Otvoreno pismo braniteljskim udrugama Pule i Istre

Ovim putem obraćam se svim braniteljskim Udrugama i hrvatskim braniteljima iz  Domovinskog rata grada Pule i Istarske županije.

Čuli ste  već  svi  da 11.kolovoza 2018, godine u velebnoj pulskoj Areni nastupaju Bajaga i Instruktori!

To i ne bi  bila neka vijest, ne bi mi smetalo, jer nisam zainteresirana za takvu vrstu glazbe, da nije u toj istoj pulskoj Areni, zabranjeno nastupiti Marku Perkoviću Thompsonu, hrvatskom branitelju i pjesniku! Piše Lili Benčik

Poštovani hrvatski branitelji, članovi navedenih braniteljskih udruga zašto ne dižete glas protiv te zabrane?

Zašto dopuštate da se jednom hrvatskom branitelju, koji je dio svog života ugradio u temelje Republike Hrvatske, stvorene upravo pobjedom u Domovinskom ratu, zabrani nastup u velebnoj pulskoj Areni?

Zašto ne dižete glas protiv  samovolje  gradonačelnika grada Pule, Borisa Miletića, koji je direktno odgovoran za tu zabranu?

Boris Miletić izjavio je  kako “ne može podržati ustašku ikonografiju koja je prateći element pjevačevih koncerata te od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio’’.

To je samo izgovor, nikakve ustaške ikonografije nije bilo na Thompsonovu koncertu u pulskoj Areni 1999 godine ,  a stvarni razlog je osobni animozitet Borisa Miletića prema svemu hrvatskom, jer je njemu svako spominjanje hrvatstva nacionalizam, fašizam i ustaštvo, što je u bezbroj primjera pokazao, a M P Thompson pjeva upravo o ljubavi prema domovini, obitelji, vjeri ,tradiciji, ukratko o svemu  što čini hrvatski identitet, a koji Boris Miletić ne može ni smisliti!

Pogledajte kako je to bilo u Areni 1999. godine

Ali  zato poštovani hrvatski branitelji, Borisu Miletiću ne smeta srpska ikonografija Bajage i Instruktora! Pa naravno da mu ne smeta, dobio je on SVETOSAVSKU povelju za dugogodišnju potporu  u radu Koordinacije Srba u Istri!

Uz zahvalu za dugogodišnju potporu i podršku u radu, Povelju su gradonačelniku uručili predsjednik Koordinacije Srba u Istri Radomir Janković i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula.

A znate li vi poštovani hrvatski branitelji što je Bajaga „ pevao „u Kninu 1993. godine?

‘Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska’.

Hoćete li bez ijedne riječi podržati nastup Bajage & Instruktori u pulskoj Areni?

I još nešto poštovani  hrvatski  branitelji i invalidi ,vi ste nedavno  dodijelili Priznanje Borisu Miletiću ,za uspješnu  suradnju sa braniteljskom populacijom.

Eto poštovani hrvatski branitelji, pjevač iz Republike Srbije, koja je bila uz JNA agresor u Domovinskom ratu i protiv kojih ste vi izborili slobodnu Republiku Hrvatsku može pjevati u pulskoj Areni , a hrvatski branitelj i pjevač,  koji je sa vama izborio slobodu, ne smije u svojoj domovini, u pulskoj Areni nastupiti i održati koncert???

Jeste li se za to borili?

I vi sve to mirno ,bez ijedne riječi protesta promatrate i još nagrađujete čovjeka koji diskriminira hrvatskog branitelja, u odnosu na ostale narode i narodnosti, za uspješnu suradnju?

Jeste li se borili za poštivanje Ustava RH?

Jeste li se borili za jednaka prava svih građana po Ustavu RH?

Pročitajte što Ustav RH o tome kaže;

Članak 14. Ustava RH

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

Članak 54.

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

ZAŠTO DOPUŠTATE DA SE HRVATSKOM BRANITELJU ,PJEVAČU KRŠE USTAVOM ZAGARANTIRANA LJUDSKA ,RADNA I  GRAĐANSKA PRAVA?

Zašto podupirete Borisa Miletića da nama istarskim Hrvatima uskraćuje mogućnost izbora , da mi možemo birati koga ćemo slušati i gledati.?

Uostalom svaki se koncert mora zaštititi policijskim snagama, hitnom pomoći i Vatrogascima, pa se tako može i koncert Marka Perkovića Thompsona! I tu prestaju svi navedeni razlozi zabrane koncerta.

ZAŠTO VI  UDRUGE PROISTEKLE IZ DOMOVINSKOG RATA NE BI POZVALE SVOG SUBORCA I BRANITELJA, MP THOMPSONA DA ODRŽI KONCERT U PULSKOJ ARENI?

ARENA JE KULTURNO I POVIJESNO NASLIJEĐE SVIH NAS, SVIH PULJANA I DRŽAVE HRVATSKE. ZAŠTO DOPUŠTATE JEDNOM ČOVJEKU DA SVOJATA ARENU, KAO DA JE ON VLASNIK?

ZAŠTO NITI JEDNE RIJEČI PROSVJEDA?

A po plakatu Grad Pula je sponzor ???

UDRUGE PROISTEKLE IZ DOMOVINSKOG RATA

Građanske udruge koje okupljaju sudionike i stradalnike Domovinskoga rata. Osnivane su tijekom 1990-ih i poslije. Na području Istarske županije djeluju:

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR),

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 154 (UHBDR-154),

Udruga veterana klub 1. bojne 119. brigade (UVK-1/119. br.),

Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UUHBDR),

Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovarske majke (UOZNHB – VM),

Hrvatska udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata (HURPBDR),

Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (HVIDR),

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR),

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a (UHBL–PTSP),

Udruga specijalne policije Bak (USP – Bak) i

Hrvatski časnički zbor (HČZ).

Njihov rad i međusobnu suradnju usklađuje Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kojoj je na čelu Marijan Kaurić.

Lili Benčik

Predsjednica: Država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na svom facebook profilu poručila da država koja “nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku” ima ozbiljan problem.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.

I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, poručila je predsjednica Republike, aludirajući na slučaj nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u nedjelju zbog tog slučaja razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva te je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku te implementaciju novih direktiva EU kako bi se u sličnim slučajevima ubuduće “unaprijedili pravni okviri”.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. (Hina)

MUP: Navode o ‘protjerivanju stotine migranata’ odlučno odbacujemo

Hrvatski MUP oglasio se vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom “protjerivanju” nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, kažu iz MUP-a.

“Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom apeliramo na sve organizacije. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana”, poručuje hrvatski MUP.

MUP apelira na organizacije: Informirajte migrante o pravilima zakonitog ulaska u RH

Poduprite naš rad

Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!