Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo akademiku Muhamedu Filipoviću

Objavljeno

na

Poštovani!

muhamed filS obzirom da je svečana povelja, poznatija pod imenom „Ahdnama“, koju je ukazujući veliku pažnju bosanskim franjevcima 28. svibnja 1463. kada je osvojio Bosnu, napisao sultan Mehmed II. Osvajač, poznatiji kao El Fatih, nama braniteljima oboljelim od PTSP-a nije jasno na koga se navedena povelja odnosila. Budući da Vi tvrdite kako prije dolaska Turaka u Bosni i Hercegovini nije bilo ni Hrvata ni Srba, isto kako je u svojim stihovima pisao i Safvet beg Bašagić, citiramo: „Od Trebinja pa do Brodskih vrata, nije bilo Srba ni Hrvata, a sada se u naše hire k’o u svome šire…“, ili pak Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklaraciji, tvrdeći kako je Bosna i Hercegovina država jednog naroda i dvije neislamske manjine, prema Vašem mišljenju, može li biti da se Ahdnama u to vrijeme odnosila na one stanovnike Bosne i Hercegovine koji se danas izjašnjavaju kao „ostali“?

Imajući na umu kako je Ahdnama data bosanskim franjevcima koji dolaze iz rimokatoličke Crkve, logično bi bilo zaključiti kako su, prema Vašoj teoriji, „ostali“ isključivo bh. rimokatolici.

S obzirom da Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem danas predstavlja građane Bosne i Hercegovine koji se ne žele nacionalno izjašnjavati nego se vode kao „ostali“, može li biti da Demokratska fronta svoje pravo na konstitutivnost u ime „ostalih“ izvlači upravo iz Ahdname?

Budući da tvrdite kako prije dolaska osmanlija u BiH nije bilo Hrvata ni Srba, želite li reći kako se Vi zalažete da u Bosni Hecegovini budu dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i „ostali“?

Ahdnama-005Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, vidimo veliku podudarnost između stranaka koje predstavljaju isključivo bošnjački narod, poput SDA i SBB, i stranaka koje predstavljaju „ostale“, kakve su SDP, DF, SDU i Naša stranka, pa nam se sve čini kako bi novi ustav Bosne i Hercegovine mogao ići utabanim stazama koje su utemeljili Mehmed II. Osvajač, Safvet beg Bašagić i Alija Izetbegović.

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine je u potpunosti implementirao vlast na načelima bošnjačkog naroda i predstavnika „ostalih“, ostavljajući predstavnicima hrvatskog i srpskog naroda status nacionalne manjine, koji kao takvi nemaju dovoljan kapacitet sudjelovati u političkom životu u Kantonu Sarajevo.

Koalicija predstavnika bošnjačkog naroda SDA i DF-a, koji predstavlja „ostale“ nastala je u prošlom predsjedništvu kada su članovi ispred Federacije bili Bošnjak – Bakir Izetbegović i „ostali“ – Željko Komšić, i očekujemo kako će ta koalicija nakon Sarajeva preuzeti svu vlast na prostorima koje je u Domovinskom ratu držala pod kontrolom Armija BiH, ali i kako će pokušati preuzeti i veći dio političkih pozicija koje su Daytonskim sporazumom pripale hrvatskom i srpskom narodu.

Nadamo se kako i Vi, kao jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca, povijesni revizionar te jedan od utemeljitelja bošnjačko-muslimanske organizacije (MBO) uviđate kako će sve pozicije koje po Daytonu pripadaju Bošnjacima pripasti bošnjačkim strankama (SDA), a kako one pozicije koje pripadaju Hrvatima i Srbima treba dijeliti sa strankama koje predstavljaju „ostale“ čime „ostali“ u biti dekonstituiraju hrvatski i srpski narod u Bosni i Hercegovini, što je prema našem mišljenju, kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Smatramo kako nijedna pozicija koja bi trebala pripadati hrvatskom i srpskom narodu ne može pripasti onima koji se na posljednjem popisu stanovništva nisu izjasnili kao Hrvat ili Srbin, i zanima nas, da li se i Vi, kao bošnjački intelektualac, slažete s našim stajalištima, pa Vas stoga ovim putem molimo da, ako ste u mogućnosti, svoje mišljenje iznesete u jednoj od emisija Senada Hadžifejzovića.

Napomena: S obzirom da je 1248. godine iz Vatikana stigla službena potvrda dopuštenja uporabe hrvatskog jezika i glagoljice u crkvenoj liturgiji, koju je odobrio papa Inocent IV., što je praktički značilo da hrvatski jezik, uz latinski, hebrejski i grčki, službeno postaje četvrti liturgijski jezik, te budući da je Ahdnama napisana izričito bosanskim franjevcima, mi branitelji oboljeli od PTSP-a smatramo kako su se „ostali“ u to vrijeme molili na hrvatskom, a ne na bosanskom jeziku kako danas tvrdi predsjednik „ostalih“, Željko Komšić.

S poštovanjem!

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari