Connect with us

Reagiranja

Otvoreno pismo Anti Tomiću: ‘S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!!’

Objavljeno

on

Razumijemo Vašu autorsku potrebu da putem ironije, sarkazma i metafora opisujete našu stvarnost. Bilo nam je žao što ste dobili kantu govana nasred splitske rive zbog svojih riječi jer smatramo slobodu svakoga da izrazi svoje stajalište. No….

Poštovani gospodine Ante Tomiću,

Javljamo se ovim putem kako bismo izrazili svoje duboko neslaganje s Vašim tekstom http://www.jutarnji.hr/…/the-biggest-retard-in-cro…/5310131/ u “Jutarnjem listu”.

Razumijemo Vašu autorsku potrebu da putem ironije, sarkazma i metafora opisujete našu stvarnost.

Bilo nam je žao što ste dobili kantu govana nasred splitske rive zbog svojih riječi jer smatramo slobodu svakoga da izrazi svoje stajalište. No….

U svom zadnjem tekstu prešli ste granicu koja se ne smije prelaziti te ste nas, vjerojatno, nehotice povrijedili.

Vjerojatno ne znate kakav život živimo mi, roditelji, koji imamo djecu koju nazivate retardima i intelektualno uskraćenima.

Pred koliko nerazumijevanja, diskriminacija i predrasuda moramo zastajkivati da bismo našoj djeci osigurali kvalitetan i dostojan život?

Vjerojatno ne znate koliko ljubavi i ljudskosti naša djeca daju ovom svijetu i koliko je ovaj svijet bolji i humaniji samim njihovim prisustvom.

Istina, oni ne znaju obrisati guzicu i lako ih je nagovoriti na vezivanje pertli s kraljevskim kobrama i sve ono što ste napisali.

Mnogi su neverbalni, ne znaju čitati niti pisati, ali njihovi zagrljaji najtopliji su na svijetu, njihovi poljupci najdulje ostaju na obrazu, njihova toplina najdulje grije.

Sve to vjerojatno ne znate te ste sa svojim tekstom izlili kantu govana po svima nama.
No, vjerojatno znate kako ste se u tom djeliću sekunde, kada vas je ta smrdljiva, ljepljiva tekućina zalila, osjećali.

Vjerujte, tako se i mi sada osjećamo nakon čitanja vašeg teksta. Vi ste nas i našu djecu, htjeli to ili ne, zalili govnima, ponizili i obezvrijedili.

Stoga smatramo da sama isprika vas i izdavača novina nije dovoljna.  Smatramo da bi radi svoje senzibilizacije trebali živjeti jedno vrijeme (recimo nekih 200 sati) s „retardima i intelektualno uskraćenima“ kako biste shvatili sve njihove vrijednosti i sve ono što oni ovom svijetu donose.

Vjerujemo da ćete nakon volontiranja biti svjesni koliko su Vaše riječi povrijedile nas i našu djecu.

Smatramo da bi izdavač morao, u ime odštete, putem natječaja donirati svotu od najmanje milijun kuna udrugama koje se silno trude osigurati kvalitetu života djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!!

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom

Radni tim

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari