvrtfinala.

Macan je dodao da misli da će Hrvatska proći grupu. Vedriš je kazao kako je velika stvar proći grupu, a kasnije je sve moguće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas