Connect with us

Reagiranja

Otvoreno pismo – Diskriminacija u Hrvatskom saboru

Objavljeno

-

Člankom 29. Stavkom 3. Poslovnika Hrvatskog sabora određeno je da svaki zastupnik može biti članom samo jednog zastupničkog kluba, uz jednu iznimku – a to su zastupnici narodnih manjina koji imaju pravo biti u dva zastupnička kluba.

Dakle, svi su zastupnici jednaki, a zastupnici izabrani prema kvoti narodnih manjina su jednakiji pa imaju dvostruka prava: umjesto jednog ureda, oni imaju pravo na dva, umjesto prava na jedan govor u ime kluba, oni imaju pravo na dva. Umjesto prava na jednog zaposlenog asistenta, oni imaju pravo na dva.

Konkretno, Furio Radin član je Kluba zastupnika IDS-a i Kluba zastupnika narodnih manjina. Prema poslovniku Hrvatskoga sabora on jedan dan može govoriti u ime jednog kluba, drugi dan u ime drugog kluba, i time udvostručiti minutažu govora u Hrvatskom saboru u odnosu na ostale zastupnike, koji su diskriminirani jer su pripadnici hrvatskog naroda. Svoje poslove Furio Radin može jednim dijelom delegirati zaposlenom asistentu jednog kluba, drugi danasistentu drugog kluba, dok izabrani zastupnik koji nije pripadnik nijedne narodne manjine ima upola manje prava kao i oni izabrani zastupnici koji nisu članovi nijednog kluba, koji uopće nemaju pravo ni na asistenta, ni na ured, ni na približan broj istupa za saborskom govornicom.

Istodobno, u svim članicama EU svaki izabrani zastupnik (ne klub, već zastupnik) ima pravo na svog asistenta ili čak i na dva, osigurano mu je uredsko mjesto i sva popratna logistika, a institut zastupnika bilo kakvih manjina ne postoji jer je to diskriminatorno, a time i protuustavno. Izuzetak je Slovenija, jedina uz Hrvatsku država članica EU koja nije provela lustraciju.

Dok hrvatska vrhuška već dva desetljeća stotine milijuna, ukupno i milijarde kuna novca poreznih obveznika daje svojim političkim strankama, istodobno degradira Sabor i saborske zastupnike, ne samo protuustavnim Poslovnikom Hrvatskog sabora, već i protuustavnim odnosom hrvatske vlade prema Saboru. Time urušava glavni stup uređenog demokratskog državnog sustava. Cilj je onemogućiti funkcionalnost vladavine prava, a time osigurati nastavak korupcije na svim državnim i društvenim razinama.

Unatoč jasnim ustavnim odredbama koji jamče ravnopravnost, jednakost, jednake uvjete u obavljanju javnih poslova, obvezu da zakoni i propisi budu u skladu s hrvatskim Ustavom i da za sve jednako vrijede, ta ista Ustavom zajamčena prava i ustavnopravne odredbe čak se i u Saboru krše.

To mora stati, jer samo uređena država može osigurati društvenu i socijalnu pravdu.

Pismo je dostavljeno svim saborskim zastupnicima, predsjedniku Sabora, tajniku Sabora i medijskoj službi sabora. Uvažavajući monstruoznost protuustavnosti na koje ukazujemo, dužni ste javno se očitovati.

Građanska inicijativa Ivo Pilar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari