Pratite nas

OTVORENO PISMO BIVŠEM PREDSJEDNIKU DRŽAVE STJEPANU MESIĆU S DOŽIVOTNIM PRIVILEGIJAMA

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO BIVŠEM PREDSJEDNIKU DRŽAVE STJEPANU MESIĆU S DOŽIVOTNIM PRIVILEGIJAMA – U agoniji preko Tita brani privilegije stare odumiruće komunističke elite

Predsjednik Republike Stjepan Mesic u Kumrovcu 151009Bivši predsjednik države Stjepan Mesić s doživotnim privilegijama objavio je priopćenje za javnost u kojemu se išao sukobiti s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom zbog njegove izjave da on, Karamarko, kad bi postao šef države, iz Ureda Predsjednika izbacio bistu Josipa Broza Tita. U ovome pismu uopće ne želim sudjelovati u dnevnopolitičkom prepucavanju između ove dvojice političara, još manje biti Karamarkov branitelj. Ali zbog cijele javnosti dužan sam upozoriti na neke dijelove Mesićeva priopćenja koja su elementarno kršenje Ustava te narušavanje demokratskih vrijednosti hrvatskog društva. Udar na zdravu pamet ne želim ni spominjati.
No idemo redom. Mesić je u svome priopćenju, u kojemu naglašava da je i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, po tko zna koji put iznio nevjerojatan niz tumačenja povijesnih događaja, kako ih on već tumači godinama, a koja su splet manipulacija, pojednostavljivanja, prešućivanja, neznanja, nerazumijevanja, ali i zločestoće. Evo nekih njegovih umotvornih bisera:

– Na području bivše Jugoslavije antifašističku su borbu poveli i završili uspješnije, nego u bilo kojoj zemlji okupirane Evrope, komunisti.
– Iz antifašističke borbe proizašla je federativno uređena Jugoslavija u kojoj je Hrvatska bila federalna jedinica s nekim bitnim atributima države, da i ne spominjem to da je i u prvome poslijeratnom ustavu, kao i u onome iz 1974. bila izrijekom priznata kao država.
– Ako je, dakle Tito za nešto kriv, onda je kriv za to što je Hrvatska u novoj Jugoslaviji, za razliku od one monarhističke, dobila atribute države i – u krajnjoj liniji – pravnu mogućnost da iz federacije izađe.
– Tito i komunisti koje je vodio krivi su što su postavili temelje na kojima je bilo moguće uspostaviti današnju samostalnu Republiku Hrvatsku.
– Kao prvo, nitko pametan ne poriče da je zločina bilo, ali za razliku od NDH čija je politika bila zločin, u poslijeratnoj Jugoslaviji, uključujući Hrvatsku, pogotovo u prvim mjesecima nakon završetka rata, ti zločini nisu bili politika, nego – usudio bih se reći, imajući u vidu iskustva drugih okupiranih zemalja – neizbježni pratitelj pobjede.
– Ali, dok su u NDH Srbi, Židovi, Romi ubijani samo i isključivo zato što su bili Srbi, Židovi i Romi, a Hrvati zato što su bili antifašisti, za cijelo vrijeme trajanja Jugoslavije nitko nije ubijen samo i jedino zbog toga što je bio Hrvat.
– Osim toga, da pokušamo još jednom razjasniti ulogu Tita u likvidacijama poslije završetka rata. Postoje dvije (!) njegove pisane naredbe da treba “pod svaku cijenu spriječiti likvidiranje zarobljenika”. Nikakvu naredbu koja bi upućivala na zaključak da su bilo on, bilo vrh tadašnje države, naredili nešto drugo, nitko do dana današnjega nije uspio pronaći. Dakle, nema zapovijedi s Titovim potpisom: ubijte zarobljenike, nego naprotiv postoje dvije zapovjedi s njegovim potpisom u kojima se zabranjuje ubijenje zarobljenika. Što ne znači da ubijanja nije bilo. Bilo je, kao i u svim do tada okupiranim zemljama Evrope u kojima je osvetnički duh tražio zadovoljštinu nakon negdje četiri, a negdje šest godina nepojmljivih stradanja i terora. I nitko to ne odobrava.
– Obračun s Titom obračun je s idejom komunizma koja postaje u uvjetima ekonomske krize sve zanimljivija i privlačnija ljudima koji do sada o njoj ništa nisu znali.
– Ta socijalistička Jugoslavija (sve do pred kraj) imala je gospodarstvo u kojemu su uspješno bili spojeni elementi planske privrede i slobodnog tržišta, gospodarstvo koje je nalazilo svoje mjesto na nemilosrdnom svjetskom tržištu; a da je sa svojom vanjskom politikom Jugoslavija izborila za sebe mjesto na međunarodnoj sceni, nesrazmjerno važnije i utjecajnije, no što bi joj pripadalo na osnovi veličine, broja stanovnika ili ekonomske moći. I to sve pod vodstvom toga Tita.
– Odbijam prihvatiti da je zaokret Hrvatke udesno nepovratan. I siguran sam da u tome imam potporu većine građana naše zemlje. Jer, bitno je shvatiti jedno: nije u pitanju Tito, ili da budem precizniji, nije u pitanju samo Tito. On je simbol, uništavajući kojega desnica želi uništiti i antifašizam kao podlogu društva što bi ga trebalo graditi u današnjoj Hrvatskoj.

Na ove Mesićeve tvrdnje nema smisla ovdje pojedinačno odgovarati te ići s njime u raspravu. Jer se svaka od ovih tvrdnji može više ili manje osporiti, ili barem argumentirano rušiti. O svemu tome izašlo je mnoštvo znanstvenostručnih knjiga i članaka koji Mesiću nisu dovoljni niti dobri jer ne odgovaraju njegovoj istini. Njegovo je pravo da uživa u svojoj istini, ali ne i da je nameće cijeloj javnosti, i to još pod autoritetom bivšeg predsjednika s doživotnim privilegijama koje svi mi obilato plaćamo koji punimo državni proračun.

Mogli bi Mesiću postaviti neka od sljedećih pitanja: Istina je da su elementi NOB-a bili antifašistički, jer ništa u povijesti nije crno-bijelo, a posebice ne u građanskom ratu kakav je vladao na hrvatskom prostoru u Drugome svjetskom ratu. Ali je li Tito bio antifašist? Ne, on je bio ravan fašistima i nacistima. Zašto? Može li netko naći razliku vladanja između Tita i Ante Pavelića? Je li bilo demokracije u oba režima? Je li otuđivano privatno vlasništvo? Jesu li ubijani politički protivnici? Jesu li kršena elementarna ljudska prava? Jesu li iza sebe ostavili masovne grobnice? I još se puno sličnih pitanja može postaviti. No sve to nema smisla jer Mesić ne zna argumentirano polemizirati, niti uvažava činjenice, niti ih razumije. On jednostavno nameće ideologiju, komunističku dogmu uvijenu u plašt antifašizma.

Ali Mesić ima pravo na svoj stav kao i svaki drugi građanin slobodne, demokratske Hrvatske. Članak 38. Ustava Republike Hrvatske propisuje: „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.” No isti Mesić oduzima pravo na drugo mišljenje, na drukčiji politički stav, uopće na slobodu govora svakome tko ne misli kao on i njemu slični. Ne bi li u demokratskoj zemlji to bilo dovoljno kako bi se provela javna rasprava o svrhovitosti njegovih doživotnih privilegija te da se razmotri njihovo ukidanje? Samo je u Hrvatskoj, koja hoće biti demokratska zemlja, moguće da jedan bivši predsjednik kao Mesić uživa doživotne privilegije kao da je član neke kraljevske dinastije ili da je doživotni diktator u pričuvi. I to je jedna od nakaradnosti hrvatske zbilje koju Mesić obilato koristi.

Ako je Tito bio takav antifašist, ako nije bilo politički organiziranog zločina, kako bi Mesić mogao objansiti, u čemu je antifašistička poruka Odluke AVNOJ-a od 21. studenoga 1944. kojom je etničkim Nijemcima oduzet status nacionalne manjine i građanska prava, jugoslavensko državljanstvo i imovina.

Tekst tog dokumenta glasi:
„1. Svi pripadnici nemačke manjine koji žive u Jugoslaviji izgubiće automatski jugoslovensko državljanstvo, kao i sva građanska i nacionalna prava;
2. Celokupna pokretna i nepokretna imovina svih nemačkih etničkih lica smatra se konfiskovanom i postaje državna svojina;
3. Jugoslovenskim Nemcima se zabranjuje traženje bilo kakvih prava i vršenje istih ili traženje pravne ili lične zaštite od sudova ili institucija.“
Odluka AVNOJ-a od 21. novembra 1944. godine potvrdila je Proglas i pripadnici nemačke nacionalne manjine ostaju bez sve svoje imovine. Član 1. ove odluke glasi:
1. …..
2. Danom stupanja na snagu ove odluke prelazi u državno vlasništvo:
sva imovina osoba nemačke narodnosti, osim Nemaca koji su se borili u redovima Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavje ili su podanici neutralnih država a nisu se držali neprijateljski za vreme okupacije…“.
Član 3. Odluke definiše šta se ima smatrati pod imovinom:
Pod imovinom u smislu ove Odluke imaju se smatrati nepokretna dobra, pokretna dobra i prava, kao zemljišni posedi, kuće, nameštaji, šume, rudarska prava, preduzeća sa svim postrojenjima i zalihama, hartije od vrednosti, dragocenosti, udeli, deonice, društva, udruženja svake vrste, fondovi, prava uživanja, svakovrsna platežna sredstva, potraživanja, učestvovanja u radnjama i preduzećima, autorska prava, prava industrijskog vlasništva, kao i sva prava na napred pomenute predmete.“

Mirko Tepavac, vojvođanski komunist, partizan, kasnije jugoslavenski savezni sekretar za vanjske poslove, u svojim je sjećanjima ustvrdio kako je Titova politika prema Nijemcima bila najobičniji genocid. Tepavac je posebno bio na tom pitanju osjetljiv jer je rodom bio iz Vojvodine, odakle je i najviše stradalo podunavskih Nijemaca. Ima li genocid mjesta u antifašističkim vrijednostima koje bi trebale biti demokratske, uz poštivanje nacionalnih, vjerskih, ljudskih i svih drugih prava? Istina, kako povijest nije crno-bijela, tako se ni Titov život ne može svesti pod crno-bijelo tumačenje. No, jedno je činjenica. On je bio zločinac na čelu zločinačkog režima, i tu staje svaka daljnja rasprava ako se slažemo što su to demokratske, antitotalitarističke vrijednosti. To se isto odnosi i na Pavelića i na sve druge diktatore koji su vladali krvavim rukama.

Mesić sve to zna, ali svejedno izmišlja manipulira i prešućuje. Na ovome mjestu nema smisla Mesića pitati: zašto je tražio strogo kažnjavanje potpisnika Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine, zašto godinama širi netrpeljivost prema vjerskim zajednicama, napose prema Katoličkoj crkvi, i to još iz vremena kad je bio načelnik općine Orahovica; zašto je početkom 90-ih slavio 10. travnja kao dan hrvatske državnosti, zašto je uz ustaške pjesme skupljao novac hrvatske dijapore, zašto se razišao s Tuđmanom iznoseći neistinu da je to zbog politike prema BiH, zašto je lažno svjedočio na Haaškome sudu, zašto godinama kontaminira hrvatski politički i javni prostor govorom mržnje… Našička cementara, Gadafi, Rusija, svježe kupljeni stanovi, Patria i svašta drugo neka stoji sa strane, za to valjda postoje nadležne i neke državne službe.

No ima još nešto opasno, antidemokratski u Mesićevom stavu iz njegovog najnovijeg priopćenja, što nije nikakva novost. Mesić, naime, kaže kako Karamarkova izjava sugerira „da naše društvo nepovratno skreće udesno, odričući se ideja i ideala koji su nosili generacije naših očeva i djedova u epskoj borbi za slobodu što je i danas priznaje i cijeni cijeli svijet“ te nastavlja: „U prilog tome kao da govore i brojne publikacije, od knjiga što se prodaju po sumnjivo niskim cijenama, preko dnevnika i tjednika i više nego diskutabilne vrijednosti, pa do komentara koji se od vremena do vremena pojave i u ono malo preostalih medija što zaslužuju da im čovjek posveti pozornost, a u kojima se Tita po kratkome postupku otpisuje kao zločinca i diktatora.“ Jasno kao dan, Mesić ponovno aludira ponajviše na sve ono što s ekipom vrsnih suradnika godinama radim, što samostalno objavljujući knjige i članke, što sa suradnicima, što kroz VP-magazin za vojnu povijest, što kroz niz knjiga u kojima se pojavljujem kao nakladnik. Da, sve to Mesića smeta jer u javnost iznosimo informacije koje njemu otežavaju nametanje njegovog ideološkog ključa. I u tome Mesić krši Ustav jer neizravno teži zabrani svih takvih izdanja. Možda bi on ponovio Kristalnu noć na drugi način? Nečuveno da se tako nešto može čuti 2014. godine!

Nepotrebno je trošiti prostoro na njegovu tvrdnu da su to izdanja diskutabilne vrijednosti jer njihovi su autori najbolji pokazatelji vrijednosti, kao i količina čitatelja i kupaca. No klevetnička je Mesićeva tvrdnja kako su to knjige koje se prodaju po sumnjivo niskim cijenama. U tome je još jedan dokaz da Mesić uopće nema veze s ničime, niti išta zna o gospodarstvu, biznisu, nego jednostavno lupeta na pamet. Ja pak neću uzvratiti i upitati, nije li Mesić sumnjivog političkog integriteta, sumnjivog političkog stava i uopće sumnjivog intelektualnog dosega?

Poštovani gospodine Mesiću, svi mi radimo pošteno, sve zakone poštujemo, uredno plaćamo sve poreze kako bi Vi uživali doživotne privilegije, a sve to može potvrditi Porezna uprava. Jer su svi naši papiri čisti! No jesu li Vaši svi papiri čisti? I je li Vaša savjest čista? Ne bi li u razvijenoj, zreloj demokratskoj zemlji javnost trebala dobiti, recimo, sve odgovore o Vašim stanovima u koje ste uselili netom nakon odlaska s Pantovčaka? Odakle novac? Neću dalje nastavljati niz, samo ovo za početak.

Kad se sve to skupa zna, onda je jasno zašto se Mesić ponovno obračunava s ideološkim neistomišljenicima. Zašto? Citirat ću nedavni članak utjecajnog njemačkog dnevnog lista „Frankfurter Allgemeine Zeitunga“, u kojemu se tvrdi: „I dok se u baltičkim državama, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj još donekle uspjelo zamijeniti stare elite, u Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj su one skoro nedodirljive – u politici, gospodarstvu i pravosuđu, isto kao i u visokom školstvu i medijima. Istočnoj i jugoistočnoj Europi nije uspjelo uspješno prebroditi naslijeđe komunizma; njegovi zločini gotovo da i nisu gonjeni, a ni u jednoj postkomunističkoj zemlji ne vladaju solidni državnopravni odnosi. Komunizam je, doduše, ideološki odstupio, ali ‘nova klasa’ je zadržala svoju vlast. U istočnoj i jugoistočnoj Europi iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha, koji je preuzeo vlast nad državama, strankama i medijima.“

Zaključno, Mesiću, kao ni Ivi Josipoviću, i njima sličnima, nije stalo u prvom redu do demokratskih vrijednosti, do razvoja demokracije. Mesić u agoniji preko Tita brani privilegije stare komunističke elite koja odumire. Brani privilegije elite koja je Hrvatsku bacila na koljena i koje se trebamo što prije riješiti. Hrvatskoj su potrebne duboke, dalekosežne promjene kako bi mogla u zdravu budućnost. Mesić je njezina bolna prošlost. Mi ćemo biti demokrati, pa ćemo Mesiću dopustiti da uživa uz svojim doživotnim privilegijama. I neka prati kako nestaje njegov svijet okovan komunističkom ideologijom. Ako uopće uspije shvatiti što se događa oko njega. Dojam je da već dulje to i ne shvaća. Hrvatska pak sve više shvaća da staru komunističku elitu treba zbaciti i prostor otvoriti novim ljudima. Vjetar promjena…

 

ZvonimirDespot/blog.vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Plenkovićevo ‘orošavanje’ Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Ako ne bude iznenađenja, danas će dovoljno složnih ruku u Saboru potvrditi čak šest novih ministara. Što je razlog takvoj sječi? Prema premijeru, nagla potreba za “osvježenjem”.

Andrej Plenković je kao mandatar ocijenio da su “u političkim okolnostima koje su postale opterećujuća slika za Vladu, osvježenja bila nužna”.

Vladu bi najviše osvježio da je sam otišao, ovako je samo kozmetički “orošava”, umjesto političke i stručne druge lige, kojom ju je uglavnom inicijalno bio popunio, sada, pri kraju balade, mobilizira juniore i trećeligaše kao formalno osvježenje za naivne.

Ukratko, ne radi se ni o kakvoj bitnoj promjeni, već o šminkanju političkog leša da se potpuno ne rastoči do izbora.

Zašto nije išao do kraja pa, primjerice, osvježio Vladu Budimirom Lončarom, idealnim ministrom vanjskih poslova ovakve Hrvatske ili umjesto Nade Murganić za ministricu ustoličio Jelenu Veljaču?

Ionako su i Plenković i bivša ministrica Veljači podnosili raporte i dolazili joj podizati telefonske slušalice na ambiciozno zamišljenu humanitarnu večer na kojoj je, na koncu, unatoč visokim uzvanicima i kremi estrade prikupila manje nego što pjevačke zvijezde koje su joj nastupale uzmu za nastup u svatovima.

Zašto premijer nije u sklopu rekonstrukcije vlade s voljenim koalicijskim partnerom HNS-om dogovorio da i oni jednog “orose”? Primjerice, jesu li manji problemi u resoru ministrice Divjak nego Murganić?

Znači li ovolika smjena isključivo HDZ-ovih kadrova priznanje da su najbolji ministri u Vladi oni iz HNS-a? Je li im onda u zadnjoj godini trebao dati još koje ministarstvo? Teško je iz svega razabrati jasan i dosljedno proveden kriterija za “osvježavanje”, piše Nino Raspudić / Večernji list

Zbog čega je Zdravko Marić, Agrokorovo čudo od djeteta, manji uteg u javnosti od nekih smijenjenih ministara? Koliko se Plenković u samo tri godine politički ofucao dovoljno pokazuje njegov odnos prema medijima i aferama koje su pratili ili potencirali.

Na početku mandata je beskompromisno odbijao smijeniti Barišića i Zdravka Marića unatoč silnom pritisku javnosti, a sada osluškuje svaki šum, mediji i oporba mu kroje vladu pa mu ministri, što bi rekao jedan veliki pjesnik, bivaju kao u jesen na stablima lišće.

Nakon drugopozivaca koje je milom ili silom posmjenjivao, sada se odnekud vade i šalju u sigurnu političku smrt stranački trećopozivci. Ljudi kojima je, čast izuzecima, san snova biti ministar barem godinu dana, što će im, ako ništa drugo, ostati zapisano u CV-u i možda valjati za buduće karijere, jer dosadašnje im nisu impresivne.

Odigrana je figura izmjene u plesu političkih mrtvaca. Smijenjeni ministri su politički mrtvi jer su predugo bili uz Plenkovićev skut i podržavali velike ideološke zaokrete da bi se nakon njegovog pada mogli reciklirati, a s druge strane, njihovi nasljednici su unaprijed žrtvovani i dogodine se, uz dodatni uteg, vraćaju u anonimnost, jer posljednje Plenkovićeve ministrante sigurno sutra Stier, ili bilo tko drugi, neće držati u igri.

Znakovito je kako Plenković, s jedne strane, pokušava zamazati javnosti oči isturanjem anonimusa, a s druge mu, u užoj sviti, ostaju nedodirljivi isti ljudi još od Sanaderovog vremena.

Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti novi politički tajnik HDZ-a. Hoće li Plenković i tu funkciju osvježiti nekim novim imenima, nepotrošenim ljudima s velikim ugledom u javnosti, poput, primjerice, Branka Bačića?

Gdje je onaj Mladen Barišić čiju je torbu s četiri milijuna kuna Bačić čuvao nekoliko mjeseci prije nego što ju je predao DORH-u, možda bi se i njega moglo iskoristiti za osvježivanje, barem za državnog tajnika u nekom ministarstvu?

Donedavno je glavna referenca za političko napredovanje bilo posjedovanje neke greške, oraha u džepu ili putra na glavi, svejedno. Greška, kao uporište ucjenjivosti, bila je najbolja preporuka. Toliko se tražila da je malo nedostajalo da je počnu navodili u CV-u – lijepo uza sve podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama, navedeš i koju grešku imaš, točnije, čime si ucjenjiv.

To je, u ovakvoj političkoj kadrovskoj politici, veća preporuka za funkciju od završenog Harvarda. Kad te ima za što uhvatiti, onda si siguran kadar, možeš napredovati dokle hoćeš. Sve dok ne postaneš opterećenje, a onda ćeš pasti kada krene trend “osvježavanja”.

Sada se, s približavanjem izbora, počeo traži drugačiji kadar: nisu više u trendu oni s greškom, već penjači bez pokrića – ponudi mu funkciju o kojoj nikada nije mogao ni sanjati pa će ti biti do groba zahvalan jer zna da bez tebe ne bi došao do takvoga mjesta.

Ali to je varljiva nada, jer nakon nekog vremena ljudi povjeruju da zaista zaslužuju biti tu gdje jesu pa čak i žudjeti više. Koliko je legitimitet tih ljudi? Koliko se njih izvagalo na izborima?

Jedna od novih ministrica osvojila je 0,83 posto preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici. No ako i nemaju politički legitimitet, jesu li to onda vrhunski eksperti u svojim područjima pa mi u stvari imamo vladu stručnjaka, a ne političku? Mediji javljaju da je novi ministar vanjskih poslova rođak Mate Granića.

To je napredak, da ne kažem osvježenje, jer nije mu brat ili sin. No glavno, zdravorazumsko pitanje u “operaciji osvježenje” je sljedeće: kako su ti ministri bili dobri prije pola godine, godinu ili dvije, a sada odjednom ne valjaju? Je li ih tada izabrao premijer, štoviše, i jamčio za njih?

Ostaje i pitanje koliki su to tereti koji stvaraju “opterećujuću sliku” o kojoj je govorio Plenković i koje su vrste. Ima li tu posla za DORH ili se postupalo po zakonu ali nemoralno (zakon je minimum moralnosti) pa je šteta politička? Ima li onda tu i premijerove političke odgovornosti?

Ne računajući četvero mostovaca, koji su odletjeli nakon promjene koalicijskog partnera, Plenkoviću je u manje od tri godine otpalo devet njegovih ministara, koje je kadrovirao HDZ, pod njegovom palicom. Devet ministara! Je li moguće da je u svima bio problem, osim u Plenkoviću?

Vjerovati u to jednako je naivno kao i misliti da ću mu ovo ishitreno orošavanje pomoći na izborima, počevši od unutarstranačkih na proljeće sljedeće godine.

Nino Raspudić / Večernji list

 

Nino Raspudić: Tko o čemu, HNS o poštenju!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari