Pratite nas

Otvoreno pismo Aleksandru – Saši Magazinoviću koji je protiv kanala na hrvatskom jeziku

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, gdje su u uporabi tri službena jezika, hrvatski, bosanski i srpski, te dva pisma, latinica i ćirilica

Budući da Bosna i Hercegovina ima tri javna servisa, RTV Republike Srpske (sa sjedištem u Banja Luci, i srpskim jezikom u službenoj uporabi), RTV Federacije BiH (sa sjedištem u Sarajevu, i bosanskim jezikom u službenoj uporabi) i RTV Bosne i Hercegovine (sa sjedištem u Sarajevu, također s bosanskim jezikom u službenoj uporabi), postavlja se pitanje zašto su zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (koje su izabrali bošnjački birači) protiv toga da Hrvati u BiH imaju javni servis na hrvatskom jeziku.

Gospodin Saša Magazinović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ispred SDP-a BiH, po nacionalnosti Srbin, je javno podigao glas kako će on i njegova stranka biti protiv kanala na hrvatskom jeziku. U skladu s bošnjačkim vitalnim nacionalnim interesima, tj. onemogućavanjem Hrvatima u BiH da imaju medije na svom jeziku (što je svakom od konstitutivnih naroda u BiH Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo), sada imamo situaciju da su i Srbi iz Federacije BiH protiv medija na hrvatskom jeziku.

Dva entiteta i tri naroda je neodrživa političko-teritorijalna formula za opstojnost BiH, i postavlja se pitanje treba li Bosnu i Hercegovinu urediti po mjeri dva naroda ili po mjeri tri naroda.

Kada bi se Bosna i Hercegovina uređivala po mjeri tri naroda, logično bi bilo da osim Republike Srpske, postoje i republike bošnjačkog i hrvatskog naroda, u kojima bi svaki narod imao javni servis na svom materinskom jeziku, kao što to imaju predstavnici srpskog naroda iz kojeg dolazi Saša Magazinović. S obzirom da Sašu Magazinovića biraju bošnjački birači u sarajevskoj izbornoj jedinici, podrazumijeva se kako je u funkciji vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda, i kako se mora politički dokazivati protiv vitalnih interesa hrvatskog naroda, što njemu vjerojatno i ne pada teško.

Podjela Bosne i Hercegovine na bošnjački i srpski teritorijalno-politički prostor, uz pretvaranje hrvatskog naroda u nacionalnu manjinu, bi zasigurno zadovoljilo političke ambicije ovog mladog Srbina, koji se ne zalaže za izjednačavanje konstitutivnosti svih naroda na cijelom prostoru BiH, primjerice Srba u Federaciji BiH, ili Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, nego se zalaže za bošnjačku republiku na prostorima Federacije BiH, koja bi bila politički ekvivalent Republici Srpskoj.

Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, je kroz projekt Zapadne Njemačke u Federaciji BiH jasno definirao kako će njegova zapadnobošnjačka strana Bosne i Hercegovine (koja je definirana u Bošnjačkom institutu, čiji je on predsjednik), pronalazeći Srbe poput Saše Magazinovića i Svetozara Pudarića, uspostaviti iste odnose u Federaciji BiH kakve je uspostavila Republika Srpska prema Bošnjacima u Republici Srpskoj, što u potpunosti odgovara dogovorima Alije Izetbegovića i Radovana Karadžića o podjeli Bosne i Hercegovine na dva dijela – srpski i bošnjački.

Zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, vrlo dobro zna kako opstanak Republike Srpske ovisi isključivo o zadovoljavanju bošnjačkih političkih interesa u Federaciji BiH, i stoga nas nimalo ne čudi što se upravo on, kao politički Srbin, prvi usprotivio kanalu na hrvatskom jeziku, odnosno temeljnom pravu hrvatskog naroda u BiH na informiranje i obrazovanje na svom jeziku. I Zlatku Lagumdžiji i Saši Magazinoviću je kristalno jasno kako je dokidanje temeljnih prava jednom narodu, put ka dokidanju konstitutivnosti tog naroda.

Nadahnut Memorandumom 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je napisan pod brižnom palicom Dobrice Ćosića, Saša Magazinović je osjetio priliku kako je Sarajevu umjesto Vojislava Šešelja potreban novi vojvoda koji će negirati postojanje hrvatskog naroda, a samim tim i hrvatskog jezika, stoga ovom prilikom mi, hrvatski branitelji u BiH, danas, 10. travnja 2014. poručujemo vojvodi Magazinoviću kako je car gol i da može slobodno početi puštati bradu.

P.S. Vojvodo Aleksandre, čisto informativno nas zanima, jesu li Vaši preci bili u partizanskom ili u četničkom antifašističkom pokretu?

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari